PSD a acceptat demisiile miniștrilor. Dragnea: ”Am comunicat prost cu premierul”. Ședința, reluată vineri

×
Codul embed a fost copiat

Social-democrații au acceptat ca Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc să demisioneze, după ce anterior au respins demisiile, în urma unei ședințe maraton.

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit de la ora 17.00, ședința încheindu-se după 6 ore. PSD va relua vineri ședința, când se va discuta despre înlocuitorii miniștrilor demisionari. 

Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT

Declarațiile făcute de Mihai Tudose

Citește și
Vicepremierul Sevil Shhaideh părăsește sediul DNA, în București, vineri, 22 septembrie 2017
Dosarul ”Belina”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost la DNA, alături de Orlando Teodorovici

- Atât Sevil, cât şi Rovana au venit la mine după ce au primit citaţiile la DNA să îşi dea demisia. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu. Nu am nimic să le reproşez

- Sper că Sevil va accepta să lucreze în continuare în aparatul guvernamental.

- Nu a fost un război, nu este un câştigător.

Declarațiile făcute de Liviu Dragnea

- Colegii au adus argumente ca cele două colege ale noastre să nu plece din guvern.

- Colegele noastre au spus că au hotărât să demisioneze.

- Colegii au cerut să nu demisioneze, dar și-au menținut decizia ințială.

- Nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să iasă de la guvernare.

- Sevil Shhaideh a spus că vrea să aibă demnitate.

- Lumea a plecat supărată, aproape că nu le-a lăsat sa iasă din sală.

- Sevil a spus că nu poate să ducă aceată presiune.

 - Și Răzvan Cuc și-a dat demisia. 

- Toţi am greşit în ultima perioadă. Toţi ne-am lăsat influenţaţi de oameni de bine, de oameni din afara partidului, care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD.

- Mihai a discutat şi despre eventualitatea să-şi dea demisia, văzând poziţia partidului. Eu i-am spus că nu poate să facă aşa ceva.

- Am constatat amândoi că am comunicat prost unul cu altul, eu îmi asum. Nu mai putem face asemenea greşeli să punem şi partidul şi coaliţia şi guvernul într-o situaţie limită.

Declarații Sevil Shhaideh, după ședința

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la finalul şedinţei Consiliului Executiv al PSD, că a luat decizia încă de miercuri, şi-a păstrat-o şi şi-a susţinut-o.

"Mulţumesc membrilor CEx pentru toată susţinerea din această seară. Eu mi-am păstrat decizia pe care am luat-o ieri şi mi-am susţinut-o", a declarat vicepremierul demisionar, la finalul CEx.

Declarații făcute de Rovana Plumb

- Mi-am prezentat poziţia în cadrul forului de conducere, am spus clar că am luat o decizie, nu la cald, am cumpănit. 

- Nu am renunţat la demisie şi nu mă joc, sunt fermă în momentul în care iau o decizie.

- Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor şi să îi rog pe toţi cei care sunt de bună credinţă să înţeleagă gestul nostru. Demnitatea este ceea ce ne rămâne.

 

Răzvan Cuc, după ședința PSD

- Am luat decizia, mi-am menţinut decizia şi în cadrul CExN-ului.

- Mulţumesc tuturor colegilor pentru susţinere, dar asta e decizia pe care am luat-o.

- Asta este decizia pe care am luat-o şi nu mai comentez.

 

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:


UPDATE ora 23.35
Toate demisiile au fost acceptate de Comitetul Executiv al PSD. Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc vor părăsi Guvernul.

UPDATE  ora 23.27 Ședința s-a încheiat. 

UPDATE ora 22.40 Pauza s-a terminat, iar liderii PSD s-au întors în sala de ședințe. Dragnea, Tudose şi Ciolacu s-au retras într-o altă încăpere pentru discuții.

UPDATE ora 22.35 Liderii PSD au respins demisiile, însă nu prin vot, ci verbal.

UPDATE ora 22.30 Liderii PSD din țară s-ar opune demisiilor lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb.

Ședința ar putea dura mai mult decât se aștepta. Liviu Dragnea a solicitat o pauza, după aceasta urmând ca premierul Mihai Tudose să-și exprime punctul de vedere, iar apoi să se treacă la vot.

UPDATE ora 20.30 Patru miniştri şi-au dat demisia, potrivit informaţiilor corespondetului Știrile Pro TV. 

Cei patru miniștri care si-au pus mandatul la dispozitia partidului ar fi Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Răzvan Cuc și Ilan Laufer.

UPDATE ora 17.30 Au apărut primele nume vechiculate pentru înlocuitorii miniştrilor care ar urma să fie remaniaţi.

Potrivit unor surse politice, Marius Nica ar putea să o înlocuiască pe Rovana Plumb la Misterul Fondurilor Europene, iar Gabriel Vlase la Transporturi. Mai multe detalii citiți aici.

UPDATE ora 17.15 Liviu Dragnea și Mihai Tudose au sosit împreună la sedul PSD din Kiseleff.

Întrebat dacă mai este dispus să demisioneze, premierul a răspuns:

”Demisionez oricând îmi cere partidul!”.

Întrebat cum va arăta guvernarea după ședința de joi, Liviu Dragnea a afirmat că se înregistrează o creștere economică de 6,1%.

"Am văzut că e 6,1% creștere economică, va fi mai mare", a spus Dragnea. 

UPDATE ora 17.00 La această oră ar fi trebuit să înceapă ședința Comitetului Executiv al PSD la sediul partidului din Kiseleff, însă Liviu Dragnea și Mihai Tudose se află într-o discuție privată, într-un alt sediu al PSD din Băneasa.

UPDATE ora 16.45 Ministrul Apărării Mihai Fifor, despre posibilitatea demisiei premierului:

"Haideți să nu anticipăm, să vedem ce se discută în interiorul Comitetului Executiv, eu sunt foarte optimist și mă gândesc că întotdeauna am găsit soluții pentru a așeza lucrurile și cred asta se va întâmpla și de data asta".

El a mai spus că nu crede că se poate repeta ce s-a întâmplat cu fostul premier Grindeanu.

"Nu cred că este vorba de a discuta de așa ceva. Nu își dorește nimeni o criză politică. Românii ne-au votat în număr atât de mare pentru că am venit în fața lor cu un program de guvernare pe care îl aplicăm la literă. Nu am văzut nici semnalele de la Bruxelles, eu știu că suntem în București, discutăm despre ce avem de făcut pentru români, pe programul de guvernare votat de români. Eu nu vorbesc despre persoane, eu vorbesc despre partidul nostru în care suntem cu toții membri, vorbesc despre Comitetul Executiv Național, care este forul de decizie. Ne adunăm astăzi să vedem care sunt probleme pe care le avem de soluționat", a mai afirmat Fifor.

UPDATE ora 16.30 Ministrul pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a spus, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că funcţia i-a fost încredinţată de către partid, astfel că îşi va exprima punctul de vedere în partid.

Întrebată despre motivele legate de percepţia la Bruxelles invocate de premierul Tudose, Rovana Plumb a spus că toate demersurile făcute de ea la Bruxelles au avut succes, că a fost chiar felicitată de Comisia Europeană.

La intrarea la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Rovana Plumb a insistat că a reuşit să facă foarte multe lucruri privind atragerea fondurilor europene într-un timp scurt.

"Eu sunt un om de partid, functia de ministru mi-a fost încredinţată de către partid, prin urmare poziția mea va fi exprimată în cadrul Comitetului Executiv al partidului. Sunt importante stabilitatea ţării şi punerea în aplicare a programului de guvernare. Nici eu, nici colegii nu avem cunoştinţă să fie probleme la Bruxelles, toate demersurile de la Bruxelles au avut succes şi se vede clar în rezultate la absorbţia fondurilor europene", a afirmat Rovana Plumb, unul dintre miniştrii care ar urma să fie remaniaţi, potrivit anunțului premierului.

UPDATE ora 16.20 "Refuz să răspund unor speculații", a spus Gabriela Firea la sediul central al PSD, întrebată cum comentează eventualitatea unei demisii a premierului.

"Suntem într-un punct critic, cred că nu este corect și nu este o abordare onestă ca unul dintre colegii noștri să anunțe la televizor ceea ce intenționează să facă. Vorbesc acum despre niște principii, nu despre votul meu în CExN. Mi-aș dori din partea noastră, a tuturor mai multă responsabilitate, o concentrare mult mai adecvată față de nevoile românilor și toate aceste nemulțumiri, posibile frustrări trebuie să fie întâi anunțate în forurile de conducere, și nu în spațiul public pentru că până la urmă nu fac altceva decât să întărească poziția, să dea apă la moară criticilor noștri și să slăbească partidul ceea ce noi nu ne dorim. Pentru că am ajuns la guvernare cu un program foarte bun, pe care românii doresc să-și vadă pus în aplicare. Cum am putea noi să ne ocupăm de programul de guvernare, dacă suntem mai atenți la sondajele de opinie și la alte aspecte pe care eu le consider derizorii?", a continuat edilul Capitalei, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă remanierea e dreptul premierului, Gabriela Firea a spus: "În tot ceea ce ține de activitatea Parlamentului, Guvernului și a celorlalte structuri administrative, conducătorul respectivei entități cu siguranță are un punct de vedere, dar atunci când este vorba despre funcții care sunt obținute cu susținerea partidului care a câștigat alegerile, este foarte importantă opinia partidului, oricât de mult am crede noi că am ajuns în acele posturi doar datorită charismei personale sau a calităților pe care le-am dobândit între timp".

Potrivit acestuia, PSD a câștigat alegerile și este normal să continue guvernarea.

UPDATE ora 16.10 Secretarul general al PSD, Marian Neacșu:

”O demisie este puțin probabil. În momentul acesta discutăm despre niște declarații, niște declarații sunt puse pe masă. Pentru PSD, ca întotdeauna până acum, mai importantă este stabilitatea țării, programul de guvernare și ceea ce ne-am angajat să facem pentru români.

Dacă se menține ideea unei demisii, bineînțeles că acest lucru poate să ducă la instabilitate”.

UPDATE ora 15.50 ALDE îi menţine în continuare sprijinul ministrului Viorel Ilie

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, la finalul şedinţei partidului, că formaţiunea nu renunţă la Viorel Ilie şi îi menţine în continuare sprijinul, argumentând că nu se poate accepta ca DNA să facă Guvernul României.

El a mai spus că îi va comunica această decizie premierului Mihai Tudose, care va trebui să ţină cont de argumentele pe care i le va prezenta. Mai multe detalii citiți AICI.

UPDATE 12.30: Reacția președintelui Iohannis

Dacă se dorește, se poate pune în practică o guvernare care să aducă rezultate (...) Un guvern trebuie si fie format din oameni curați și integri”, a spus președintele Iohannis, subliniind că este important ca oamenii să beneficieze de prezumpția de nevinovăție, dar că un politician trebuie să fie integru.

Întrebat cu privire la tensiunile din coaliție, șeful statului a răspuns: „Astăzi așteptăm să vedem ce Guvern vom avea”.

 „Trebuie să fim foarte serioși aici. Dacă și acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranță ar trebui să-mi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situație", a mai spus Klaus Iohannis.

 Citește și: Iohannis despre Tudose: Premierul este de bună credință și dorește o echipă performantă

Tensiunea politică se simte la Parlament

Tensiunea politică a acestor zile se simte, cel mai bine, la Palatul Parlamentului, pentru că senatorii și deputații nu mai discută despre activitatea curentă, activitatea de zi cu zi, de legiferare.

Cu toții sunt cu ochii pe ceea ce se întâmplă la cele două partide care alcătuiesc coaliția.

La ora 17.00, va începe ședința crucială a Comitetului Executiv Național al PSD, acolo unde premierul Mihai Tudose va merge și le va spune colegilor că vrea să remanieze mai mulți miniștri, între care Rovana Plumb, Sevil Shhaideh și Viorel Ilie.

Premierul Mihai Tudose le va cere, așadar, să accepte remanierea, astfel va demisiona.

Există două scenarii care se discută în PSD. Prima este ca cele două doamne ministru să demisioneze, la începutul Cex, pentru a detensiona situația, fie se va trece la un vot, situație în care, favorizat pare a fi Liviu Dragnea, în conflictul cu Mihai Tudose.

Este vizat și un ministru al celor de la ALDE, iar liderii de la ALDE, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, au spus că nu vrea ca acesta să demisioneze din funcție. 

Pe lângă cei trei miştri cu probleme penale, ar fi vizaţi de remaniere ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrul Sănătăţii.

Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.

În 22 septembrie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea "Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Victor Ponta: Tudose să preia şi conducerea PSD şi să guverneze bine
Victor Ponta: Tudose să preia şi conducerea PSD şi să guverneze bine

Fostul premier Victor Ponta afirmă, într-o postare pe Facebook, că este bine că premierul Mihai Tudose rămâne în funcţie, dar consideră că acesta ar trebui să preia conducerea PSD.

Dosarul ”Belina”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost la DNA, alături de Orlando Teodorovici
Dosarul ”Belina”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost la DNA, alături de Orlando Teodorovici

În timp ce premierul Tudose vrea să o îndepărteze din guvern, pentru problemele penale, vicepremierul Sevil Shhaideh a fost miercuri din nou la DNA.

Tudose susține că relația cu Dragnea are unele „derapaje”. Șeful PSD îl contrazice
Tudose susține că relația cu Dragnea are unele „derapaje”. Șeful PSD îl contrazice

Premierul Mihai Tudose a afirmat, luni, că situația de la nivelul Executivului seamnă „un pic” cu cea a Cabinetului Grindeanu. Pe de altă parte, șeful PSD susține că nu există niciun conflict cu actualul șef de Guvern.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.