Parlament: Sedinta de plen reunit in care trebuia validat Saftoiu, suspendata din lipsa de cvorum

Parlament

Sedinta de plen reunit in care trebuia validat Claudiu Saftoiu in functia de presedinte director general al SRTv a fost suspendata, marti, din lipsa de cvorum.

Validarea lui Saftoiu in functia de presedinte director general al SRTV a fost reprogramata pentru sedinta urmatoare de plen reunit, care va avea loc luni.

Lipsa de cvorum a fost constata de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dupa ce deputatul PDL Petru Calian a atras atentia asupra acestui aspect. Zgonea a suspendat, in consecinta, sedinta de marti, convocand Birourile permanente reunite ale celor doua Camere pentru luni, la ora 13.30.

Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a luat cuvantul de la tribuna Parlamentului, el acuzand parlamentarii PDL de faptul ca nu sunt interesati de soarta TVR si ca lipsa lor masiva de la sedinta a facut imposibila intrunirea cvorumului. "In urma consultarilor cu liderii de grup, constatam ca toata lumea e ingrijorata de soarta Televiziunii, dar din partea unora sunt simle declaratii politice. Daca va uitati in sala, de la PDL sunt sapte deputati si senatori. Nu-i intereseaza soarta TVR", a acuzat Nicolaescu.

El a precizat ca procedurile parlamentare prevazute in Constitutie si Regulamentele Camerelor trebuie respectate, urmand a se trece la validarea sefului TVR in prima sedinta de plen reunit. "Pentru ca, dupa consultarile cu secretarii de sedinta, nu exista cvorum pentru a trece la vot, vom propune Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere ca primul punct pe ordinea de zi a sedintei comune de luni sa fie inscrisa validarea presedintelui CA al TVR. Ne exprimam regretul ca la Televiziune nu a putut azi sa fie validatat un presedinte director general care sa poata sa conduca destinele acestei institutii", a spus Nicolaescu.

Citește și
Claudiu Saftoiu
Saftoiu: Nu m-a sunat niciodata Traian Basescu de cand sunt la conducerea TVR
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

 Claudiu Saftoiu a fost ales, marti, presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), urmand ca decizia sa fie supusa votului plenului Parlamentului si, daca va fi avizata favorabil, Saftoiu va deveni presedinte-director general al TVR.

Membrii CA al TVR, validati, marti, de plenul Parlamentului, au votat in aceeasi zi candidaturile lui Claudiu Saftoiu si Valentin Nicolau la presedintia CA, alegandu-l pe cel dintai presedinte-director general al TVR. Votul a fost "cu usile inchise".

Liderii grupurilor parlamentare au decis, luni, ca PDL sa aiba doi reprezentanti in Consiliul de Administratie al TVR, iar PSD si PNL sa-si retraga cate un reprezentant, a anuntat liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu.

Actualul Consiliu de Administratie al Societatii Romana de Televiziune va fi desfiintat, dupa ce Curtea Constitutionala a admis, in 26 septembrie, sesizarea PDL in cazul hotararii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, in care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Partidul Democrat Liberal a contestat la Curtea Constitutionala hotararea Parlamentului privind noul Consiliu de Administratie al SRTV, in care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, sustinand ca decizia "nu corespunde algoritmului politic".

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, declara in iunie ca, potrivit algoritmului calculat la numarul de parlamentari, PDL ar fi trebuit sa primeasca in noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL doua locuri. In 25 iunie, majoritatea liderilor de grupuri parlamentare au stabilit ca in CA al SRTV vor fi cate trei reprezentanti de la PSD si PNL si cate unul de la UDMR si UNPR. In 26 iunie, Plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a aprobat validarea noilor membri ai Consiliului de Administratie al TVR.

Cei 13 membri titulari propusi pentru Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane sunt: Anne Juganaru, Claudiu Brinzan si Cristian Nitulescu (PSD), Claudiu Saftoiu, Lucia Hossu Longin si Irina Radu (PNL), Nicoleta Nicolicea (UNPR), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minoritati), Romina Surugiu (Presedintie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau si Sorin Burtea (angajatii TVR). Membrii supleanti propusi sunt: Luminita Violeta Ristea, Mihai Cernea si Vasile Arhire (PSD), Dida Dragan, Daniela Barsan si Cristina Iancu (PNL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghita-Jalica (Minoritati), Marius Oblu (Guvern), Mihai Radulescu si Ioana Catalina Popescu (angajatii TVR). Consiliul de Administratie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Presedintele Consiliului de Administratie este numit de catre Parlament, pe o perioada de 4 ani. Conform Legii 41/1994, listele de candidati se inainteaza Birourilor Permanente ale celor doua Camere.

Astfel, grupurile parlamentare din cele doua Camere inainteaza propuneri pentru opt locuri, presedintele Romaniei pentru un loc, Guvernul pentru un loc, personalul de specialitate desemneaza, prin vot secret, candidati pentru doua locuri, grupurile parlamentare ale minoritatilor nationale, pentru un loc. Valentin Nicolau si Sorin Burtea au fost alesi reprezentanti ai salariatilor Televiziunii Romane in Consiliul de Administratie, in urma scrutinului desfasurat in 21 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentantii TVR. Pe de alta parte, Mihai Radulescu si Ioana Popescu au fost desemnati membri supleanti ai lui Valentin Nicolau si Sorin Burtea in CA al TVR, conform rezultatelor alegerilor.

Televiziunea Romana a organizat alegeri interne pentru desemnarea reprezentantilor salariatilor in Consiliul de Administratie in urma hotararii Comitetul Director din 14 iunie. Decizia a fost luata ca urmare a respingerii de catre Parlament a Raportului de activitate si a contului de executie bugetara ale TVR pe 2011 si demiterea Consiliului de Administratie, in frunte cu Alexandru Lazescu, presedintele-director general al Televiziunii Romane.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
500 de angajati ai TVR sunt in curtea institutiei si protesteaza impotriva concedierilor colective
500 de angajati ai TVR sunt in curtea institutiei si protesteaza impotriva concedierilor colective

Aproximativ 500 de angajati ai SRTv s-au adunat luni, in jurul orei 10.00, in curtea institutiei si protesteaza fata de procesul de concediere colectiva din TVR, in urma caruia vor fi desfiintate 872 de posturi.

Saftoiu: Nu m-a sunat niciodata Traian Basescu de cand sunt la conducerea TVR
Saftoiu: Nu m-a sunat niciodata Traian Basescu de cand sunt la conducerea TVR

Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al SRTv, a declarat, vineri seara, ca, de cand a preluat conducerea TVR, nu a fost sunat niciodata de Traian Basescu.

Priveghiul TVR Cultural: Zeci de persoane au aprins candele si au depus flori langa sediul TVR
Priveghiul TVR Cultural: Zeci de persoane au aprins candele si au depus flori langa sediul TVR

Cateva zeci de persoane au aprins candele si au depus flori sambata, intre orele 22.00 - 24.00, langa sediul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) din Bucuresti, la "priveghiul" TVR Cultural, care si-a suspendat emisia sambata, de la ora 23.59.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.