BUGET 2016. Salariile si pensiile cresc de la 1 ianuarie. Ce se va intampla cu "Prima Casa" si fondurile pentru investitii

Ultima actualizare: 06-12-2015 07:01

Pensiile vor creste cu 5% anul viitor, iar toate majorarile salariale au fost incluse in bugetul pe 2016. Anuntul a fost facut joi, la Guvern, de ministrul Finantelor.

In schimb, nu se stie daca si cum va continua "Programul Prima Casa". In plus, jumatate din bugetul pentru investitii, adica pentru autostrazi, scoli sau spitale, se va baza pe fonduri europene, pe care Romania nu a reusit sa le atraga pana acum.

In ianuarie, toti bugetarii vor primi lefuri mai mari. Si pensiile vor creste.

Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Cresterile salariale vor fi facute intr-o singura transa, asa cum prevede legea respectiva. Am inclus in bugetul pe anul viitor cresterea pensiilor publice, pilonul I, cu 5%."

In 2016, guvernul mizeaza pe o crestere economica de 4,1%. Iar intreaga economie a Romaniei va ajunge la 746 de miliarde de lei, cu 40 mai mult decat anul acesta. Statul incaseaza din taxe si impozite o treime din cat produce economia si redistribuie banii in functie de prioritati.

80 de miliarde se duc in pensii si ajutoare sociale. Alte 57 de miliarde pentru plata salariilor la stat. Ca de obicei, investitiile au un buget mai mic, dar in crestere fata de anul acesta, sustine ministrul Finantelor.

In schimb, nu se stie daca va continua programul Prima Casa. Cat despre majorarea salariului minim la 1200 de lei, inca se mai fac calcule.

Anca Dragu, ministrul Finantelor: "In acest moment ne uitam la oportunitatea programului si luam in calcul diferite scenarii."

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului: "Eventuala majorare a salariului minim undeva in vara, daca va avea loc."

Oricum, bugetul este intins la maximum. Ministrul Finantelor spune ca deficitul va fi de 2,95%, usor sub limita acceptata de Uniunea Europeana. Presedintele Consiliul Fiscal vede altfel cifrele.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "Daca luam in calcul toate masurile legislative adoptate deja de Parlament, calculele arata ca deficitul sare de 3 la suta, poate in jur de 3,2 - 3,3 la suta din PIB, deci ca sa ajungem la un deficit de 2,95%, asa cum s-a prezentat de catre Guvern, ar trebui facute niste economii pe undeva."

In aceasta varianta, Guvernul ar trebui sa taie de undeva 2 miliarde. In plus nu se stie ce amendamente vor aduce parlamentarii la forma propusa de Guvern.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO