Parlamentarii nu fac compromisuri cand sunt in joc pensiile lor. "O tara care nu-si poate plati demnitarii nu e condusa"

Ultima actualizare: 12-09-2015 07:15

Parlamentarii romani insista sa isi pastreze pensiile speciale. Dupa ce Klaus Iohannis le-a respins proiectul, pe motiv ca isi stabilesc drepturi arbitrare, alesii din comisia care modifica statutul s-au intalnit si au respins cererea presedintelui.

"O tara care nu isi plateste inaltii functionari nu este o tara condusa", au spus acestia. Legea ar putea fi votata in plenul reunit al celor doua camere ale parlamentului.

Exact ca in forma votata in luna iunie, alesii care implinesc varsta de pensionare vor avea venituri consistente, pentru o batranete linistita. Sumele care le vor completa pensiile pornesc de la 1.300 de lei si vor ajunge pana la 4.000 de lei.

Petru Andea, deputat PSD: "Pentru o pensie consider ca e rational si chiar satisfacator. S-a pus problema daca merita parlamentarii. Eu consider ca merita."

Petre Daea, deputat PSD: "O tara care nu isi poate platii inaltii demnitari si nici nu poate sa ia o decizie in aceasta directie, nu e o tara condusa. Populismul nu poate conduce tara."

Un singur compromis au facut senatorii si deputatii in fata presedintelui care le-a trimis la reexaminare legea privind pensiile speciale pentru fostii parlamentari. Pentru cei care au patru sau mai multe mandate, valoarea pensiei se va plafona la 75% din cuantumul indemnizatiei.

Ilie Nastase, senator UNPR: "Multi nu au afaceri si traiesc doar din banii din parlament. Deci, cu 1.000 de euro nu te poti descurca, daca mai ai 2, 3 copii."

Slavomir Gvozdenovici, deputat minoritati: "Nu sunt deputatii in varful acestor sume imorale. Sunt altii cu mult inaintea noastra."

De ce este nevoie ca alesii sa primeasca bani in plus cand se retrag din functii explica presedintele comisiei care a propus modificarile.

Bogdan Niculescu Duvaz, deputat PSD: "Sa nu incalce legea. Faptul ca unii o incalca e o alta discutie, si in acelasi timp sa se dedice cu profesionalism si seriozitate."

Cel putin la nivel declarativ, opozitia spune ca nu va vota legea.

Vasile Blaga, copresedinte PNL: "Noi nu suntem de acord cu ele si am spus-o foarte clar. Pozitia partidului nu se negociaza."

Remus Cernea, deputat independent: "Punandu-ne pe noi, parlamentarii, deasupra altora gresim profund."

Cererea de reexaminare ar putea fi votata miercuri in plenul reunit al celor doua camere, apoi legea va ajunge din nou la seful statului pentru promulgare. Daca presedintele nu va fi de acord cu ea, poate sesiza Curtea Constitutionala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO