Senatul a aprobat din nou reducerea CAS. PNL a depus o coroana de flori in Parlament pentru a constata "decesul economiei"

Ultima actualizare: 28-08-2014 07:09

Gest neobisnuit in plenul Senatului. Reuniti pentru a vota legea privind reducerea CAS-ului, alesii din opozitie au pregatit o coroana de flori pentru decesul economiei si au postat-o langa ministrul finantelor Ioana Petrescu.

Teodor Atanasiu, senator PNL; "Am avut surpriza sa vedem decesul economiei romanesti. Eu vreau pentru decesul economiei romanesti sa va onorez in numele guvernului cu o coroana de flori care sa constate decesul si momentul de reculegere il va tine poporul roman in noiembrie."

Ilie Sarbu, lider grup PSD Senat: "Nu ma asteptam sa ajungeti la o banala coroana de flori. Cand vb despre o tema atat de importanta sa ne comportam ca niste ciocli care vin la cimitir."

Ministrul Finantelor nu comentat gestul opozitiei, dar probabil nu a vrut sa vada coroana de flori chiar sub numele ei, asa ca si-a ascuns placuta pe care era trecuta. Iritat, un coleg de la PSD i-a sarit in ajutor, a luat coroana si a dus-o inapoi in bancile liberalilor. Imediat, presedintele de sedinta a vrut sa supuna la vot cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS. Cei de la PDL si PNL au vociferat ca nu au apucat sa isi spuna opiniile.

In ciuda comentariilor, senatorii de la toate partidele au votat in favoarea legii. In fata alesilor, ministrul Finantelor a declarat ca au deranjat-o toate declaratiile care au aparut cand legea a ajuns pe masa presedintelui Traian Basescu.

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor: "M-a deranjat ca o masura care e pro-business, pro-dezvoltare, a devenit o polemica politica.""

Pe 23 iulie, presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea legii pe motiv ca adoptarea ei ar prejudicia bugetul cu aproape 5 miliarde de lei in 2015. Decizia finala in cazul legii privind reducerea CAS o vor lua deputatii dupa 1 septembrie, cand alesii se vor intoarce la lucru.

Senatul a adoptat iar reducerea CAS

Senatorii au adoptat, luni, in sesiune extraordinara, proiectul de lege care prevede reducerea CAS cu 5% la angajator in varianta trimisa la promulgare, ei respingand, in acest sens, cererea de reexaminare a președintelui Traian Basescu. Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 96 voturi ”pentru”, un vot ”impotriva” și doua abțineri, iar cererea de reexaminare a fost respinsa. Pentru a grabi intrarea in vigoare a proiectului de lege care prevede reducerea CAS cu 5% la angajator, parlamentarii au decis sa se intruneasca in ultima saptamana inainte de inceperea sesiunii de toamna pentru a dezbate acest proiect de act normativ, trimis Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu pentru a fi reexaminat "din punct de vedere al oportunitatii”.

Proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.

In cererea de reexaminare, seful statului arata ca, in anul 2014 deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, iar prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de lei in 2015 si 5,564 de miliarde de lei in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde lei la fondul de pensii, pentru anul 2015. Senatul a adoptat acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO