Ca să încurajeze partidele să promoveze mai multe femei în politică, parlamentarii vor ca statul să aloce bani în plus pentru fiecare doamnă care ajunge deputat sau senator.

Așadar, dacă fac asta la următoarele alegeri partidele ar putea avea în vistierie zeci de milioane de lei extra. O treime din suma ar urma să ajungă la organizațiile de femei și de tineret. Aceste inițiative vin într-o perioadă în care bugetul țării este aproape gol.

Aproape 50 de milioane de euro s-au dus doar în 2021 direct în conturile partidelor politice. Subvențiile de la stat au crescut considerabil în ultimii ani, iar de la următoarea rundă de alegeri ar urma să crească și mai mult. Pentru a încuraja partidele să promoveze mai multe femei pe listele de parlamentare, senatorii vor să dubleze sumele primite de formaţiunile politice pentru fiecare deputat sau senator de sex feminin.

Alina Gorghiu, senator PNL: ”Dacă nu stimulăm partidele să pună tineri și femei, vom merge ca racul în spate, vom avea un regres de la legislatură la legislatură. Sunt niște pârghii pe care merită să le folosim, să nu credeți că e o misiune ușoară să fii în Parlamentul României, încă ei cred că e tărâmul lor de joacă".

Legea agreată de senatori obligă partidele ca 20% din banii primiţi astfel să meargă către organizațiile de femei, iar 10% către cele de tineret. Asta ar însemna cam 17 milioane de lei pe an. E drept, țara noastră este codașă la implicarea femeilor în politică. Mai puțin de 20% dintre parlamentari sunt femei, iar în guvern avem un singur ministru. Numai că sumele pe care le primesc deja partidele sunt colosale, iar împărțirea ar fi putut fi făcută din banii deja primiți.

Sorin Ioniţă, Expert Forum: "Toţi suntem de acord că trebe promovate femeile. Dar se teme toată lumea de distorsiuni. Orice criterii ai pune, ei găsesc soluții să le șmecherească. Dacă mai pui și acest criteriu, o să pui femei pe liste pe loc neeligibile sau alegi femei fără carieră şi nu faci decât să aduci mai mulți bani la partid".

Dacă în 2011, de pildă, partidele primeau subvenții de 6 milioane de lei, în 2021 au ajuns la aproape 250 de milioane. Acum, Legea prevede că statul dă bani partidelor în funcție de numărul de parlamentari şi stabilește doar un procent minim și unul maxim, între 0,01 și 0,04% din PIB pentru finanțarea formaţiunilor politice. De departe, PSD este marele benficiar, având cel mai mare număr de aleși, urmat de PNL și USR. Anul trecut partidele nici nu au cheltuit acești bani, iar specialiștii spun că, cel mai probabil, vor fi folosiţi în campaniile electorale din 2024.