Ponta, despre regionalizare: Functia de procuror general sa nu mai provoace atatea pasiuni politice
PROTV NEWS a transmis LIVE prima dezbatere publica privind procesul de regionalizare-descentralizare. Evenimentul este organizat in Aula Academiei Romane.
La aceasta dezbatere au participat co-presedintii USL Victor Ponta si Crin Antonescu, precum si vicepremierul Liviu Dragnea.
Regionalizarea trebuie sa conduca si la un sistem in care procesele sa fie incheiate la curtile de apel din regiuni, nu la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca in prezent, iar unul dintre rezultate va fi ca functia de procuror general nu va mai starni atatea pasiuni politice - a declarat premierul Victor Ponta
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Inainte sa ajunga la aceasta dezbatere, Ponta, ministru interimar al Justitiei, a confirmat ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia Directiei Nationale Anticoruptie.
De asemenea, primul-ministru aratat ca regionalizarea va trebui trecuta in viitoarea forma revizuita a Constitutiei, administratia centrala, care in Romania are prea multe atributii, urmand sa cedeze o parte din atributiile sale regiunilor, judetelor sau oraselor.
"Statul roman s-a supercentralizat in ultimii ani, poate din cauza crizei, poate din cauza unei anumite filosofii politice, important este ca in acest moment o guvernare centrala, supercentralizata, nu este o guvernare eficienta, suficient de responsabila si de legitima", a aratat Ponta.
El a precizat ca un astfel de transfer al unor atributii administrative va conduce la costuri mai mici si la mai multa eficienta, inclusiv in privinta atragerii fondurilor europene.
"Nu ne este ceruta regionalizarea de catre Comisia Europeana sau Uniunea Europeana, dar este salutata aceasta idee. Este o idee salutata de partenrii nostri europeni dintr-un motiv foarte simplu, capacitatea noastra institutionala de absorbtie a fondurilor europene", a declarat premierul, care a adaugat ca autoritatile locale au fost cele mai performante in atragerea acestor fonduri.
Ponta a sustinut ca organizarea in regiuni va asigura o mai mare putere financiara autoritatilor locale, care traverseaza acum o perioada de slabiciune financiara si trebuie sa apeleze la sprijinul financiar al Guvernului. "In acest zile, ideea de credit bancar este o idee inrobitoare, este o idee dificila care sporeste costurile, care practic stopeaza de foarte multe ori derularea procedurilor pentru absorbtia fondurilor europene", a afirmat premierul.
El a subliniat ca acum este momentul realizarii acestei regionalizari, deoarece este o stabilitate politica importanta, exista inca o criza economica si financiara departe de a fi rezolvata la nivel european si la nivelul Romaniei, dar si pentru stimulentul important al fondurilor europene si starea de asteptare din partea populatiei.
La randul sau, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca UE si CE nu forteaza Romania sa faca regiuni, el aratand ca, in acelasi timp, exista si adevaruri nespuse, nerostite, despre crearea regiunilor in acest an.
"De ce trebuie in acest an? Nici Comisia Europeana, nici Uniunea Europeana nu ne forteaza sa facem regiuni. Dar, in acelasi timp, sunt niste adevaruri nespuse, nerostite: este sau va fi aproape imposibil ca dupa ce incepe noul exercitiu financiar 2014-2020 sa mai putem schimba actuala structura administrativa pe baza careia noi negociem in acest an acordul de parteneriat si sa spunem in mijlocul urmatoarei perioade de programare ca sistemul administrativ trebuie schimbat, pentru ca atunci trebuie sa incepem un proces serios de reacreditare a tuturor institutiilor si structurilor in mecanismele de absorbtie de fonduri europene", a spus Dragnea.
El a mai spus ca premierul Victor Ponta si presedintele PNL, Crin Antonescu, i-au propus sa intre in Guvern, in toamna anului trecut, pentru a coordona procesul de regionalizare si descentralizare si l-au asigurat de sprijinul lor.
"Domnul prim-minsitru Victor Ponta si domnul presedinte Crin Antonescu asta toamna, intr-o seara, intr-o noapte, undeva in nordul tarii, mi-au propus sa intru in Guvern exact pentru acest proces, pentru a coorodona procesul de regionalizare si descentralizare. Mi-au spus ca e unul din principalele lor proiecte, unul dintre proiectele majore, proiect de tara, si m-au asigurat de tot sprijinul lor. Acum sunt convins ca e un proiect pe care il sprijina, le multumesc pentru ca au avut aceasta viziune acum doi ani si o pastreaza", a mai spus Dragnea.
Sinteza declaratiilor vicepremierului Liviu Dragnea:
- Sunt extrem de onorat si bucuros ca ma aflu astazi aici pentru a discuta de acest proces.
- Acest proces de regionalizare sa nu fie un proces pur politic. Decizia trebuie sa fie bazata pe dezbatere publica si participare civica.
- Publicul trebuie sa fie informat. Apoi alesii locali. De ce trebuie sa vina mereu la Bucuresti? Daca vrem ca in continuare Romania sa aiba parte de o dezvoltare echilibrata trebuie sa aiba parte de acest proces.
- Guvernul central, chiar daca este un guvern de buna credinta, este mult prea departe de a cunoaste nevoie locale.
- De ce trebuie sa o afecm in acest an? O spun sincer. Sunt niste adevaruri nespuse. Va fi aproape imposibil ca dupa ce incepem noul exercitiu financiar 2014-2020 sa mai schimbam procesul.
-In 2001, cand eram mai tanar, 38 de ani, am realizat primul sistem informatic centralizat la Teleorman, m-am dus intr-o localitate, unde prezentam mandru faptul ca primarii se pot conecta wireless, cu voce, imagine si asa mai departe. O femeie mai in varsta a venit si m-a intrebat: "Maica, cu internetul asta putem sa ajungem mai repede la Bucuresti?"
Sinteza declaratiilor presedintelui PNL, Crin Antonescu:
- Intai vreau sa multumesc inca o data Academiei Romane pentru faptul ca se constituie intr-o nobila gazda.
- In al doilea rand, privind componenta acestei intruniri, sa consider ca e de bun augur acest format, regionalizarea, ca si constitutia sunt subiecte enorme. Sunt teme, proiecte care au ambiti in profunzime, afecteaza fara exceptie viata fiecarui cetatean al Romaniei.
- Primul risc. Daca vom traversa aplicarea acestui proiect, asa pentru ca trebuie, pentru ca am zis sa facem si trebuie sa facem, riscul este sa avem mai multa paguba decat profit.
- Stam sub riscul de a cufunda dezbaterea despre regionalizare in dispute minore, chiar meschine, ce partide au mai mult de castigat din asta, ce lideri ai comunitatii locale mai urca o treapta in ierarhia complicata a puterii. Exista riscul sa scpama din vedere permanentul echilibru intre o descentralizare folositoare si unitatea statala a Romaniei.
- Sigur ca exista cateva mize ale acestui proiect: descentralizarea, lozinca pentru altii, mit al ultimilor 20 de ani, are acum sansa, sa devina realitate. intr-adevar, exigentele de integrare profunda ale Romaniei in modernitate, daca vrem sa-si spunem asa, tin de o autentica regionalizare.
Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:
- Este important sa trecem in Constitutie si sa dam o forma ideii de regionalizare
- Un Guvern mai flexibil, mai eficient trebuie sa cedeze o parte importanta din atributii catre regiuni.
- Eu ma confrunt zi de zi cu aceasta super-centralizare. Important este ca in acest moment, o guvernare supe-centralizata nu este eficienta si suficient de legitima.
- O administratie eficienta inseamna costuri mai mici si eficienta mai mare. Daca reusim sa atingem aceste deziderate in mod sigur procesul d eregionalizare va fi unul de succes.
- Nu ne este ceruta regionalizarea de catre Comisia Europeana, dar este salutata aceasta idee. Este o ideea salutata de partenerii nostri europeni. Cat timp vom tine totul la Bucuresti, din niste minsitere nu vom avea suficienta capacitate administrativa in absorbtia fondurilor europene.
- Eu cred ca regiunile cu structurile imbunatatite pot fi mult mai eficiente.
- Mai este un element legat si de dezbaterea zilei sau a zilelor: problema justitiei. Eu cred foarte mult ca sistemul administrativ supercentralizat a devenit si intr-o alta putere a statului, justitia, un sistem supercentralizat, aproape toate procesele se termina la inalta Curte de Casatie, ceea ce este absolut anormal si ineficient, ele ar trebui sa se termine la curtile de apel, iar curtile de apel ar trebui sa acopere o regiune. Nu putem sa vorbim de regionalizare fara sa avem si un sistem de justitie care sa acopere, practic, regiunile si sa finalizeze cea mai mare parte a procedurilor judiciare, fie ca vorbim de civil, comercial, penal, la curti de apel (...)
- Eu cred ca organizarea justitiei trebuie sa mearga mana in mana cu regionalizarea si ca, la nivel regional, curtile de apel trebuie sa finalizeze cea mai mare parte a procedurilor intr-un mod mai eficient, mai putin costitsitor pentru cetatean. Spun lucrul asta si in speranta ca, mergand in aceasta directie, vom avea un numar de procurori generali ai curtilor de apel si procurorul general al Romaniei va fi, ca in multe alte tari europene, o functie intr-adevar onoranta, dar care nu starneste atatea pasiuni si discutii cum se intampla in Romania. In momentul in care procedurile se termina la curtile de apel in regiuni, poate ca pasiunea politica va fi mult redusa in acest domeniu.
- O guvernare mai aproape de cetatean va fi mai eficienta.
- Si presedintii de consilii juedetene si primarii spun ca guvernul central nu sustine anumite proiecte sau le sustine pe criterii politice. Cred ca lucrul acesta poate inceta in masura in care decizia se duce mai jos catre regiuni, care raspund mult mai direct in fata ceteteanului.
- O dezvoltare regionala a Romaniei va ajuta tara sa iasa din birocratie. Este o sansa pe care nu trebuie sa o ratam. De ce acum? Pentru ca exista o stabilitate politica. Pentru ca exista acest stimulent important al fondurilor europene. Pentru ca exista de mult timp o asteptare a populatiei.
- Vreau sa va rog sa pronim in acest proces cu gandul cum sa facem, nu cu gandul sa gasim justificari sa nu facem.
Sursa: Pro TV
Etichete: Liviu Dragnea, judete, Crin Antonescu, victor ponta, regionalizare,
Dată publicare:
02-04-2013 07:38