PNL isi face planuri pentru intrarea la guvernare. Orban: "Interesul partidului ar fi sa-l lase pe Ponta sa-si franga gatul"
"Trebuie sa scoatem cat mai repede PSD-ul de la guvernare" - au spus sambata liberalii si democrat-liberalii, reuniti intr-o sedinta cu peste o mie de delegati de la ambele partide.
Misiunea principala a fost de a definitiva fuziunea dintre PNL si PDL, iar liderii de la centru i-au anuntat pe cei din tara ca trebuie sa uite de orgolii si sa se pregateasca de guvernare.
Imbracati la patru ace, peste o mie de membri PNL si PDL s-au inghesuit intr-o sala din Palatul Parlamentului. In fata delegatilor, primari, parlmentari sau simpli membri, conducerea noului PNL a vorbit despre obiectivul principal - indepartarea PSD-ului din fruntea tarii. Pentru asta, insa, liberalii spun ca formatiunea trebuie modernizata si curatata de corupti.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "Nu putem inchide ochii sa ne prefacem ca stim ca nu avem suficienta parghii pt a face curatenie in partidul nostru. Da, vointa exista, dar ne trebuie si reguli noi."
Liderilor din tara li s-a cerut sa lase orgoliile si organizatiile sa-si desemneze conduceri comune.
Vasile Balga, copresedinte PNL: "Daca nu vom avea grija ca el sa fie sustinut de acei oameni care sa nu faca calificare la locul de munca, sa nu poata sa fie atacati pentru coruptie. Sigur, daca ai fost o zi in politica, mai ai cate o pata, dar sa intelegem ceva."
De departe, discursul cel mai apreciat a fost cel al presedintelui de onoare, Mircea Ionescu Quintus.
Mircea Ionescu Quintus, presedinte de onoare PNL: "Hai sa dam mana cu mana, liberala si romana, azi cand sus la Cotroceni, se vorbeste de Bratieni."
Procesul de fuziune dintre PNL si PDL trebuie sa se finalizeze pana in 2017. Pentru a elimina PSD de la guvernare, PNL si PDL au nevoie de sustinerea a peste 115 parlamentari. Liberalii si partenerii lor sunt hotarati sa depuna in primavara o motiune de cenzura impotriva guvernului Ponta.
Catalin Predoiu: "Ponta este un obstacol in calea dezvoltarii Romaniei"
Prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a declarat sambata la Consiliul National ca implinirea proiectului de tara al lui Klaus Iohannis nu poate fi implinit daca liberalii nu isi asuma, chiar din perioada urmatoarea, preluarea guvernarii, prin conturarea unei noi majoritati parlamentare, scrie Mediafax.
Predoiu a prezentat, in calitate de premier desemnat al PNL, rezolutia adoptata de Consiliul National in ceea ce priveste linia politica asumata de liberali pentru perioada urmatoare.
”In toata campania electorala am spus ca Ponta este un pericol pentru Romania, si poporul a inteles ca e un pericol pentru Romania. Pericolul a fost indepartat, dar este inca prezent. Astazi, Ponta este un obstacol in calea dezvoltarii Romaniei, este un obstacol in calea investitiilor, este un obstacol in calea reformarii educatiei si sanatatii, este un obstacol in calea implinirii programului <
El a mentionat ca nu este suficient ca PNL sa faca opozitie fata de Guvernul condus de Victor Ponta.
”Avem in fata o cale comoda, de a astepta alegerile, de a astepta ca Ponta si partidul sau sa piarda teren, dar este o cale care refuza responsabilitatea, este o cale periculoasa, este o cale in care parteneriatul dintre PNL si Klaus Iohannis nu va putea fi pus in aplicare. Ori, cheia dezvoltarii Romaniei in anii care vin este acest parteneriat intre presedintele Iohannis si PNL. Ne asumam sau nu aceasta responsabilitate”, a afirmat prim-vicepresedintele PNL.
El si-a exprimat convingerea ca in Parlament ”glasul natiunii si interesul natiunii” vor fi auzite, astfel incat sa fie schimbat Guvernul Ponta.
”Fuziunea noastra va fi sprijinita, va fi consolidata daca vom da aceasta batalie. Sabia care sta in teaca rugineste. Daca vrem sa forjam acest partid in victorie trebuie sa ne ducem responsabilitatea pana la capat, trebuie sa incercam schimbarea guvernarii”, a mai declarat Predoiu.
El a mentionat ca in rezolutia PNL se propune asumarea vointei politice pentru schimbarea Guvernului Ponta.
Ludovic Orban: "Interesul PNL ar fi sa-l lase pe Ponta sa-si frangă gatul, dar trebuie sa isi asume guvernarea"
Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat la Consiliul National ca interesul liberalilor ar fi acela de a-l lasa pe Victor Ponta ”sa-si franga gatul si sa duca PSD sub 25%”, insa partidul trebuie sa-si asume ”raspunderea guvernarii, fara calcule electoraliste”.
”Rezerva de rabdare a romanilor fata de cei care au condus Romania in ultimii 25 de ani este aproape consumata. Noi suntem ultima lor speranta din ceea ce exista astazi pe scena politica romaneasca. Trebuie sa fim altfel, asa cum isi doresc ei sa fim. Sa nu exercitam functia politica, functia publica, asa cum s-a facut astazi, cu aroganta, cu minciuna, vanzand iluzii, promitand cate in luna si cate in stele. Trebuie sa fim decenti, trebuie sa fim modesti, trebuie sa avem un pic de smerenie fata de izvorul puterii politice. Trebuie sa generam o putere politica care sa nu se intemeieze cum s-a intemeiat pana astazi, pe structuri de autoritate, pe politie, pe parchete, pe servicii de informatii asupra carora s-a incercat controlul politic”, a declarat Orban.
El a sustinut ca liberalii trebuie sa fie atenti la ”vocea strazii”. ”Nu odata ajunsi la putere sa ne punem geamuri fumurii in limuzine, sa inconjuram de sepepisti, sa ne schimbam numarul de telefon, sa nu ne mai gaseasca niciun cetatean atunci cand isi doreste sa-i fie rezolvata o problema. PNL trebuie sa readuca puterea politica in mana societatii, nu numai la alegeri odata la patru ani, ci zi de zi”, a afirmat Orban.
”Noi trebuie sa luam decizia sa ne asumam raspunderea guvernarii. Poate ca cel mai bine pentru noi ar fi sa-l lasam pana la capat pe Ponta sa-si franga gatul si sa duca PSD sub 25%, ca sub 30% mai are putin si il duce. Daca am fi egoisti, daca ne-am gandi la interesul nostru partinic, poate ca asa ar trebui sa facem. Daca in schimb ne gandim la Romania, suntem obligati sa ne asumam obiectivul de a ne asuma raspunderea guvernarii, cat mai repede posibil, fara calcule electoraliste”, a spus el.
Orban a sustinut ca PNL are in acest moment 165 sau 167 de parlamentari si are nevoie de 286 de parlamentari pentru a forma o majoritate guvernamentala.
In acest sens, el a precizat ca vor urma discutii cu fiecare parlamentar in parte, dar si cu grupurile politice in afara de PSD, pentru a determina obtinerea guvernarii, dar fara promite functii si avantaje pentru familiile parlamentarilor in cauza.
”Ponta este in stare sa faca orice pentru a ramane la putere. L-ati vazut deja, e in stare sa-l laude pe presedintele Romaniei mai mult decat pe noi, cel care l-am sustinut si am determinat decizia oamenilor ca domnul Iohannis sa ajunga presedintele Romaniei. Domnul Ponta e in stare sa dea contracte oricarui parlamentar, sa angajeze orice nevasta sau orice ruda a oricarui parlamentar numai pentru a-l tine sa voteze cu Guvernul pe care il sprijina. Domnul Ponta e in stare sa ne fure orice fel de initiativa pe care o avem, cum de altfel si face in ultimul timp, in care ne ne trezim ca vorbeste Victor Ponta despre proiectele noastre”, a mai declarat Orban.
Alina Gorghiu: "Cat timp va mai sta PSD la guvernare, PNL trebuie sa-l urmareasca pas cu pas”
Copresedintele PNL Alina Gorghiu le-a spus, sambata, participantilor la Consiliul National al PNL, ca, inainte de a critica pe altii, PNL trebuie sa se uite „in curtea sa” , aratand ca nu sunt inca suficiente parghii de a face curatenie in partid, dar vointa exista.
“Inainte de a-i critica pe altii, trebuie sa ne uitam mai intai in curtea noastra. Nu putem inchide ochii si sa ne prefacem ca nu stim ca nu avem inca suficiente parghii pentru a face curatenie in partidul nostru. Da, vointa exista, ne trebuie si reguli noi. Reguli care sa fie intransigente cu cei care pun in pericol integritatea PNL si stimulatoare pentru cei care vor sa ni se alature, din societatea civila, din randul tinerilor si a oamenilor care nu se regasesc acum in niciun partid. Avem nevoie si de o fundamentare doctrinara”, a afirmat Gorghiu la Consiliul National al PNL.
Ea a mai spus ca Iohannis a castigat Presedintia pentru ca nu a subestimat electoratul.
“Votul romanilor de pe 16 noiembrie a fost o optiune, in primul rand, pentru seriozitate si pentru reforma clasei politice. Klaus Iohannis a reusit sa castige pentru ca, pentru prima data, un candidat nu s-a mai raportat la electorat, ca la o masa de oameni, care are nevoie de ulei electoral si circ politic. Klaus Iohannis nu a subestimat electoratul. La 25 de ani dupa Revolutie, romanii gandesc diferit si reprezinta, deja, acea masa critica, capabila sa puna presiune asupra tuturor partidelor pentru a face o politica diferita. Vor castiga acele partide care vor reusi sa se adapteze la noua agenda publica. Va propun nu doar sa ne adaptam, ci sa fim cei care dicteaza agenda politica”, a adaugat Gorghiu.
Aceasta a spus ca PNL nu trebuie sa lase PSD la guvernare deoarece “acest partid are o capacitate imensa de regenerare in rau”.
“Ne asteapta un an politic deosebit de greu. Chiar daca vom intra la guvernare, in acest an sau in 2016, nu trebuie sa lasam PSD sa creasca la loc. Acest partid are o capacitate imensa de regenerare in rau. Stanga inseamna stagnare si saracie. PSD nu stie decat de legea interesului de partid. Au blocat alegerile partiale pentru ca oamenii nu ii mai vor. Nici la Guvern, dar nici in conducerea Consiliilor judetene, nici in fruntea primariilor, nici in Parlament. Doua milioane de romani nu au, in acest moment, reprezentanti alesi in functii cheie pentru comunitatile in care traiesc, dar nu putem ramane indiferenti, este vorba despre oameni si legi. Cat timp va mai sta acest partid la guvernare, PNL trebuie sa-l urmareasca pas cu pas”, a spus copresedintele PNL.
Potrivit acesteia, ”tendinta naturala a PSD este sa acapareze si sa transforme statul de drept in stat de partid”.
”Fara o opozitie puternica, Romania va ramane prizoniera baronilor PSD. Nu este suficient sa facem opozitie, cea mai buna solutie pentru Romania este ca acest partid sa piarda puterea”, a adaugta Gorghiu.
Mircea Ionescu Quintus: "Fuziunea PNL este o zi importanta pentru iarna tarzie a vietii mele"
Presedintele de onoare al PNL Mircea Ionescu Quintus le-a spus, sambata, participantilor la Consiliul National al PNL, ca s-a nascut si trait fara intrerupere 80 de ani in PNL si ca fuziunea de astazi este ”o zi importanta pentru iarna tarzie a vietii sale”.
"Este un moment important pentru ca oficial, juridic si politic astazi apare in zestrea politica a tarii noastre cel mai important, cel mai puternic si cel mai vrednic partid politic. Este important astazi sa constatam ca o regula aritmetica a fost infranta, aritmetica asa cum am invatat eu cand scriam pe tablita. 12 plus 15 fac 27. Astazi, politica ne invata ca 12 plus 15 inseamna mai mult de 40. Este o zi importanta pentru iarna tarzie a vietii mele. Am trait patru fuziuni, mai exact patru impliniri, adaugiri, alaturari ale partidului nostru. Dumnezeu si dumneavoastra m-ati ajutat sa traiesc pe aceasta cea mai importanta, puternica si improspatare a PNL, partid in care m-am nascut si am trait fara intrerupere de aproape 80 de ani”, a spus Quintus.
Ce aprobari au fost facute in cadrul Consiliului National al PNL
Consiliul National al PNL a aprobat, sambata, hotararile prin care sunt infiintate Comitetele Executive Judetene si ponderea membrilor acestora din vechiului PNL si fostului PDL, cele mai multe majoritati apartinand celor din vechiul PNL, potrivit Mediafax.
Liberalii au aprobat hotararile prin care sunt infiintate comitetele executive judetene si ponderea membrilor de la nivelul acestora, fiind organisme de conducere din care fac parte de la 40 la 23 de persoane.
Vechiul PNL are majoritate in 26 de comitete executive judetene, in timp ce fostul PDL detine majoritatea in alte 23 de comitete executive judetene.
Astfel, vechiul PNL detine majoritati in Bacau, Hunedoara, Buzau, Calarasi, Valcea, Constanta, Galati, Ilfov, Bihor, Botosani, Caras-Severin, Iasi, Olt, Giurgiu, Mehedinti, Teleorman, Maramures, Mures, Vrancea, Gorj, Vaslui, Ialomita, organizatiile Sectorul 3, Sectorul 5 si Sectorul 6 din Capitala, precum si organizatia municipala Bucuresti.
La randul sau, fostul PDL detine majoritatile in comitetele executive judetene din Arad, Suceava, Alba, organizatia pentru Diaspora, Dolj, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Dambovita, Timis, Prahova, Salaj, Brasov, Arges, Braila, Cluj, Covasna, Harghita, Neamt, Sibiu, Tulcea si organizatiile Sector 1, Sector 2 si Sector 4 din Capitala.
Din comitetele executive judetene fac parte ca membri de drept parlamentarii la nivelul judetelor.
Pana in 28 februarie, pe langa parlamentari, ”membrii CJEX vor fi desemnati de fiecare partid care a fuzionat, din cadrul Biroului Politic Judetean, respectiv Biroului Permanent Judetean, la propunerea presedintelui organizatiei judetene si supusi aprobarii in Biroul Politic Judetean al fostului PNL si in Colegiul Director judetean al fostului PDL”.
Comitetul executiv judetean este organismul de conducere mai restrans fata de Birourile Permanente reunite ale vechiului PNL si fostului PDL, fiind cel care ”organizeaza si conduce intreaga activitate interna a partidului la nivel judetean intre doua sedinte consecutive ale BPJ”.
Sursa: Mediafax
Etichete: PNL, ludovic orban, catalin predoiu, fuziune, alina gorghiu,
Dată publicare:
31-01-2015 16:53