Salariul minim pe economie NU creste de la 1 ianuarie 2016. Masurile anuntate de ministrul Finantelor in legatura cu pensiile
Guvernul ingheata, deocamdata, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, desi vechiul executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.
"Vom analiza impactul pe care l-ar avea cresterea salariului minim pe economie si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu creste, pentru ca nu avem cum sa facem aceasta estimare asupra economiei si degeaba spunem noi ca vrem sa stimulam economia cu un pachet atat de generos fiscal si pe care am facut un efort foarte mare sa il includem in buget, daca luam o masura care sa distruga mediul de afaceri. Nu putem sa facem aceasta majorare peste noapte, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei", a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
Aceasta a precizat ca analiza privind impactul este in curs, dar masura trebuie analizat in special pe zona privata, pentru ca in sectorul bugetar nu mai sunt salarii sub salariul minim, avand in vedere majorarile aprobate in acest an pentru diverse categorii, cum ar fi salariatii din Sanatate, Educatie, Administratie locala, dar si majorarea cu 10% pentru toti bugetarii decisa pe final de an.
In plus, ministrul sustine ca o astfel de masura poate determina migrari de personal din zona alba, fiscalizata, in zona gri sau neagra.
Ministrul Finantelor: "Pentru Pilonul II am decis o majorare foarte mica pentru anul urmator, de 0,1 puncte procentuale"
Contributia la sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, creste doar cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, desi operatorii din piata asteptau o crestere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege.
"Pentru Pilonul II am decis o majorare foarte mica pentru anul urmator, de 0,1 puncte procentuale, fata de 0,5 puncte procentuale (cat anuntase fostul ministru - n.r.). Am decis sa facem o majorare pentru ca am vrut sa dam mesajul acesta, ca suntem constienti de problema demografica, stim problema pensiilor, este o mare problema pentru Romania, dar, pentru a asigura acest pachet de relaxare fiscala (cuprins in Codul Fiscal - n.r.) nu am mai avut loc pentru altceva", a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
Aceasta sustine, insa, ca din banii ramasi in buzunarul romanilor in urma reducerilor de taxe cuprinse in noul Cod Fiscal, o parte pot merge catre pensiile facultative, respectiv Pilonul III.
In prezent, contributia virata la Pilonul II de pensii este de 5%, iar in 2016 ar fi trebuit sa ajunga la 6%, cat prevede Legea nr. 411/2004. Conform graficului privind majorarea contributiilor la Pilonul II, din 2008 pana in 2016 acestea ar fi trebuit sa se majoreze de la 2% cu cate 0,5 puncte procentuale anual. insa in 2009, Guvernul de la acea vreme a decis inghetarea contributiilor, pentru un an, din cauza crizei, insa toate guvernele care au urmat au promis ca vor recupera cele 0,5 puncte procentuale pe parcurs.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a transmis, deja, un apel noului Guvern sa respecte legea in vigoare si angajamentele fata de Comisia Europeana si sa majoreze in 2016 contributia pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participantilor, conform calendarului legal de contributii.