Liderul PNL admite posibilitatea dizolvarii USL in viitorul apropiat. Ponta: Sa o rupa Antonescu

×
Codul embed a fost copiat

S-au ascutit sabiile in alianta de la guvernare. Legea amnistiei si modificarile aduse Codului Penal ii fac pe liderii USL sa se intrebe daca mai pot continua impreuna.

''Antonescu isi minte colegii'', a spus Ponta despre partenerul sau de alianta.

''Spre deosebire de altii, eu n-am fost dovedit mincinos'', i-a replicat liberalul.

Daca declaratiile de acest gen continua, nu este exclus ca Uniunea sa se rupa, a continuat Antonescu.

''Sa o rupa, daca vrea'', i-a raspuns Victor Ponta.

Citește și
Lucian Bolcas
Lucian Bolcas: Am refuzat numirea la Curtea Constitutionala
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Crin Antonescu si Victor Ponta au ajuns, luni, sa vorbeasca despre ruperea intelegerii dintre ei, dupa ce, in cursul zilei, s-au acuzat reciproc ca spun minciuni.

Si nu a fost singura contradictie. Victor Ponta spunea ca liberalii ar fi vrut sa candideze pentru Parlamentul European pe liste comune cu PSD-ul. Antonescu insista ca nu a facut nicio propunere oficiala in acest sens.

Toate aceste dispute din sanul USL vin dupa ce, marti, deputatii au adoptat modificarile extrem de controversate aduse Codului Penal. Documentul a fost contestat la Curtea Constitutionala.

Dupa 15 ianuarie, cand se vor pronunta judecatorii, documentul va ajunge din nou pe mesele parlamentarilor. Acestia s-au angajat sa consulte Ministerul Justitiei si Comisia Europeana inainte de a relua votul.

Intrebat despre faptul ca Antonescu a vorbit despre posibilitatea ruperii USL in conditiile in care atacurile continua, Ponta a spus:

"Foarte bine, sa nu mai faca declaratii, nici in interior si nici afara, sa nu mai faca declaratii neadevarate. Eu nu am nicio problema. Eu nu am facut decat sa va lamuresc asupra unor neadevaruri spuse de domnia sa", a mai spus Ponta.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost intrebat, luni, daca este iminenta o rupere a USL dupa Anul Nou daca vor continua disputele, el raspunzand:

"Daca genul acesta de lucruri continua, ma tem ca da".

Antonescu a fost intrebat daca este iminenta o rupere a USL dupa Anul Nou in contextul in care acest gen de lucruri, care privesc disputele in USL, continua.

"Daca genul acesta de lucruri continua, ma tem ca da. Dar cata vreme suntem in activitate, ca sa spun asa, cata vreme lucrurile care tin de guvernare, de legislatie se desfasoara normal, si salut in sensul acesta faptul ca PSD a inteles sa retraga Legea amnistiei sau sa o amane sau ce fac dansii cu ea, dar in orice caz sa nu mai fie agenda, incercam sa mergem inainte", a replicat Antonescu.

El a mai fost intrebat daca vede o cale de impacare cu Victor Ponta in acest moment.

"Pe mine nu ma mai intereseaza impacari, nu ma mai intereseaza prietenii, cand se ajunge la asa ceva nu ne mai putem pune asemenea probleme. Pe mine ma intereseaza insa sa salvam decenta. Pentru ca daca lucrurile capata aspecte patologice, cu 12 oameni care erau...deja te sperii. Vreau insa sa fim decenti", a replicat Antonescu.

Liderul PNL a fost intrebat, la plecarea din biroul de la Senat, daca va discuta luni cu premierul Victor Ponta sau daca il va astepta.

"Iar avem declaratii a caror veridicitate trebuie sa o verificam. Am avut Rosia Montana, votez ca premier, nu votez sau invers. Bun, am trecut. Am avut telefonul ala nenorocit, care nu s-a dat. Am vrut sa o acopar. Povestea asta, care ia o turnura biblica, cu 12 persoane. Chiar sunt alarmat, nu vreau sa insist. Sa ne spuna, cum ii spunea dansul domnului Basescu, sa scoata stenogramele, care erau aia 12? Zau, chiar pare o situatie trista, nu vreau sa mai comentez. Acuma ca vine sa vorbim, nu. Nu stiu despre asa ceva", a declarat liderul PNL.

Victor Ponta, despre lipsa de adevar din declaratiile lui Crin Antonescu

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, intrebat cum comenteaza declaratiile lui Crin Antonescu din sedinta de vineri a conducerii PNL aparute pe surse, ca daca acestea sunt adevarate, atunci liberalul si-a mintit colegii.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Antonescu facute vineri in sedinta conducerii liberale si aparute pe surse, Ponta a spus: "Daca sunt adevarate, domnul Antonescu si-a mintit colegii asupra realitatii".

"Nu ar fi pentru prima data cand domnul Antonescu spune una colegilor, alta noua si alta presei", a mai spus Ponta.

Cititi si: Antonescu in Gandul.info: Premierul a venit cu ideea stupida sa spunem "nu" amnistiei, dar sa treaca

In replica, liderul PNL Crin Antonescu a organizat o conferinta de presa "fulger" la Palatul Parlamentului, unde a raspuns acuzatiilor premierului. Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca nu ii permite lui Victor Ponta, asa cum nu i-a permis nici lui Traian Basescu, sa il faca mincinos, spunand ca, "spre deosebire de altii", el nu a fost dovedit mincinos.

Sinteza declaratiilor presedintelui PNL, Crin Antonescu:

- Inregistrarile ale carora provenienta nu-mi este cunoscuta de la sedinta biroului politic national al partidului sunt autentice.

- Eu am facut acea prezentare a situatiei, bineinteles nu intr-un regim de prezentare publica, ci intr-o sedinta de partid.

- Domnul Ponta isi ia indrazneala sa ma faca mincinos, lucru pe care nu i-l permit.

- Victor Ponta m-a facut mincinos. Nu ii permit nici domniei sale, cum nu i-am permis nici lui Traian Basescu. De cand sunt in viata politica am spus intotdeauna adevarul. Am prezentat in fata colegilor mei situatia cum am cunoscut-o si tot ce am spus acolo e adevarat.

- "Imi pare rau ca premierul Victor Ponta, intr-o situatie incurcata, admit, recurge la asemenea declaratii. Eu nu am mintit, acesta e adevarul. Eu, spre deosebire de altii, nu am fost dovedit niciodata mincinos si nu ii permit nici lui Victor Ponta si nici altcuiva sa spuna acest lucru".

- Domnul Ponta vorbeste despre o decizie luata in USL privind sustinerea legii amnistiei. Nu este adevarat, noi facem conferinte de fiecare data dupa ce se ia o decizie.

- Nu i-am cerut niciodata premierului sa dea ordonanta de urgenta. L-am informat ca PNL nu va vota legea amnistiei, i-am invocat aceasta posibilitate, sa-si asume raspunderea.

- Imi pare rau ca domnul Ponta are o asemenea atitudine. Nu-i permit sa spuna astfel de lucruri.

- Nici propunerea de liste comune la alegerile europarlamentare nu a fost facuta de PNL, este o ipoteza pe care am discutat-o cu cativa colegi, informal, pentru intarirea imaginii USL. In PNL nu s-a discutat de acest subiect.

- Nu pot sa rup alianta pentru ca nu mai am incredere intr-un om.

Victor Ponta: Antonescu mi-a cerut OUG pentru amnistie

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca liderul PNL Crin Antonescu i-a cerut in urma cu cateva saptamani sa adopte o OUG pentru modificarea Codului Penal, insa, tot luni, premierul a revenit in cursul aceleiasi declaratii pentru a spune ca solicitarea liberalului viza, de fapt ... amnistia.

"Domnul presedinte Antonescu si-a mintit colegii asupra realitatii, pentru ca am fost la USL cel putin 12 persoane atunci cand domnia sa a fost de acord cu Legea amnistiei. Dupa aceea a zis sa dau Ordonanta de Urgenta mai bine. Am spus, evident, ca nu dau Ordonanta de Urgenta pe asa ceva si s-a hotarat, repet, in USL", a spus Ponta, initial.

El a spus ca Antonescu are dreptate atunci cand afirma ca nu s-a discutat despre modificarile la Codul penal.

"Intr-adevar, ce are dreptate domnul Antonescu, nu am vorbit niciodata, nici eu nu am stiut, pana marti, despre acele modificari la Codul penal. Asta e adevarat", a adaugat Ponta.

Intrebat daca Antonescu i-a cerut sa dea Ordonanta de Urgenta pe aministie sau pe Codul Penal, Ponta a raspuns ca este vorba despre Codul Penal. Intrebat, ulterior, pentru clarificari, daca a fost vorba de amnistie sau de Codul Penal, Ponta a spus ca va vorbi cu cei care au fost prezenti la sedinta USL, pentru exactitate.

"Cred ca era vorba de... o sa-mi cer scuze...o sa vorbesc cu cei care au fost prezenti ca sa stiu exact. A fost o discutie de adoptat...noi am vorbit despre amnistie. si a fost o discutie daca putem prin Ordonanta, am spus ca nu se poate prin Ordonanta si nici nu adopt Ordonanta. si dupa aceea am fost toti de acord ca prin lege. Cred ca la amnistie. La amnistie”, a spus Ponta.

El a spus ca despre Codul penal nu s-a discutat niciodata.

"A fost o discutie. De Codul penal nu am vorbit niciodata, nici nu am stiut nici eu", a spus social-democratul.

Intrebat cand i-a solicitat Antonescu sa adopte Ordonanta, Ponta a spus ca acum cateva saptamani.

De la ce a pornit scandalul intre liderii USL

Conform unor surse citate de Gandul, liderul PNL Crin Antonescu a declarat, in sedinta de vineri a conducerii PNL, ca a discutat cu premierul Victor Ponta iar acesta a venit cu "o idee stupida", si anume ca liderii USL si ministrii sa se pronunte impotriva legii privind amnistia, dar proiectul sa treaca in Parlament.

"Ministrul Cazanciuc va veni luni in Parlament la Comisia Juridica pentru a discuta despre proiectul legislativ. Cazanciuc a cerut deja Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa-i trimita o informare despre situatia din inchisori. Surse parlamentare au declarat pentru gandul ca ministerul va insista pentru scaderea pedepselor pentru care se va aplica legea amnistiei si gratierii. Crin Antonescu sustine ca Victor Ponta si PSD vor incerca sa impuna proiectul legislativ privind amnistia si gratierea in Parlament cu ajutorul Ministerului Justitiei. Proiectul ar urma astfel sa fie adoptat in plenul Camerei Deputatilor, dupa ce primeste si girul ministrului Cazanciuc", se arata intr-un articol publicat de "Gandul".

Liderul PNL si-a informat colegii de partid asupra intentiilor celor din PSD, atragandu-le atentia ca deputatii PNL vor trebui sa voteze in bloc impotriva acestui proiect, iar daca se va vota secret, vor trebui sa paraseasca sala.

Surse din PNL au declarat pentru "Gandul" ca Antonescu le-a spus ca este posibil ca deputatii PDL sa voteze alaturi de PSD pentru acest proiect de lege, iar ulterior sa dea vina pe PNL pentru acest vot, daca procedura de vot ar fi una secreta in plenul Camerei Deputatilor.

Intr-o nota a articolului se face referire la o inregistrare audio din sedinta de vineri a conducerii liberalilor, in care Crin Antonescu spune explicit "Premierul a insistat, pornind de la aceeasi idee cu care a insistat si in Cazul Rosia Montana, o idee stupida, si anume ca se poate foarte bine ca domnia sa sa spuna ca nu e de acord, ca anumiti ministri sa spuna ca nu e bine, ca eu ca lider politic din anumite ratiuni nu sunt de acord, dar, ce sa vezi, in Parlament trece legea".

Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse se regaseste pe lista proiectelor care urmeaza sa fie discutate in sedinta de marti a Camerei Deputatilor.

Desi proiectul de lege apare ca fiind pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de marti, deputatul PSD Constantin Stragea a declarat pentru "Gandul" ca "proiectul se va rediscuta mai mult ca sigur si in sedinta de luni a Comisiei Juridice".

"Vor fi niste modificari, dar in principiu PSD este pentru acest proiect legislativ. Asteptam un raport de la Ministerul Justitiei care va fi luat in discutie. Este o lege mult prea importanta, nu dorim sa fie tratata superficial", a spus, pentru "Gandul", Stragea.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ponta: Pe 30 decembrie avem sedinta a Comitetului Executiv National PSD, sa votam Bugetul
Ponta: Pe 30 decembrie avem sedinta a Comitetului Executiv National PSD, sa votam Bugetul

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca PSD va avea sedinta a Comitetului Executiv National pe 30 decembrie, pentru ca parlamentarii sa fie prezenti pentru a vota Bugetul de Stat retrimis de catre presedintele Traian Basescu.

Lucian Bolcas: Am refuzat numirea la Curtea Constitutionala
Lucian Bolcas: Am refuzat numirea la Curtea Constitutionala

Fostul parlamentar PRM Lucian Bolcas, care s-a intalnit, luni dimineata, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, a declarat ca a refuzat numirea la Curtea Constitutionala.

Antonescu in Gandul.info: Premierul a venit cu ideea stupida sa spunem
Antonescu in Gandul.info: Premierul a venit cu ideea stupida sa spunem "nu" amnistiei, dar sa treaca

Antonescu a declarat, in sedinta de vineri a conducerii PNL, ca a discutat cu premierul Victor Ponta iar acesta a venit cu "o idee stupida", si anume ca liderii USL si ministrii sa se pronunte impotriva legii privind amnistia, dar proiectul sa treaca.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.