Victor Ponta: Fac nominalizarile la conducerea parchetelor dupa ce discut cu CSM si Basescu
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca va face nominalizarile pentru conducerea Parchetului General si a DNA dupa ce va discuta cu CSM si cu presedintele Traian Basescu.
El a precizat ca nu va face nominalizari care ar putea fi ulterior respinse de CSM sau de seful statului. "Fac nominalizarile dupa ce discut cu CSM si cu presedintele, pentru ca altfel nu fac nominalizari ca sa propun niste oameni pe care sa-i respinga CSM si presedintele. Mi se pare un mod absolut neserios si iresponsabil de a actiona", a spus Ponta.
El a aratat, raspunzand unei intrebari, ca dupa discutia cu CSM si cu presedintele Traian Basescu nu va mai purta o alta discutie pe aceasta tema cu liderul PNL, Crin Antonescu.
Ponta a spus ca in PSD nu s-a discutat despre numirea procurorilor sefi.
"Nu am discutat asa ceva, nu se pun procurorii de catre PSD sau de catre PNL. (...) Mai spun o data: nu vreau sa ne intoarcem la regimul in care procurorii erau pusi politic, ca sa ii atace pe altii sau sa protejeze pe altii. Cei care trebuie sa fie la conducerea parchetelor trebuie sa cerceteze pe toata lumea care incalca legea si trebuie sa lase in pace pe toti cei care respecta legea. Atat", a spus Ponta.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) cere presedintelui si premierului sa revina asupra "declaratiilor de intentie" privind numirea sefilor PICCJ si DNA, intrucat "orice implicare politica a justitiei, fundamentata pe intelegeri meschine", va afecta Romania pe plan intern si international.
Asociatia considera ca afirmatiile apartinand, pe de o parte, premierului, iar pe de alta parte, presedintelui Romaniei, "lasa sa se inteleaga faptul ca, pentru ocuparea acestor functii, nu va fi continuata procedura declansata – absolut legal – la data de 17 septembrie 2012 de ministrul de justitie din acel moment, si nici nu va fi utilizat un alt proces, deschis si transparent, prin care persoanele ce urmeaza a fi numite la conducerea Ministerului Public si a DNA sa fie alese dintr-un numar suficient de mare de candidati, de o inalta calitate profesionala – asa cum s-a retinut si in Recomandarile formulate de Comisia Europeana in ultimul Raport privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din 30.01.2013".
Discursul public conduce, in opinia AMR, la concluzia ca, in ceea ce priveste sistemul judiciar, pe segmentul amintit, urmeaza a se realiza un acord de compromis, ajungandu-se la efectuarea unor nominalizari agreate politic, in absenta oricaror criterii obiective care sa se inscrie in spiritul legii, la adapost de incercarile de subordonare a justitiei.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, dna, traian basescu, Crin Antonescu, CSM, parchetul general, victor ponta,
Dată publicare:
01-04-2013 15:12