Demisiile miniștrilor USR-PLUS au lăsat cinci scaune goale la masa Guvernului. Ce se întâmplă de acum înainte
Lăsat de USR PLUS cu cinci scaune goale la masa guvernului, premierul a desemnat înlocuitori, pentru următoarele 45 de zile.
Miniștrii demisionari și-au făcut marți bilanțul, iar plecarea lor îl forțează pe prim-ministru să treacă de un nou test în parlament- votul de încredere. Dacă nu va avea voturile necesare, Guvernul Cîțu cade.
În faţa unui calculator închis, Dan Barna, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Ioana Mihăilă, Cristian Ghinea şi Ciprian Teleman şi-au predat demisiile, în scris, la secretariatul Guvernului.
Ministrul demisionar al Transporturilor s-a lăudat cu absorbția record de fonduri europene din mandatul său de aproape 9 luni şi cu șantierele deschise pentru construcția de drumuri. La final, i-a adresat un mesaj premierului Cîțu.
Cătălin Drulă, ministrul demisionar al transporturilor: „Plec din cauza unui premier iresponsabil şi incapabil să înţeleagă ce înseamnă conducerea unui Guvern, un premier despre care am spus odată că e un zombi politic şi care nu înţelege că e terminat politic. Da, Florine, s-a terminat! Te agăţi de putere, dar România nu te mai vrea".
Apostrofata de premier ca şi-a dat demisia în pandemie, Ioana Mihăilă, venită în fruntea ministerului Sănătăţii în urmă cu 4 luni, după ce Vlad Voiculescu a fost demis de premier, a deplâns lipsa banilor pentru Sănătate.
Ioana Mihăilă, ministrul demisionar al Sănătăţii: „Faptul că rectificarea bugetară a fost tergiversată este lucrul care ne-a făcut să ajungem la fundul sacului"
La fonduri europene, Cristian Ghinea lasă moștenire Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, dar se poartă încă negocieri cu Comisia Europeană.
Iar Claudiu Năsui, plecat de la ministerul Economiei, s-a lăudat cu depolitizarea companiilor din subordine.
Claudiu Năsui, ministrul demisionar al Economiei: „I-am demufat pe cei abonați la contracte cu statul. Am eliminat ceea ce s-a numit sinecura administratorilor speciali pentru privatizare, făcuți din 2002, de către Guvernul Năstase"
Ciprian Teleman a părăsit Ministerul Cercetării acordând o notă la limita corigenței digitalizării din ţara noastră.
Numai că demisiile trebuie consemnate de premier şi trimise preşedintelui Klaus Iohannis.
Reporter: Când veţi semna demisiile?
Florin Cîțu, premierul României: „Dați-mi voie să analizez situaţia şi apoi dau un răspuns. Încă analizez situaţia"
Liberalii au stabilit deja cine va prelua interimatul ministerelor lăsate libere.
La Sănătate, ar urma să vină ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, Transporturile ajung la Dan Vilceanu, şeful de la Finanţe, titularul de la energie Virgil Popescu va prelua şi Economia, în timp de Sorin Cîmpeanu, de la Educaţie, va gestiona şi portofoliul Cercetării şi Digitalizării. Iar Ministerul Fondurilor Europene va fi condus interimar de premier.
Cei cinci miniştri interimari vor sta în funcţie cel mult 45 de zile, timp în care premierul trebuie să găsească înlocuitori pentru aceste portofolii. Odată găsită noua echipă, Florin Cîțu trebuie să vină în Parlament să ceară un vot de încredere. Misiunea nu va fi una uşoară, având în vedere că are nevoie de 234 de voturi, greu de găsit în lipsa celor de la USR-PLUS.