Guvernul este in negocieri cu 10 companii pentru investitii care sa compenseze Nokia
Guvernul este in faza avansata de negocieri cu zece companii pentru a atrage investitii complementare in judetul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de inchiderea fabricii Nokia de Jucu, a anuntat consilierul economic al premierului.
Numele acestor companii nu au fost insa prezentate, pe motiv ca exista conditii de confidentialitate, consilierul sustinand doar ca sunt investitori "foarte mari, strategici" in sectorul componentelor auto.
Andreea Paul Vass a precizat ca Executivul are la dispozitie sase luni pentru a gasi "solutii compensatorii" pentru Cluj si a sustinut ca premierul Emil Boc a preluat, joi, coordonarea negocierilor cu 21 de investitori care si-au exprimat interesul de a intra pe piata romaneasca.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceste 21 de proiecte includ si cele zece companii pentru care negocierile sunt anuntate ca fiind in faza avansata. "Este vorba de 21 proiecte potentiale in valoare de peste un miliard de euro, care ar putea crea peste 8.000 locuri de munca.
Totodata, la Ministerul Finantelor sunt in evaluare alte 20 de proiecte de investitii, care au depus cerere pentru acordarea de ajutoare de stat. In acest ultim caz, este vorba de investitii de minimum 5 milioane euro fiecare, obligate in egala masura sa creeze cel putin 50 locuri de munca", a spus Vass.
Valoarea totala a acestor proiecte aflate in evaluare la Ministerul Finantelor se ridica la 388 milioane euro.
Ea a aratat totodata ca premierul Emil Boc i-a intrebat pe reprezentantii companiei finlandeze, in discutia avuta joi la Palatul Victoria, daca poate fi oprita inchiderea fabricii de la Jucu prin masuri sau interventii guvernamentale, dar ca investitorul strain a raspuns negativ.
"Decizia companiei Nokia de a inchide fabrica de la Jucu pana la sfarsitul anului este una pur manageriala, face parte dintr-o strategie de supravietuire a companiei care se confrunta cu dificultati conjuncturale, adica vinde mai putine telefoane ieftine in Europa si mai multe in Asia. Guvernul nu putea opri inchiderea fabricii Nokia de la Jucu, asadar sa nu politizam un subiect care este eminamente economic", a spus Vass.
Vass a prezentat si o serie de date, din care rezulta ca Nokia a varsat 92 milioane lei la bugetul local anul trecut si 45 milioane lei in primele opt luni ale acestui an, iar valoarea exporturilor Nokia in totalul exporturilor Romaniei s-a ridicat la 7,8% anul trecut si la 9% de la inceputul acestui an.
O delegatie a companiei Nokia Romania, condusa de directorul general Risto Meskus, a fost anterior la Palatul Victoria, pentru discutii cu premierul Emil Boc.
Consiliul Judetean Cluj a aprobat, joi, intr-o sedinta ordinara, infiintarea unei comisii care sa analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul roman pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.
Grupul finlandez Nokia a anuntat, joi, ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.