Iohannis: "Este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti". Care sunt cele 3 directii trasate de presedinte
Parlamentarii vor fi mai putini si vor avea imunitate redusa in fata legii, daca liderii partidelor parlamentare, invitati miercuri la Cotroceni, isi vor respecta promisiunile.
-► Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis, dupa consultarile cu partidele politice
-► Principalele declaratii ale co-presedintelui PNL, Alina Gorghiu
-► Principalele declaratii ale premierului Victor Ponta
Presedintele Klaus Iohannis i-a chemat sa discute prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare, care va incepe in februarie. Cu totii au fost de acord ca trebuie redus numarul senatorilor si deputatilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cred ca e momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti, ar trebui sa insemne o resetare a sistemului, trebuie sa aducem oamenii mai aproape de politica, una a politicienilor si una a oamenilor", a spus seful statului.
La negocierile de miercuri, presedintele a vrut sa stie ce solutii au liderii partidelor pentru rezolvarea votului din diaspora si pentru finantarea partidelor politice.
Cat despre ridicarea imunitatii alesilor, liderii partidelor politice au fost cu totii de acord ca procedurile privind retinerea sau cercetarea parlamentarilor si ministrilor trebuie simplificate. Social-democratii au spus ca s-au facut si primii pasi in acest caz.
Liberalii spun insa ca alesii nu ar trebui sa se mai pronunte asupra probelor din dosarele deschise de justitie impotriva colegilor, asa cum se intampla in prezent. Mai mult, PNL a insistat pentru adoptarea unei initiative legislative prin care cererea de arestare sau urmarirea penala sa fie discutata si votata de parlament in maximum 48 de ore.
"Avem nevoie de acordul PSD. Au fost momente in care Parlamentul s-a pronuntat greoi sau a votat impotriva. Are o bila neagra", a spus Alina Gorghiu, presedinte PNL.
Numai anul trecut, procurorii au cerut ridicarea imunitatii pentru 26 de senatori si deputati, iar cinci dintre ei au fost salvati de colegi.
"In constitutie se vorbeste despre votul in plen, dupa ascultarea celui in cauza, pentru a respecta constitutia si drepturile omului, trebuie sa existe o marja, un timp, zic eu, rezonabil", a spus Eugen Nicolicea, vicepresedinte UNPR.
Politicienii au discutat si despre adoptarea unui nou cod electoral. In cazul alegerilor parlamentare, ei sunt de acord ca trebuie redus la jumatate numarul alesilor, dar nu s-au pus inca de acord asupra sistemului de alegere.
In plus, cele cateva milioane de romani care traiesc in afara tarii ar putea fi si ei inscrisi intr-un registru electoral, astfel incat situatii precum cele din 16 noiembrie anul trecut sa nu se repete. Asta cu conditia ca alesii sa transpuna in legi angajamentele asumate in fata presedintelui.
Cronologia evenimentelor de miercuri
ora 19:00 Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, la ora 19.00, la Sala Unirii a Palatului Cotroceni. www.stirileprotv.ro a transmis LIVE declaratiile sefului statului.
Sunt premise pentru o solutie legislativa privind incuviintarea retinerii parlamentarilor
Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca in urma consultarilor cu partidele, care si-au exprimat disponibilitatea pentru simplificarea procedurilor pe cererile de incuviintare a retinerii, arestarii si perchezitiei parlamentarilor, sunt premise pentru o solutie legislativa in acest sens.
Presedintele Klaus Iohannis a precizat la finalul consultarilor ca votul din diaspora, legislatia electorala, atat pentru alegerile locale cat si pentru cele parlamentare, legislatia partidelor politice si cea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale au reprezentat teme de discutie in cadrul consultarilor cu partidele parlamentare.
El a precizat ca, in acelasi context, a ascultat opinia partidelor cu privire la "nefericita Ordonanta 55, referitoare la migratia alesilor locali".
Seful statului a adaugat ca o tema importanta pe agenda a fost accelerarea si simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor.
"Aici nu va fi vorba doar de proceduri ci si de o conduita responsabila a partidelor si a politicenilor. Am plecat de la premisa ca ne putem raporta la aceste subiecte ca instrumente pentru a atinge obiectivele politice enuntate, si nu ca scopuri in sine. Astfel, avem mai mule premise sa facem o constructie durabila", a spus Iohannis.
El a mentionat ca, in urma discutiilor, au rezultat mai multe concluzii comune, lucru care arata ca suntem pe drumul cel bun.
"In primul rand, toate partidele si-au exprimat disponibilitatea de a sustine simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor, pentru a permite justitiei sa isi faca treaba. Exista, asadar, toate premisele ca o solutie legislativa in acest sens sa fie adoptata in scurt timp", a anuntat Iohannis.
El a mentionat ca, "in lumina raportului MCV, in afara consecintelor imediate, s-ar da, astfel, semnalul de vointa politica asteptat de toata lumea".
Trebuie sa trecem la o noua etapa a democratiei, care inseamna o restare a sistemului
Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei, care ar trebui sa insemne o resetare a sistemului si cresterea increderii in institutii: "Am pornit de la obiectivele pe care le aveam pentru Romania. Dupa cum stiti, reforma institutiilor politice este una din prioritatile mandatului meu, si primul pas in reforma clasei politice. Timp de 25 de ani, am parcurs o etapa care a reprezentat crearea institutiilor democratice, incheierea tranzitiei, o acumulare de experienta, dar si un set de exprimente in materie, reusite sau nu. Cred ca este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti".
El a continuat: "Din punctul meu de vedere, aceasta noua etapa a democratiei romanesti ar trebui sa insemne o resetare a sistemului si o crestere a increderii cetatenilor in institutiile democratice".
Seful statului a enuntat trei directii pe care le are in vedere, in acest sens. Prima directie este, potrivit lui Iohannis, "participarea", care inseamna asigurarea conditiilor ca toti romanii sa voteze, inclusv si in special cei din diaspora dar si incurajarea participarii la viata politica, in general, la deschiderea spatiului politic, printr-o alta legislatie a partidelor politice. "Trebuie sa aducem oamenii mai aproape de politica, sa nu avem doua Romanii, una a politicenilor si una a oamenilor", a afirmat seful statului.
A doua directie pe care a enuntat-o presedintele Iohannis este "integritatea", inteleasa nu in sensul sau juridic, ci ca mod de lucru care presupune transparenta si corectitudine in functionarea institutiilor, inclusiv in finantarea partidelor si a campaniilor electorale. "Daca vrem ca oamenii sa aiba incredere in noi, trebuie sa functionam noi, clasa politica, in mod transparent", a precizat Iohannis.
A treia directie anuntata de presedintele Klaus Iohannis se refera la "durabilitate", si anume sa gandim un cadru legislativ care sa asigure nu numai legitimitate ci si eficienta, in reprezentrea electoratului. "Cred ca putem sa venim cu pachete de legi care tin mai mult de un ciclu elecotral, si sa construim institutii foarte solide. In acest fel, vom putea avea pe termen lung o competitie electorala mai degraba bazata pe solutii, nu o confruntare de dragul confruntarii. Asa se vor diminua si fenomene precum mita electorala, turismul electoral, migratia politica, redesenarea periodica a hartilor electorale", a mai afirmat Iohannis.
Pana la finalul sesiunii, legi pe votul din diaspora, alegeri, finantarea partidelor
Klaus Iohannis a mai declarat ca s-a decis ca, pana la finalul sesiunii parlamentare, sa avem o solutie legislativa pentru votul din diaspora, legislatia alegerilor locale si parlamentare, legea partidelor si a finantarii campaniilor.
"Am propus un calendar concret, astfel ca, pana la finele primei sesiuni parlamentare am convenit sa avem o solutie legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora, legislatia privind alegerile locale si parlamentare, legislatia partidelor si cea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale", a anuntat Klaus Iohannis.
El a mentionat ca, "a finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele il fac nu in raport cu el, ca presedinte, ci in raport cu electoratul, care asteapta aceste solutii".
Presedintele Iohannis despre raportul MCV
"Trebuie sa constatam ca Raportul privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in cursului anului 2014, este preponderent pozitiv", a spus seful statului, precizand ca "una din concluziile cele mai importante ale raportului este legata de faptul ca obiectivele majore ale reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei sunt, in mare masura, asumate la nivelul societatii romanesti, iar schimbarile intervenite indica semne de sustenabilitate".
"Urmatorul pas este ca ele sa fie confirmate si intarite pe termen lung", a mai mentionat Iohannis.
ora 12.00 Declaratiile facute de co-presedintele PNL Alina Gorghiu:
"Am sustinut la consultari nevoia aprobarii acestui proiect, a fost depusa solicitarea unei proceduri de urgenta. Din pacate, in acest moment se afla in Comisiile de Regulament, termenul de raport este 3 februarie. Saptamana viitoare, daca nu ma insel, miercuri inseamna trei februarie si expira acest termen. I-am spus presedintelui, eu si colegii mei, faptul ca ne dorim sa vedem un raport. Dar ca sa vedem un raport favorabil acestei propuneri legislative, care presupune ca in termen de 48 de ore sa fie dat acordul Camerei sau al Senatului pentru solicitarea venita de la parchete, inseamna ca avem nevoie de acordul PSD".
"Expertii Comisiei Europene subliniaza inca o data, si in acest raport, faptul ca Parlamentul are o problema si este trecut la bile negre, tocmai pentru ca in mod greoi se pronunta pe aseamea solicitari venite de la Parchete".
Declaratiile facute de co-presedintele PNL Vasile Blaga:
"Apropo de declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la revizuirea Constitutiei, noi nu avem nimic impotriva ca sa inceapa discutiile pe tema asta, dar pe de alta parte nu dorim ca aceasta tema sa blocheze punerea la punct a legilor care fac parte din noul Cod electoral. Noi nu putem sta pana la calendele grecesti sa vedem cand o sa se revizuiasca Constitutia si doar dupa aceea sa trecem la aproba aceste legi".
”Noi suntem consecventi, PNL, si consideram ca cetatenii romani, oriunde ar fi in ziua votului, trebuie sa poata sa si voteze. Sustinem votul prin corespondenta. Si mai mult, invatand din experienta campaniei electorale, trebuie as asiguram posibilitatea sa se elimine in totalitate votul multiplu, turismul electoral”.
”Militam pentru doua Camere si sistem de vot mixt, dar care sa nu faca posibila cresterea numarului de parlamentari”.
ora 11.10 Presedintele Klaus Iohannis a inceput consultarile cu delegatia PNL, pe tema legislatiei electorale, liberalii fiind reprezentati la discutiile cu seful statului de cei doi co-presedinti, Vasile Blaga si Alina Gorghiu, dar si de Catalin Predoiu. Din delegatia PNL mai fac parte secretarul general Gheorghe Flutur, vicepresedintele Mihai Voicu si presedintele Ligii Alesilor Locali ai PNL, Ciprian Dobre.
ora 11.00 Victor Ponta face declaratii de presa:
"In ceea ce priveste legile electorale, exista o preocupare speciala pentru asigurarea votului romanilor din afara granitelor, iar aici noi am propus ca organziarea votului in afara granitelor sa fie in atributile AEP, care de altfel a organizat farte bine in tara si, in viitor, poate sa organizeze si in afara granitelor tarii".
El a adaugat ca Guvernul va pune la dispozitia AEP toate mijloacele logistice necesare pentru ca Autoritatea sa-si indeplineasca aceasta atributie. Ponta a precizat ca solutia pe termen lung consta in intocmirea unui registru electoral al romanilor care traiesc in strainatate, in baza caruia AEP sa stie cum poate organiza scrutinele viitoare.
"Am propus ca solutie pe termen lung si o solutie cu adevarat de rezolvare a problemelor aparute in diaspora si in 2014 si in 2009 – o solutie propusa de altfel de asociatiile romanilor din diapora – si anume intocmirea unui registru electoral al romanilor care traiesc in afara granitelor in asa fel incat AEP sa stie cum se poate organiza, fie ca e vorba de sectii de vot, fie e vorba de vot prin corespondenta, ca sa nu mai existe in viitor niciun fel de problema in acest sens", a detaliat presedintele PSD.
"Dupa cum stiti foarte bine, pozitia Partidului Social Democrat, din ce stiu si a Partiddului National Liberal si UDMR, este aceea de a pastra un Parlament bicameral. Suntem de acord cu reducerea numarului de parlamentari si, in cadrul comisie speciale, trebuie gasita exact reprezentarea care sa duca si la reducerea numarului de parlamentari si la o reprezentare corecta a tuturor cetatenilor. Intotdeauna respectam toate deciziile Curtii Constitutionale."
ora 10.00 Klaus Iohannis a inceput seria consultarilor cu partidele politice, prima delegatie care a intrat la discutii fiind cea a PSD. Presedintele a declarat in deschiderea consultarilor ca se bucura ca aceste consultari beneficiaza de un interes atat de mare din partea mass-media.
Din delegatia PSD fac parte presedintele formatiunii, Victor Ponta, presedintele executiv Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cel care prezideaza si comisia parlamentara pentru elaborarea Codului Electoral si senatorul Ioan Chelaru, responsabil din partea PSD cu modificarile Constitutiei.
Ce discuta presedintele si reprezentantii partidelor parlamentare
Potrivit Presedintiei, pe agenda discutiilor se afla mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, intr-o emisiune televizata, ca a invitat partidele la consultari pe tema legilor electorale, pentru a se discuta legat de solutiile legislative sustinute de fiecare formatiune politica, mentionand ca ”trebuie sa se lucreze pe Codul electoral”. Iohannis a declarat ca trebuie sa existe o reforma atat in privinta partidelor, cat si a Parlamentului, in cazul caruia "toata lumea este de acord, este prea mare, prea multi parlamentari". El a mentionat ca este nevoie de un Parlament "mai mic, mai eficient si mai credibil".
El a mentionat ca nu vrea sa se pronunte asupra unui sistem de vot sau altul deoarece vrea ”un dialog autentic” cu partidele. ”Vreau sa invit partidele la un dialog autentic, nu eu sa le spun ce vreau, ei sa-mi spuna cum vad calea cea mai buna pentru o schimbare, evident, in bine”, a mai spus Iohannis.
Administratia Prezidentiala a anuntat si calendarul consultarilor, fiecare partid urmand a sta o ora la discutii cu seful statului, pe temele mentionate.
Astfel, de la ora 10.00 vor incepe consultarile sefului statului cu Partidul Social Democrat, la ora 11.00, cu Partidul National Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei.
La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu.
Delegatia PSD care participa la consultarile de la Cotroceni va fi compusa din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Ioan Chelaru.
PSD va propune, la consultarile de la Cotroceni, ca viitorul Parlament sa aiba 318 deputati si 100-110 senatori, dupa cum a precizat, luni, premierul Victor Ponta, el aratand ca, in opinia sa, CC va spune daca trebuie respectat referendumul ce stipula un numar de 300 de alesi. ”Vom propune, in ceea ce priveste alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt, de timp german, fie proportional, care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, la Camera sa fie 300 de deputati plus minoritati, iar in Senat maximum 100 -110 senatori”, a spus Ponta.
Ponta a mai spus ca PSD va sustine ca AEP sa organizeze toate tipurile de scrutin, inclusiv in Diaspora. El a aratat ca PSD sustine, totodata, alegerea primarilor intr-un singur tur, cum exista in prezent. Ponta a spus ca PSD va propune, la consultarile de miercuri, de la Cotroceni, si reactivarea Comisiei de revizuire a Constitutiei, astfel incat in 2015 sa se finalizeze in Parlament procedura revizuirii. In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, Ponta a spus ca PSD sustine mentinerea sistemului bicameral.
Delegatia PNL pentru consultarile de la Cotroceni va fi condusa de copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga. De asemenea, vor participa Catalin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur si Ciprian Dobre. Vicepresedintele liberal Mihai Voicu a mentionat ca PNL sustine revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, "un lucru care tine de reprezentarea democratica si de legitimitatea alesului local", acelasi mod de alegere fiind sustinut si pentru presedintii consiliilor judetene.
In privinta alegerilor parlamentare, vicepresedintele PNL a afirmat ca liberalii sustin reducerea semnificativa a numarului de parlamentari si "impiedicarea ca pe cale artificiala, din cauza efectelor legii electorale, acest numar de parlamentari sa creasca in urma alegerilor". "Dorim introducerea votului prin corespondenta pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei", a mai spus Voicu. El a reiterat necesitatea ca legile electorale sa fie adoptate in Parlament pana pe 5 mai, astfel incat sa poata fi aplicate conform deciziei Curtii Constitutionale.
Totodata, in cazul finantarii campaniilor electorale, vicepresedintele PNL a mentionat ca este sustinuta varianta finantarii de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri in lege. "A sosit, in opinia noastra, momentul unor reforme radicale in sensul scaderii coruptiei politice care se manifesta inclusiv prin finantarea campaniilor electorale. in opinia noastra, atat plafoanele de cheltuieli, cat si tipul de campanie care se poate face trebuie coborate radical. Credem ca o campanie electorala care sa se refere exclusiv la informarea cetatenilor cu privire la idei si proiecte trebuie sa acopere doar parte de mijloace de informare in masa, cheltuielile cu presa, parte de identitate vizuala, afisaj, panotaj si exclusiv materiale tiparite. Ne dorim eliminarea din campaniile electorale a oricarui fel de obiect, fie el si simbolic, care poate insemna implicit, chiar si la scara mica, orice fel de coruptie politica", a mentionat Voicu.
Vicepresedintele PNL a precizat ca sustine eliminarea posibilitatii distribuirii de obiecte promotionale, indiferent de valoare, in campaniile electorale. "Pentru a elimina complet orice fel de finantare care poate veni din interese politice sau pe cai mai putin legate strict de doctrina politica a partidului respectiv, o astfel de metoda poate insemna, in paralel cu coborarea dramatica a acestor plafoane, aplicarea modelelor din numeroase tari occidentale, daca vreti inclusiv Germania, care sa insemne finantarea acestui tip de campanie electorala, extrem de restrans, exclusiv de la bugetul de stat, sa nu mai poata fi permisa niciun fel de finantare din partea unei persoane interesate, evident cu conditii care pot fi trecute, care tin de decontarea ulterioara numai pentru cazul obtinerii unui anumit scor, conditii egale pentru toti participantii la competitia electorala", a declarat Voicu.
El a mentionat ca, daca se opteaza pentru finantarea cheltuielilor de campanie electorala de la bugetul de stat, conditia este ca partidele sa nu mai beneficieze de donatii pentru cheltuieli pentru alegeri. Voicu a afirmat ca, in opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finantarii partidelor prin donatii si plafonarea cotizatiilor membrilor de partid in cazul cheltuielilor care nu vizeaza campaniile.
In plus, vicepresedintele PNL a precizat ca partidul pe care il reprezinta sustine accelerarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor sau a inceperii urmaririi penale pentru actuali sau fosti ministri. Voicu a afirmat ca PNL a depus deja un proiect de lege in acest sens, care se afla in dezbaterea Parlamentului.
De asemenea, delegatia PC pentru consultarile de la Cotroceni va fi compusa din Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Bogdan Ciuca si Constantin Avram.
Presedintele Klaus Iohannis a avut, in 12 ianuarie, primele consultari cu partidele parlamentare din mandatul sau. Discutiile au avut ca tema incheierea unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale. In ziua urmatoare, presedintele Iohannnis si reprezentantii partidelor parlamentare au semnat acordul politic pe aceasta tema.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, PSD, PNL, Cotroceni, partide, victor ponta, consultari,
Dată publicare:
28-01-2015 19:43