Presedintele CSM: Nu s-au pronuntat nume pentru parchete, am spus care sunt exigentele noastre

Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala

Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a declarat marti, dupa sedinta Sectiei de procurori a Consiliului, ca nu au fost pronuntate nume ca propuneri pentru sefia parchetelor.

"Nu s-au pronuntat nume. Am spus care sunt exigentele noastre. Este opinia unanima a magistratilor din sectia de procurori, manifestat constant din septembrie (2012 - n.r.) incoace. Avem o procedura (pentru selectia sefilor parchetelor - n.r.) prevazuta de lege, nu imi cereti sa comentez legea", le-a declarat Haineala jurnalistilor, dupa sedinta Sectiei de procurori, la care a participat si premierul Victor Ponta.

Cu acelasi prilej, presedintele CSM a detaliat criteriile de exigenta, mentionand "background"-ul, experienta profesionala, portofoliul de cazuistica, experienta manageriala la nivel inalt, reputatia, integritatea. "Sa provina din structurile specializate, sa stie foarte bine ce fel de activitate se desfasoara in aceste structuri", a mai spus Haineala, despre candidatii pentru sefia parchetelor.

Presedintele CSM a mai spus ca, in opinia sa, procedura de selectie trebuie "formalizata prin ordin de ministru", pentru a satisface exigentele Comisiei Europene si ale sistemului judiciar. Haineala a adaugat ca nu are "mandat" sa faca alte recomandari unui "om politic", respectiv viitorului ministru al Justitiei.

"Vom tine interviurile public, avem criteriile de evaluare a candidatilor", a mai spus Haineala, despre evaluarea candidatilor de catre CSM.

Citește și
Magistrati
Asociatia Magistratilor din Romania: Basescu si Ponta sa-si retraga declaratiile privind procurorii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Procedura de selectie pentru sefia Parchetului General si cea a DNA va fi reluata dupa ce, in 22 noiembrie 2012, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidatii Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, propusi de ministrul de atunci al Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procuror general al României si sef al Directiei Nationale Anticoruptie, votul fiind previzibil de la debutul sedintei.

Procedura de selectie a procurorilor sefi a fost impusa de Comisia Europeana dupa ce au fost reclamatii la Bruxelles despre tentativa politicului de a-si impune controlul asupra Justitiei.

Potrivit legii, ministrul Justitiei este cel care face propunerea de numire a procurorului sef, CSM da un aviz consultativ, iar presedintele tarii este cel care emite decretul de investire in functie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsa doar o data, conform unei decizii a Curtii Constitutionale.

Victor Ponta, dupa sedinta CSM: "Propunerile vor fi facute de viitorul ministru al Justitiei"

Scandalul in USL pe tema numirii Procurorului General al Romaniei si a sefului DNA

Liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, se opun fatis unei eventuale numiri a Codrutei Kovesi, la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Mai mult, PNL il suspecteaza pe Victor Ponta ca s-a inteles cu Traian Basescu, pentru sefii parchetelor. "Sa stea linistiti liberalii, ca nu o pun pe Kovesi, vice-presedinte la PSD", a fost replica premierului.

Luni, refuzul categoric al liberalilor de a sustine o eventuala numire a lui Kovesi in fruntea DNA a fost comentat acid de premier. Marti, premierul Victor Ponta a confirmat, dupa participarea la festivitatile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia Directiei Nationale Anticoruptie

"Eu am vazut punctul de vedere, il respect. In acelasi timp, eu o sa fiu totdeauna solidar cu colegii liberali si cand vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit cand i-au luat pe domnii Frunzaverde si Stanisoara, care au fost mult mai apropiati de domnul Traian Basescu decat Kovesi. Iar eu Kovesi nu o pun vicepresedinte la PSD. Sa stea linistiti liberalii pe tema asta", a spus Ponta luni.

Pentru a mai detensiona situatia, Victor Ponta s-a intalnit luni seara cu seful PNL, in biroul acestuia, de la Senat. Oficial, discutia a vizat modificarea Constitutiei. Iar pericolul ruperii USL a fost indepartat, cel putin pentru moment, a completat Antonescu.

Victor Ponta: "Credeti ca am semnat acordul de coabitare cand era plecat domnul Antonescu din camera? Doar ca eu imi asum aceste lucruri. Nu am alegeri anul viitor."

Opozantii numirii lui Kovesi ii reproseaza partizanatul cu Traian Basescu, din perioada in care a fost Procuror General al Romaniei, sustin aceleasi surse.

In paralel cu scandalul politic, Asociatia Magistratilor din Romania a trimis o scrisoare presedintelui si premierului prin care acuzA procedura "netransparenta" de numire a sefilor de Parchete. Marti, premierul se va intalni cu membrii CSM, apoi va merge la Cotroceni, pentru a stabili impreuna cu Traian Basescu sefii parchetelor.

Ponta: Fac nominalizarile la conducerea parchetelor dupa ce discut cu CSM si Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca va face nominalizarile pentru conducerea Parchetului General si a DNA dupa ce va discuta cu CSM si cu presedintele Traian Basescu, el aratand ca nu va face nominalizari care ar putea fi ulterior respinse de CSM sau de seful statului.

"Fac nominalizarile dupa ce discut cu CSM si cu presedintele, pentru ca altfel nu fac nominalizari ca sa propun niste oameni pe care sa-i respinga CSM si presedintele. Mi se pare un mod absolut neserios si iresponsabil de a actiona", a spus Ponta.

El a aratat, raspunzand unei intrebari, ca dupa discutia cu CSM si cu presedintele Traian Basescu nu va mai purta o alta discutie pe aceasta tema cu liderul PNL, Crin Antonescu. Ponta a spus ca in PSD nu s-a discutat despre numirea procurorilor sefi.

"Nu am discutat asa ceva, nu se pun procurorii de catre PSD sau de catre PNL. (...) Mai spun o data: nu vreau sa ne intoarcem la regimul in care procurorii erau pusi politic, ca sa ii atace pe altii sau sa protejeze pe altii. Cei care trebuie sa fie la conducerea parchetelor trebuie sa cerceteze pe toata lumea care incalca legea si trebuie sa lase in pace pe toti cei care respecta legea. Atat", a spus Ponta.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Victor Ponta: Fac nominalizarile la conducerea parchetelor dupa ce discut cu CSM si Basescu
Victor Ponta: Fac nominalizarile la conducerea parchetelor dupa ce discut cu CSM si Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca va face nominalizarile pentru conducerea Parchetului General si a DNA dupa ce va discuta cu CSM si cu presedintele Traian Basescu.

Asociatia Magistratilor din Romania: Basescu si Ponta sa-si retraga declaratiile privind procurorii
Asociatia Magistratilor din Romania: Basescu si Ponta sa-si retraga declaratiile privind procurorii

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) cere presedintelui si premierului sa revina asupra "declaratiilor de intentie" privind numirea sefilor PICCJ si DNA.

Presedintele Basescu, despre politicieni care au venit la el:
Presedintele Basescu, despre politicieni care au venit la el: "As vrea sa aranjam dosarul cutare"

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Congresul avocatilor, ca politicul trebuie sa inteleaga ca justitia, cu cei trei piloni ai ei - judecatori, procurori, avocati - este intangibila din punct de vedere al traficului de influenta.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.