Circ de zile mari în Parlament. Opoziția a forțat revocarea lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților
Circ de zile mari în plenul Camerei Deputaților. Liberalii au cerut revocarea președintelui Liviu Dragnea și chiar au ales un nou președinte de ședință din partea PNL.
Acesta a anunțat demiterea lui Liviu Dragnea, precum și a lui Florin Iordache, cel care a condus lucrările Camerei.
Înlocuirea celor doi nu este, evident, recunoscută de către social-democrați, care acuză opoziția că a făcut doar o mascaradă.
Opoziția și-a mobilizat deputații, iar la începutul ședinței de plen a venit cu propunerea de revocare din funcție a lui Liviu Dragnea. Acesta nu a fost prezent în sală.
Eugen Tomac, deputat PMP: ''Plenul este suveran și poate accepta sau nu revocarea domnului Florin Iordache din funcția de vicepreședinte al Camera Deputaților. Doi - solicit ca pe ordinea de zi să fie introdusă și supusă votului revocarea președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea”.
La acea ora, din băncile social-democraților lipseau mulți dintre deputați. Președinte de ședința, Florin Iordache, a refuzat însă să supună la vot solicitarea PNL și a argumentat că cererea nu este regulementară.
Eugen Nicolicea, deputat PSD: ”Aveți vreo hotărâre a Biroului Permanent ca să fie îndeplinite aceste criterii? Motivele invocate de dumneavoastră sunt copy paste după propunerea de regulament declarată neconstituțională.''
Raluca Turcan, deputat PNL: ”Vă solicităm să supuneți la vot și să părăsiți acest scaun.”
Iordache le-a citit de la microfon documentul prin care Liviu Dragnea și-a delegat atribuțiile de președinte și l-a desemnat chiar pe el să preia conducerea Camerei pentru o zi.
Florin Iordache, deputat PSD: ”Am vrut să văd cât de departe puteți merge cu interpretarea. Vreau să vă citesc o decizie din 5 decembrie, adică de astăzi, privind delegarea atribuțiilor . Eu sunt președinte. Toată expunerea dumneavoastră este inutilă.”
Dan Vilceanu, deputat PNL: ”Nu supuneți la vot că vă e frică. PSD-iștilor le e frică unii de alții. Va e frică de trădările dintre voi".
Potrivit regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat din funcție cu votul majorității deputaților prezenți, doar că solicitarea trebuie să vină din partea grupului care l-a propus, deci a PSD.
Ce s-a întâmplat azi în Camera Deputaților. Filmul evenimentelor
Scandal în Parlament, după ce deputații PNL au cerut modificarea regulamentului Camerei Deputaților, pentru ca Liviu Dragnea să poată fi revocat din funcția de președinte al acestui for, însă Florin Iordache a refuzat să supună la cererea la vot.
Ulterior, Iordache a anunțat că nu există cvorum, drept pentru care declară suspendarea ședinței. În acest timp, vicepreşedintele Marilen Pirtea a preluat conducerea plenului şi a supus la vot mai multe propuneri de la tribuna Camerei Deputaţilor.
″În calitatea mea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, doresc să supuneţi la vot prelungirea şedinţei cu o oră. Cine este pentru? Conform articolului 45 din Regulament, am dreptul, prin rotaţie, să conduc şedinţa, nu am condus nicio şedinţă până acum. Sunt vicepreşedinte, dacă nu mai ies de mâine, nu contează, că nu sunt căsătorit cu funcţia asta. Cine este pentru? Vă rog să număraţi voturile, secretarii. 112 pentru”, a spus Pirtea.
Tot el a încercat să-i smulgă microrofnul lui Iordache. VIDEO AICI. Iordache i-a atras atenţia că nu el conduce şedinţa şi l-a invitat să ia loc în sală, după ce Opoziţia a votat cu mâna ridicată ceea ce a propus Pirtea.
Deputaţii Opoziţiei s-au ridicat în picioare cu mâinile ridicate şi au venit în faţa tribunei, după care au început să aplaude.
Inițial, ședinţa Camerei Deputaţilor a fost declarată suspendată, însă, deputaţii nu au vrut să părăsească sala de plen.
Florin Iordache a refuzat de mai multe ori să introducă pe ordinea de zi votarea cererii opoziției de revocare a lui Dragnea de la președinția Camerei Deputaților. De asemenea, de la tribună, mai mulţi parlamentari ai opoziţiei au criticat atitudinea reprezentanţilor PSD.
Scandalul a izbucnit după ce prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. De asemenea, ea a cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte.
"Aţi condus şedinţa de plen de declaraţii politice în afara Regulamentului, întrucât Biroul permanent a desemnat-o pe doamna Mihălcescu să conducă sesiunea de declaraţii politice şi, dacă se schimbă preşedintele de şedinţă, plenul este suveran. Ar fi trebuit să supuneţi votului plenului preşedintele de şedinţă. Există la Biroul permanent o solicitare de revocare a domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei pe motive de încălcare a Constituţiei. Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost respinsă în Bp, ceea ce este în afara Regulamentului pentru că Bp ar fi trebuit să o transmită plenului. Aşadar, astăzi vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache", a spus liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan.
Și deputaţii PMP și USR i-au solicitat vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, să-şi dea demisia din funcţie şi să predea conducerea şedinţei. În acest timp, Iordache a făcut public documentul prin care Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei.
"Fac apel la bărbăţia din PSD.(...). Vreau să supun: când v-a convenit, aţi întors votul în plen. Fac apel la bărbăţia din PSD şi supun la vot revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Solicit să fie supus pe ordinea de zi, că plenul este suveran, revocarea din funcţie a preşedintelui Liviu Dragnea", a spus liderul grupului PMP Eugen Tomac.
”Vă este frică de un vot, care este problema? Doar prin acest vot putem clarifica foarte simplu ceea ce a cerut grupul parlamentar PNL. Așadar, votăm sau nu votăm?” - a spus un alt deputat din opoziție, de la microfonul plenului.
”Nu pot supune la vot o solicitare care este contrară regulamentului. Atâta timp cât în regulament se spune foarte clar că introducerea pe ordinea de zi a oricărui proiect, chiar și acesta de revocare a mea sau a președintelui, se poate face cu unanimitatea liderilor grupurilor parlamentare. - a fost replica lui Florin Iordache, care este președintele de ședință.
Cu toate acestea, președintele USR Dan Barna l-a acuzat pe Iordache că este într-o ”ilegalitate gravă”.
”Domnule președinte de ședință, sunteți într-o eroare flagrantă, pentru că articolul 27, punctul 2, vorbește exact despre situația în care dumneavoastră vă aflați, spunând că președintele Camerei Deputaților sau vicepreședintele în cazul de față, căruia i s-a cerut revocarea, nu poate conduce ședința biroului sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. Nu este vorba despre punctul referitor la revocare, ci de întreaga ședință. Dumneavoastră sunteți într-o ilegalitate gravă și vă invit să veniți la acest microfon și să răspundeți la această acuzație. Curtea Constituțională spune fără echivoc că plenul Parlamentului este suveran”, a spus Barna de la microrofnul plenului Camerei Deputaților.
Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat că este o premieră nedorită ce se întâmplă în plenul Camerei Deputaţilor, susţinând că este “o ruşine” ceea ce fac reprezentanţii Opoziţiei: ”Este o ruşine ce se întâmplă în plen. Opoziția să rămână pepsi, adică agitată”
Liberalii au amenințat cu greva parlamentară dacă nu le sunt supuse la vot propunerile
Liderul de grup al PNL de la Cameră, Raluca Turcan, a declarat că există posibilitatea ca liberalii să intre în grevă parlamentară în cazul în care nu sunt supuse votului în plen anumite solicitări venite din partea acestora.
"Vă solicit, domnule Iordache, să răspundeţi dacă există vreun articol din Regulament în baza căruia dumneavoastră puteţi să conduceţi această şedinţă, să răspundeţi clar. În acelaşi timp, vreau să vă anunţ că nu voi mai pleca de la acest microfon şi că există posibilitatea să intrăm în grevă parlamentară dacă dumneavoastră nu supuneţi la vot următoarele solicitări - aceste solicitări sunt făcute în baza Regulamentului.
Dacă aveţi majoritate, supuneţi la vot, dacă nu supuneţi la vot înseamnă că nu aveţi majoritate, înseamnă că deţineţi această conducere abuziv, înseamnă că vă exercitaţi prerogativele doar prin încălcarea Regulamentului şi a Constituţiei. Propunerile noastre sunt: prelungirea programului cu o oră, sistarea dezbaterilor generale pe subiectul introducerii altor puncte pe ordinea de zi, schimbarea procedurii de vot astfel încât să nu fie manipulare a votului prin reţeaua electronică pe care dumneavoastră o folosiţi aşa cum consideraţi de cuviinţă. De asemenea, să conducă această şedinţă vicepreşedintele Marilen Pirtea", a cerut Turcan, în plenul Camerei Deputaţilor.
Miercuri, deputații PSD au fost de urgență convocați dimineață la ora 09.30 și li s-a cerut să nu părăsească sala de plen în momentul în care va începe ședința.
În acest fel, opoziția a vrut să testeze majoritatea PSD-ALDE, după ce social-democrații au pierdut 4 parlamentari, care au demisionat din cauza lui Liviu Dragnea.
Astfel, coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritate în Camera Deputaților: are doar 163 de voturi, în condițiiile în care sunt necesare 165 pentru a forma o majoritate.
Ce prevede regulamentul Camerei Deputaților
”Art. 26
Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Art. 27
(1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.
(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 22.”
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, scandal, Liviu Dragnea, camera deputatilor, Parlament, florin iordache,
Dată publicare:
05-12-2018 10:19