Senatul a aprobat din nou reducerea CAS. PNL a depus o coroana de flori in Parlament pentru a constata "decesul economiei"

×
Codul embed a fost copiat

Gest neobisnuit in plenul Senatului. Reuniti pentru a vota legea privind reducerea CAS-ului, alesii din opozitie au pregatit o coroana de flori pentru decesul economiei si au postat-o langa ministrul finantelor Ioana Petrescu.

Teodor Atanasiu, senator PNL; "Am avut surpriza sa vedem decesul economiei romanesti. Eu vreau pentru decesul economiei romanesti sa va onorez in numele guvernului cu o coroana de flori care sa constate decesul si momentul de reculegere il va tine poporul roman in noiembrie."

Ilie Sarbu, lider grup PSD Senat: "Nu ma asteptam sa ajungeti la o banala coroana de flori. Cand vb despre o tema atat de importanta sa ne comportam ca niste ciocli care vin la cimitir."

Ministrul Finantelor nu comentat gestul opozitiei, dar probabil nu a vrut sa vada coroana de flori chiar sub numele ei, asa ca si-a ascuns placuta pe care era trecuta. Iritat, un coleg de la PSD i-a sarit in ajutor, a luat coroana si a dus-o inapoi in bancile liberalilor. Imediat, presedintele de sedinta a vrut sa supuna la vot cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS. Cei de la PDL si PNL au vociferat ca nu au apucat sa isi spuna opiniile.

In ciuda comentariilor, senatorii de la toate partidele au votat in favoarea legii. In fata alesilor, ministrul Finantelor a declarat ca au deranjat-o toate declaratiile care au aparut cand legea a ajuns pe masa presedintelui Traian Basescu.

Citește și
Ioana Petrescu
Prima reactie a Ioanei Petrescu, dupa publicarea inregistrarii de la Cotroceni. "Voiam sa-mi iau proiectul si sa plec"

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor: "M-a deranjat ca o masura care e pro-business, pro-dezvoltare, a devenit o polemica politica.""

Pe 23 iulie, presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea legii pe motiv ca adoptarea ei ar prejudicia bugetul cu aproape 5 miliarde de lei in 2015. Decizia finala in cazul legii privind reducerea CAS o vor lua deputatii dupa 1 septembrie, cand alesii se vor intoarce la lucru.

Senatul a adoptat iar reducerea CAS

Senatorii au adoptat, luni, in sesiune extraordinara, proiectul de lege care prevede reducerea CAS cu 5% la angajator in varianta trimisa la promulgare, ei respingand, in acest sens, cererea de reexaminare a președintelui Traian Basescu. Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 96 voturi ”pentru”, un vot ”impotriva” și doua abțineri, iar cererea de reexaminare a fost respinsa. Pentru a grabi intrarea in vigoare a proiectului de lege care prevede reducerea CAS cu 5% la angajator, parlamentarii au decis sa se intruneasca in ultima saptamana inainte de inceperea sesiunii de toamna pentru a dezbate acest proiect de act normativ, trimis Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu pentru a fi reexaminat "din punct de vedere al oportunitatii”.

Proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.

In cererea de reexaminare, seful statului arata ca, in anul 2014 deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, iar prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de lei in 2015 si 5,564 de miliarde de lei in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde lei la fondul de pensii, pentru anul 2015. Senatul a adoptat acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.

Citește și...
Basescu incearca sa repare imaginea ministrului Finantelor:
Basescu incearca sa repare imaginea ministrului Finantelor: "Este un copil care poate sa invete"

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca atitudinea sa fata de ministrul Ioana Petrescu, la consultarile pe tema CAS, nu a fost una ”didactica”, asa cum i s-a reprosat, dar ca nu a putut sa desprinda imaginea ei de cea a fiicelor sale.

Prima reactie a Ioanei Petrescu, dupa publicarea inregistrarii de la Cotroceni.
Prima reactie a Ioanei Petrescu, dupa publicarea inregistrarii de la Cotroceni. "Voiam sa-mi iau proiectul si sa plec"

Ioana Petrescu, sustine ca nu a prezentat cifre la intalnirea de la Cotroceni cu Traian Basescu intrucat a realizat ca este o disputa politica, in care reducerea CAS cu 5 puncte reprezinta un pretext, si i-a fost teama sa nu ii fie distrus proiectul.

Cine este Ioana Petrescu, cum l-a intalnit pe Victor Ponta si cum a ajuns ministrul Finantelor
Cine este Ioana Petrescu, cum l-a intalnit pe Victor Ponta si cum a ajuns ministrul Finantelor

In a doua parte a anului 2013, Ioana Petrescu a fost numita de premierul Victor Ponta consilier de stat pe probleme economice. In mai putin de un an a devenit ministrul Finantelor.

Recomandări
Sute de milioane de euro pentru românii care plantează păduri. Specia pentru care se dau 19.600 de euro/hectar
Sute de milioane de euro pentru românii care plantează păduri. Specia pentru care se dau 19.600 de euro/hectar

Peste 50.000 de hectare ar putea fi împădurite până în 2026 cu fonduri europene. 730 de milioane de euro pot fi folosite pentru astfel de investiții - inclusiv în zone urbane - iar banii pot fi obținuți atât de autorități publice, cât și de populație.

Proteste de amploare în China, după ce 10 oameni au murit într-un incendiu. Ușa blocului era închisă din cauza lockdown-ului
Proteste de amploare în China, după ce 10 oameni au murit într-un incendiu. Ușa blocului era închisă din cauza lockdown-ului

În orașele Beijing și Xinjiang din China au izbucnit proteste, după ce autoritățile au decis extinderea lockdown-urilor în toată țara. Infecțiile la nivel național au stabilit încă un record.

Când vor fi plătite pensiile în decembrie și ianuarie. Budăi: „Este început de an, o zi-două va fi decalată plata”
Când vor fi plătite pensiile în decembrie și ianuarie. Budăi: „Este început de an, o zi-două va fi decalată plata”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât, până la 15 decembrie, toate pensiile să fie achitate.