Orban și Dragu au convocat plenul Parlamentului pentru prezentarea moțiunii de cenzură
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost convocat pentru joi, la ora 16,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură intitulate "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!".
Plenul a fost convocat de către preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu (USR-PLUS) şi Ludovic Orban (PNL).
"În conformitate cu art. 14 alin.(1) şi având în vedere prevederile art. 94 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în data de joi, 9 septembrie 2021, ora 16,00", se arată în decizia semnată de preşedinţii Camerelor.
În document se aminteşte că, la data de 3 septembrie 2021, s-a înregistrat la cabinetul preşedintelui Senatului şi la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!" şi se precizează că Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.
Decizia mai invocă o serie de decizii ale Curţii Constituţionale care permit convocarea plenului reunit.
Orban: Constituţia prevede comunicarea către Guvern odată cu depunerea moţiunii de cenzură
Constituţia României prevede comunicarea către Guvern odată cu depunerea moţiunii de cenzură, iar regulamentul Camerelor include procedura prezentării moţiunii în Birourile permanente reunite, a precizat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, arătând că a trimis mai târziu comunicarea pentru că au fost verificate semnăturile.
"Constituţia României prevede comunicarea către Guvern odată cu depunerea moţiunii. De asemenea, regulamentul Camerelor comune prevede procedura de prezentare a moţiunii în Birourile permanente reunite şi comunicarea către Guvern. Am convocat Birourile reunite în ziua în care a fost depusă moţiunea, a doua zi, luni. Practic, s-a dovedit reaua credinţă a celor care au absentat, care au boicotat cvorumul şi care m-au împiedicat să prezint moţiunea, astfel încât să putem să discutăm moţiunea. În momentul în care s-a eliminat orice fel de dubiu cu privire la autenticitatea semnăturilor (...), am trimis comunicarea către Guvern", a declarat Orban la Parlament, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, "trebuie să se teamă de sancţiuni" acei membri ai PNL care nu vor să înţeleagă prevederile constituţionale şi regulamentare.
"Eu cred că trebuie să se teamă de sancţiuni acei colegi mai înfierbântaţi care nu cunosc Constituţia, nu cunosc regulamentul sau nu vor să înţeleagă prevederile constituţionale şi regulamentare şi, de asemenea, acei colegi care nu au citit art. 25 din statut, care stipulează ca primă obligaţie a membrilor PNL aceea de a respecta Constituţia şi legile ţării. (...) Odată convocată şedinţa Camerelor reunite, ea se desfăşoară", a afirmat liderul PNL.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: Florin Cîțu, ludovic orban, motiune, Parlament,
Dată publicare:
08-09-2021 10:52