Votul pentru legea pensiilor speciale, amanat. Deputat PSD: "Sa avem un parlament lipsit de grija zilei de maine!"

06-10-2015 13:18

Votul pentru legea pensiilor speciale a fost amanat, inca doua saptamani, dupa ce parlamentarii PSD au propus retrimiterea proiectului la comisia de specialitate.

Acest lucru se intampla la aproape 3 luni de cand presedintele Klaus Iohannis le-a cerut alesilor sa modifice legea care le ofera pana la o mie de euro in plus, la pensie, in functie de numarul de mandate. "Tergiversarea este un semnal ca PSD,isi doreste legea, dar nu vrea sa si-o asume" - au sustinut alesii opozitiei, care au propus respingerea ei.

Daca saptamana trecuta comisia pentru statut a stabilit ca alesii cu minimum un an de mandat vor primi pensii speciale, marti, liderul deputatilor PSD a propus retrimiterea la comisie pentru o noua modificare: parlamentarii vor primi pensii speciale doar dupa un mandat intreg in Parlament, dupa modelul european. Opozitia a criticat propunerea PSD.

Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL: "Acesta plimbare plen-comisie inseamna ca PSD vrea aceasta lege, dar ii e frica sa si-o asume. Va propun sa votam si sa respingem."

Marian Neacsu, liderul deputatilor PSD: "Daca PNL vrea respingerea, inseamna ca PNL o vrea in forma initiala, fara observatiile presedintelui."

Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL: "Eu vreau sa votam legea nu raportul. Nu vom mai avea pe ordinea de zi asemenea proiect de lege."

Marton Arpad, deputat UDMR: "Teoretic, domnul Nicolaescu are dreptate. Dar uitati ce e in fata. Veti vota pentru observatiile presedintelui, apoi veti vota impotriva legii. Veti vota deci inconsecvent, dar liberal."

Nu toti parlamentarii puterii au fost de acord cu propunerea facuta de liderul deputatilor PSD. Unul dintre initiatorii proiectului pentru pensiile speciale a pledat pentru votarea si trecerea legii chiar in sedinta de marti.

Anghel Stanciu, deputat PSD: "Retrimiterea la comisie se face doar daca se aduc motivatii. Distinsul meu coleg nu a adus niciun argument. Nu putem sa ne jucam la infinit. Luati-va soarta in maini astazi, sa avem un parlament lipsit de grija zilei de maine."

Presedintele Klaus Iohannis a trimis legea pensiilor speciale la reexaminare la inceputul lunii iulie, pe motiv ca alesii isi stabilesc drepturi arbitrare. Parlamentarii recunosc ca au depasit de mult termenul in care legea trebuia dezbatuta si votata.

Bogdan Niculescu Duvaz, presedintele Comisiei de Statut: "Ne aflam procedural intr-o depasire flagranta de termen. Eram obligati ca in 30 de zile sa returnam legea catre presedinte. Ne aflam intr-o situatie delicata."

Cu toate acestea, 269 de parlamentari au votat retrimiterea la comisia de specialitate, care are termen 2 saptamani pentru intocmirea unui nou raport. Acesta va fi supus din nou dezbaterii, apoi votat in plenul reunit al celor doua camere.


VIDEO PROTVPLUS.RO