PSD și-a ales și votat noii miniștri. Filmul zilei care a încheiat criza de la Guvern

×
Codul embed a fost copiat

După o săptămână de criză în interiorul PSD, trei miniştri şi-au dat demisia, Mihai Tudose şi Liviu Dragnea şi-au dat mâna în semn de împăcare, iar guvernarea merge mai departe.

Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au lăsat loc altor miniştri: Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe la Transporturi şi Marius Nica la Fonduri Europene sunt propunerile pe care premierul le va înainta preşedintelui Klaus Iohhanis. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu a reuşit să îl convingă pe Mihai Tudose să nu îl schimbe pe Viorel Ilie, ministrul ALDE vizat de un dosar penal.

Cu o semi-genuflexiune a premierului şi cu un ridicat pe vârfuri forţat al liderului PSD, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au anunţat că au ajuns la un acord, iar criza politică s-a încheiat.

Reporter: Aveţi ceva să-i reproşaţi lui Mihai Tudose?
Dragnea: Da. E mai înalt ca mine şi nu mai văd de microafoane.
Reporter: Domnule premier cum e relaţia dvs cu Dragnea?
Tudose: Intre timp a mai crescut şi domnul Dragnea, după cum vedeţi. Au fost tensiuni acumulate din cauza lipsei de dialog.

Sceneta de pe scările sediului de partid a venit la finalul unei şedinţe în care liderii PSD au decis noii miniştri.

Citește și
Mihai Tudose, Sevil Shhaideh, Guvern
Nume vehiculate pentru înlocuirea miniștrilor remaniați

Liviu Dragnea: "Pentru postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, dl Paul Stănescu, senator. Pentru ministerul transporturilor, dl Felix Stroe, președintele organizaţiei PSD Constanța şi pentru ministerul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica."

Liviu Dragnea a reuşit să-şi impună doi apropiaţi, pe Stănescu şi pe Stroe, în timp ce premierul - doar pe unul singur - consilierul său, Marius Nica.

Miliardele de la Dezvoltare vor fi distribuite de şeful PSD Olt, Paul Stănescu, unul dintre cei mai influenţi lideri locali ai social-democraţilor. Fost preşedinte de consiliu judeţean pentru două mandate, de anul trecut e senator. Agronom de profesie, a fost directorul fabricii de conserve Caracal, înainte de revoluţie. De numele său se leagă un scandal recent, după ce soţia lui, profesoara de şcoala generală, pensionară, a fost angajată consilier în Ministerul Educaţiei Naţionale.

Al doilea minister după mărimea bugetului, cel al Transporturilor, ajunge la Felix Stroe, şeful PSD Constanța. A fost propulsat acolo de Liviu Dragnea, după retragerea lui Radu Mazăre. Este manager al regiei de apă Constantă. Absolvent al Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, înainte de revoluţie a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, fiind comandant pe nave de război.

Marius Nica se întoarce la ministerul Fondurilor Europene pe care l-a mai condus acum doi ani, pe vremea premierului Victor Ponta. Are 37 de ani şi este deja contestat de o parte a PSD pentru faptul că a fost ofiţer în Armată, dar mai ales pentru că a absolvit Academia Serviciului Român de Informaţii, iar soţia sa lucrează la SRI. În prezent este consilier de stat al premierului Tudose.

În schimb,Viorel Ilie, ministrul ALDE vizat de procurori într-un dosar penal, nu a mai fost schimbat.

Mihai Tudose, premier: "Înțeleg că decizia s-a luat. Partenerii noștri de la ALDE au hotărât să îl mențină în Guvern. E decizia lor, suntem aliați"

Luni, demisiile, împreună cu noile propuneri vor ajunge pe masa preşedintelui Iohannis. Liviu Dragnea a anunţat deja că nu va participa la depunerea jurământului, acuzându-l pe preşedinte că ar fi în spatele crizei din PSD.

Liviu Dragnea, şeful PSD: ”Nu vreau să merg la Cotroceni. Da, cred din ce în ce mai mult că președintele Iohannis nu mai este neimplicat politic. Îmi pare foarte rău. Nu mai am încredere."

Dragnea a făcut aceste declaraţii, umăr la umăr cu Mihai Tudose, cel care a declanşat acesta criza în interiorul PSD, după ce a anunţat public remanierea miniştrilor cu probleme penale. O criză care s-a încheiat, deocamdată, cu o strângere de mâna pentru poză.

Portret Paul Stănescu

Portret Felix Stroe

Portret Marius Nica

Desfășurarea evenimentelor live-text:

UPDATE 15.00: Șeful PSD și premierul au susținut o conferință de presă, în care au confirmat numele propunerilor pentru Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Publice și cel al Transporturilor.

„Am prezentat colegilor din CExN propunerile pentru miniştri astfel: Paul Stănescu pentru Dezvoltare Regională, Felix Stroe la Transporturi şi Marius Nica la Fonduri Europene. Domnul Adrian Ţuţuianu va prelua funcţia de chestor, rămas vacant”, a spus Liviu Dragnea.

Totodată, șeful PSD a anunțat că a propus-o pe Rovana Plumb ca șefă a unei comisii parlamentare. Totodată, Sevil Shhaideh devine consilier de stat, a confirmat premierul Mihai Tudose. Pe de altă parte, Răzvan Cuc „are postul de parlamentar”, a spus șeful PSD.

Premierul Tudose a mai anunțat că funcția de secretar general al guvernului va deveni Roxana Bănică.

În ceea ce privește demiterea ministrului ALDE Viorel Ilie, premierul a afirmat:  „Înțeleg că decizia s-a luat. Partenerii noștri de la ALDE au hotărât să îl mențină în Guvern. E decizia lor, suntem aliați”, a spus Mihai Tudose.

La rândul său, Liviu Dragnea a afirmat că PSD „nu a renunțat la Shhaideh și Plumb”.

„PSD și-a arătat susținerea pentru cele două doamne, susținere generate de sentimental unui semnal că se fac abuzuri. PSD nu a renunțat la ele, ele și-au prezentat demisia. Nu este aceeași situație. La ALDE este o decizie politică pe care am luat-o. În PSD nu este o umbră de frustrare față de Viorel Ilie, ci față de situație”, a mai spus Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a vorbit și despre activitatea ministrului Justiției, Tudorel Toader, precizând că speră ca, săptămâna viitoare, să fie finalizat pachetul de legi privind Justiția.

Premierul a precizat că, cel mai probabil, va înainta propunerile către președinte luni.

„Nu am vorbit cu domnia sa (n.r - Klaus Iohannis) încă. Nu există un plan B”, a spus Mihai Tudose.

Liviu Dragnea a mai precizat că, în ședința de joi seara, s-a discutat foarte mult despre faptul că PSD nu este lăsat să guverneze.

„Dl. Zamfir, de la PNL, a făcut o afirmație halucinantă: că depune moțiune pentru că nu există stabilitate politică”, a spus Mihai Tudose.

Liviu Dragnea a precizat și că nu dorește să meargă la Palatul Cotroceni, pentru că „nu mai crede în neimplicarea politică” a președintelui Iohannis și l-a rugat, public, ca dacă își dorește să mai vorbească despre PSD, să se înscrie în formațiune.

„Da, cred din ce în ce mai mult că președintele Iohannis nu mai este neimplicat politic. Îmi pare foarte rău. Nu mai am încredere. Îi transmit și doamnei purtător de cuvânt să nu mai dea sfaturi PSD-ului. Vrea să își spună părerea, face o adeziune, se înscrie la noi”, a spus Liviu Dragnea. 

„Sunt deschis la dialog de doi ani de zile. Am stat cu mâna întinsă până când am obosit. Nu cred că am făcut ceva împotriva instituției prezidențiale”, a continuat șeful PSD, explicând că nu mai dorește altă relație cu Administrația Prezidențială decât una instituțională.

14.40: PSD a votat, în unanimitate de voturi, noii miniștri de la Dezvoltare, Transporturi și Fonduri Europene.

Adrian Țuțuianu a anunțat, la finalul ședinței, că la Ministerul Dezvoltării Regionale va fi Paul Stănescu, liderul PSD Olt, la Ministerul Transporturilor Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, iar la Fonduri Europene Marius Nica.

Propunerile vor fi trimise preşedintelui Iohannis luni.

 „Sigur că există preocupare legată de atitudinea președintelui Iohannis. Suntem în tabere diferite, avem interese diferite. Dar trebuie să dăm o șansă partidului în 2019”, a spus fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu.

Totodată, el a afirmat că un premier „trebuie să aibă o comunicare instituțională” cu președintele.

Independență în actul de Guvernare:Cred că premierul are suficiente pârghii ca să conducă Guvernul, dar este nevoie și de un control politic. Analiza trebuie făcută periodic, pentru că, în funcție de ea, putem să vedem cum ne poziționăm ca partid politic”, a mai spus el.

Singura tabără din care facem parte toți este cea a PSD. Într-un partid, mai sunt și situații dificile, cum a fost aceasta din ultimele zile, dar ține de cum se desfășoară viața (...). Eu militez pentru mai multă stabilitate, pentru că dă mai multă coerențî guvernării. Cred că suntem pe drumul cel bun. Soluțiile sunt foarte bune și partidul va merge mai departe la guvernare”, a mai precizat fostul ministru.

Adrian Țuțuianu a mai spus că speră ca „modul în care funcționează justiția să fie altul; să nu mai fie amestecuri brutale în viața politică”.
 

13:00 Ședinta PSD a început. Dragnea a făcut o declarație și despre situația ministrului Viorel Ilie, care are probleme penale, dar ALDE nu vrea să renunțe la el. ”Totul va fi bine”, a spus Dragnea.

UPDATE 12:40 Dragnea a sosit la sediul PSD și a anunțat că luni vor fi trimise, la Cotroceni, demisiile miniștrilor si propunerile de înlocuire.

UPDATE 11.40: Ce nume sunt vehiculate

Cel mai disputat minister este cel al Dezvoltării Regionale, condus până acum de Sevil Shhaideh, unul dintre cei mai fideli oameni ai lui Liviu Dragnea. Dragnea ar dori să îşi menţină influenţa asupra acestui minister prin care sunt împărţiţi banii în teritoriu şi care îi permite astfel să îşi fidelizeze baza partidului, informează News.ro.

Primul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul Dezvoltării Regionale a fost cel al vicepremierului Marcel Ciolacu şi el un apropiat al liderului PSD, dar care, în ultimele zile, a fost mai mult alături de Mihai Tudose căruia i-a cerut insistent să nu demisioneze de la şefia Guvernului. Ciolacu este în prezent vicepremier fără portofoliu în Guvernul Tudose şi conduce organizaţia PSD Buzău.

Un al doilea nume pentru Ministerul Dezvoltării apărut pe surse, deşi o variantă puţin credibilă, este cel al fostului premier Sorin Grindeanu. Acesta ar fi fost propus să preia ministerul de la Sevil Shhaideh chiar de către prim-ministrul Mihai Tudose. Cele mai mari șanse le are însă Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa.

În ceea ce priveşte înlocuitorul lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor, acesta ar putea fi, potrivit unor surse social-democrate, Paul Stănescu, liderul PSD Olt.

10:00 Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, s-au întâlnit la ora 10:00 pentru a discuta situaţia ministrului ALDE pentru pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pe numele căruia DNA a cerut începerea urmăririi penale şi pe care premierul Mihai Tudose doreşte să-l remanieze.

Sevil Shaideh şi Rovana Plumb şi-au prezentat demisiile, în cadrul Comitetului Executiv al PSD, deşi social-democraţii au făcut front comun şi au încercat să le convingă să renunţe la decizie. Lista demisiilor a fost completată, joi, de Răzvan Cuc, de la Transporturi.

„Toată lumea a plecat supărată, PSD a trecut printr-o mare cumpănă", a declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei. 

Premierul a cerut, însă, ferm remanierea şi ameninţase inclusiv că va demisiona dacă nu este lăsat să hotărască ce oameni are în cabinetul pe care îl conduce.

Şedinţa Comitetuui Executiv Naţional al PSD s-a încheiat după mai bine de cinci ore şi jumătate de discuţii. Sevil Shaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc şi-au depus demisiile, dar nu au fost acceptate uşor de membrii comitetului.

Liviu Dragnea, PSD:Toţi colegii au adus argumente ca cele două colege ale noastre să nu plece din Guvern. După ce, iniţial, la începutul şedinţele, cele două au spus că s-au hotărât să prezinte decizia de a demisiona din Guvern, au fost întrebate şi a doua oară şi şi-au menitnut decizia de a demisiona. Au spus că, în primul rând, nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare şi să afecteze activitatea guvernamentală. Sevil Shhaideh a spus foarte clar că nu mai poate duce această presiune, efectiv ea şi familia ei nu mai pot duce această presiune infernală. Rovana e în aceeşi situaţie."

Premierul Mihai Tudose a declarat aseară că atât Sevil Shaideh, cât şi Rovana Plumb au vrut să facă acest pas mai devreme.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Analiză CTP: ”S-a încheiat epoca Liviu Dragnea dacă toate cererile de remaniere sunt acceptate”
Analiză CTP: ”S-a încheiat epoca Liviu Dragnea dacă toate cererile de remaniere sunt acceptate”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Știrile ProTV criza din PSD.

Nume vehiculate pentru înlocuirea miniștrilor remaniați
Nume vehiculate pentru înlocuirea miniștrilor remaniați

Au apărut primele nume vechiculate pentru înlocuitorii miniştrilor  remaniaţi. Potrivit unor surse politice, Marius Nica ar putea să o înlocuiască pe Rovana Plumb la Misterul Fondurilor Europene, iar Gabriel Vlase la Transporturi.

PSD a acceptat demisiile miniștrilor. Dragnea: ”Am comunicat prost cu premierul”. Ședința, reluată vineri
PSD a acceptat demisiile miniștrilor. Dragnea: ”Am comunicat prost cu premierul”. Ședința, reluată vineri

Social-democrații au acceptat ca Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc să demisioneze, după ce anterior au respins demisiile, în urma unei ședințe maraton.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.