Criză politică. Iohannis a semnat decretele pentru desemnarea miniştrilor interimari

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretele prin care se ia act de demisiile din Guvern ale reprezentanţilor USR PLUS, precum şi decretele pentru desemnarea miniştrilor interimari, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

CITIȚI în acest articol: 

-► Florin Roman: Îl asigur pe Orban că nu împiedicăm procedurile constituţionale, doar le amânăm câteva zile
-► 
Ludovic Orban: Nu voi vota moţiunea de cenzură şi niciun parlamentar al PNL nu va vota
-► Premierul sesizează CCR pentru conflict între Guvern și Parlament
-► Ludovic Orban și Anca Dragu au convocat plenul Parlamentului pentru moțiunea de cenzură împotriva lui Cîțu
-► Cîţu: Să fie clar pentru toată lumea, PNL nu face guvern cu PSD
-► Cîţu: Am trimis demisiile miniştrilor USR PLUS şi propunerile de interimari la Cotroceni

Este vorba despre următoarele desemnări de ministru interimar:

- Florin Cîțu- Ministerul Fondurilor Europene
- Dan Vîlceanu- Ministerul Transporturilor
- Cseke Attila- Ministerul Sănătății
- Tanczos Barna- Ministerul Cercetării
- Virgil Popescu- Ministerul Economiei

Citește și
Florin Cîțu
Situaţie fără precedent. Cum supraviețuiește Guvernul Cîțu prin tergiversări la limita regulamentului
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pe de altă parte, președinții celor două Camere, Ludovic Orban și Anca Dragu, au convocat în 9 septembrie ședința pentru prezentarea moțiunii de cenzură în care se va vota soarta premierului Cîțu.

Însă Florin Cîțu îi amenință cu sancțiuni pe colegii săi care vor participa la acea ședință. Mai mult, premierul mută problema și la Curtea Constituțională.

Plecarea miniștrilor USR-PLUS îl forțează pe prim-ministrul Cîțu să treacă de un nou test în Parlament: votul de încredere. Dacă nu va avea voturile necesare, Guvernul Cîțu cade.

Cronologia evenimentelor - miercuri, 08 septembrie

 

ora 14.15  Florin Roman: Îl asigur pe Orban că nu împiedicăm procedurile constituţionale, doar le amânăm câteva zile

Parlamentarii PNL nu doresc să blocheze sau să împiedice procedurile constituţionale, ci doar le amână câteva zile, până când va exista un răspuns cu privire la semnăturile pentru moţiunea de cenzură, a afirmat deputatul PNL Florin Roman.

"Îl asigur pe domnul Orban că nu dorim în niciun fel să împiedicăm procedurile constituţionale, dreptul constituţional al opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură. Practic, prin demersul nostru, amânăm eventual câteva zile aceste proceduri, până când vom avea un răspuns pe semnături şi din acest punct de vedere nimeni nu blochează derularea unei moţiuni. (...) Din punctul nostru de vedere, este un abuz din partea domnului Orban şi a doamnei Dragu. (...) Ne dorim să avem o moţiune de cenzură depusă regulamentar", a declarat Roman la Parlament.

Potrivit acestuia, până nu există un Birou permanent reunit care să adopte prin vot calendarul moţiunii de cenzură, aceasta nu poate ajunge la vot.

Roman a amintit despre decizia Biroului Politic Naţional al PNL, care s-a întrunit miercuri "într-o şedinţă statutară", conform căreia parlamentarii PNL nu vor participa la şedinţa de plen reunit de joi, convocată de preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban.

ora 13.00 Ludovic Orban: Nu voi vota moţiunea de cenzură şi niciun parlamentar al PNL nu va vota

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că nu va vota moţiunea de cenzură şi niciun parlamentar liberal nu va vota, subliniind că, în calitate de preşedinte al PNL, apără Guvernul.

ora 12.40 Preşedintele Iohannis a semnat decretele pentru miniştrii interimari

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care se ia act de demisiile din Guvern ale reprezentanţilor USR PLUS, precum şi decretele pentru desemnarea miniştrilor interimari, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

ora 11.15 Cîţu: Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri pentru dărâmarea propriului guvern

Premierul Florin Cîţu a declarat, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, că niciun parlamentar liberal nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru "dărâmarea propriului guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu".

"Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu. În caz contrar, se va supune sancţiunilor statutare", a arătat el într-o declaraţie de presă, potrivit Agerpres.

Premierul a menţionat că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS - AUR, despre care spune că este "depusă nelegal, până la verificarea legalităţii semnăturilor".

ora 11.00 Premierul sesizează CCR pentru conflict între Guvern și Parlament

Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict juridic între Executiv şi Parlament, pe tema moţiunii de cenzură.

Anunțul a fost făcut chiar de către premierul Florin Cîţu, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PNL.

ora 10.45 Orban și Dragu au convocat plenul Parlamentului pentru moțiunea de cenzură

Președinţii celor două Camere ale Parlamentului, Anca Dragu (USR-PLUS) și Ludovic Orban (PNL) au convocat plenul reunit al Camerei Deputaţilor şĺ Senatului în data de joi, 9 septembrie 2021, ora 16.00, pentru prezentarea Moţiunii de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura șansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”.

ora 10.30 Cîţu: Să fie clar pentru toată lumea - PNL nu face guvern cu PSD

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri dimineaţa că a cerut reunirea Biroului Politic Naţional al PNL pentru a avea câteva decizii clare în ceea ce priveşte situaţia politică.

"În primul rând, o decizie ca toţi parlamentarii PNL să susţină prin toate demersurile Guvernul PNL, ca niciun parlamentar al PNL să nu facă vreun demers în Parlamentul României împotriva propriului guvern, indiferent de funcţia pe care o au în PNL - fără scuze cu constituţionalitate ş.a.m.d., Curtea Constituţională spune ce e constituţional şi ce nu, nu noi spunem - şi în al treilea rând, o decizie clară că PNL nu face guvern cu PSD, să fie foarte clar pentru toată lumea", a precizat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

ora 09.30 Premierul Florin Cîţu a anunțat că a trimis demisiile miniştrilor USR PLUS şi propunerile de interimari la Palatul Cotroceni

Cine ar putea ocupa funcțiile lăsate de USR-PLUS

 

Liberalii au stabilit deja cine va prelua interimatul ministerelor lăsate libere.

La Sănătate, ar urma să vină ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, Transporturile ajung la Dan Vilceanu, şeful de la Finanţe, titularul de la Energie Virgil Popescu va prelua şi Economia, în timp de Sorin Cîmpeanu, de la Educaţie, va gestiona şi portofoliul Cercetării şi Digitalizării. Iar Ministerul Fondurilor Europene va fi condus interimar de premier.

Cei cinci miniştri interimari vor sta în funcţie cel mult 45 de zile, timp în care premierul trebuie să găsească înlocuitori pentru aceste portofolii.

Odată găsită noua echipă, Florin Cîțu trebuie să vină în Parlament să ceară un vot de încredere. Misiunea nu va fi una uşoară, având în vedere că are nevoie de 234 de voturi, greu de găsit în lipsa celor de la USR-PLUS.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Demisiile miniștrilor USR-PLUS au lăsat cinci scaune goale la masa Guvernului. Ce se întâmplă de acum înainte
Demisiile miniștrilor USR-PLUS au lăsat cinci scaune goale la masa Guvernului. Ce se întâmplă de acum înainte

Lăsat de USR PLUS cu cinci scaune goale la masa guvernului, premierul a desemnat înlocuitori, pentru următoarele 45 de zile.

Situaţie fără precedent. Cum supraviețuiește Guvernul Cîțu prin tergiversări la limita regulamentului
Situaţie fără precedent. Cum supraviețuiește Guvernul Cîțu prin tergiversări la limita regulamentului

Guvernul este pus la adăpost, prin tergiversări la limita regulamentului. Pentru a patra oară la rând, conducerea Parlamentului a încercat, fără succes, să voteze calendarul moțiunii de cenzură inițiată de USR PLUS și de AUR.

Criză politică în România. Cîțu spune că nu a luat act de demisii: ”Încă analizez”
Criză politică în România. Cîțu spune că nu a luat act de demisii: ”Încă analizez”

Masa Guvernului a rămas pentru PNL și UDMR. Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat luni seară demisiile și le-au depus marți dimineață. Se poate spune că, în acest moment, coaliția de guvernare ... s-a rupt oficial.

Dan Barna, discuție cu Iohannis la Cotroceni: „Nu au reieșit soluții, nu s-au prezentat scenarii”
Dan Barna, discuție cu Iohannis la Cotroceni: „Nu au reieșit soluții, nu s-au prezentat scenarii”

Președintele Klaus Ioannis a încercat marți să medieze conflictul politic dintre PNL și USR-PLUS într-o discuție la Palatul Cotroceni cu copreşedintele USR PLUS Dan Barna.

Cîţu: Va fi foarte greu să explicăm românilor această asociere a USR cu PSD şi cu AUR
Cîţu: Va fi foarte greu să explicăm românilor această asociere a USR cu PSD şi cu AUR

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, marţi, că va fi greu de explicat românilor "asocierea" USR PLUS cu PSD şi cu AUR, dar a adăugat că îşi doreşte ca situaţia actuală să fie depăşită, pentru a putea fi menţinută coaliţia de dreapta.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.