Nicușor Dan a scos palmierii plantați de primăria lui Robert Negoiță în zona Unirii: ”Se desfășura ilegal, fără aviz”

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul palmierilor, declanșat luni în centrul Capitalei, la Piața Unirii, continuă. Inițial, primarul Sectorului 3 a plantat astfel de arbori exotici zilele trecute, dar fără autorizație, spun cei de la Primăria Bucureștiului, care au ordonat să fie scoși.

Zis și făcut. Palmierii respectivi au fost mutați la Primăria Sectorului 3, care a primit și o amendă. Apoi au fost duși într-un depozit.

Angajații de la Administrația Străzilor au venit să scoată din pământ cei 26 de palmieri, plantați sâmbătă în Piața Unirii din Capitală. Șase oameni ridicau câte un palmier de peste 4 metri. De față a fost și primarul general, Nicușor Dan, care a cerut scoaterea copacilor exotici.

Nicușor Dan: Scoatem palmierii.

Cetățean: Păi, de ce, domne? Vi s-a pus pata pe palmieri? Nu puteți să-i lăsași că sunt frumoși, să amânați decizia?

Citește și
palmieri timisoara
Timișoara nu e mai e „Palmișoara”. Noua administrație a considerat că palmierii nu se potrivesc cu specificul orașului
Reacția lui Joe Biden, după ce șefa Secret Service a demisionat în urma audierii din Congresul SUA

Nicușor Dan: Nu, decizia e luată.

Cetățean: Cum domne, e luată? Ați pus ștampilă pe ceva? Ia uite”.

Municipalitatea spune că palmierii nu nu se integrează în peisaj. Printre ei erau plantați și câțiva mesteceni.

Primarul General a explicat că primarul Sectorului 3, cel care i-a plantat, avea nevoie de o autorizație, în baza hotărârii Consiliului General, pentru că Piața Unirii este adminstrată de Primăria Generală. Primăria Sectorului 3 a fost amendată cu 10.000 de lei.

Nicușor Dan: ”Suntem totuşi la kilometrul zero al Bucureştiului. Şi în momentul în care amenajezi kilometrul zero al Bucureştiului trebuie să te consulţi cu nişte specialişti, nu poţi să vii de capul tău să pui meri, ştiu eu”.

De partea cealaltă, primarul de sector, Robert Negoiță, spune că a vrut să încânte ochii trecătorilor cu o imagine de vacanță. A plantat palmieri și la ieșirea spre Autostrada Soarelui, către mare.

Robert Negoiță: ”Cum ce-l supărau câțiva copaci la Piața Unirii, în zona centrală, într-o zonă aridă unde este foarte poluat. Îmi cer scuze că lui îi place urâtul, îi place desertul, beton și praf și dioxid de carbon, nouă ne place verde. Am văzut mulți cetățeni care au oprit și își făceau poze acolo, de ce credeți că își făceau poze? Le place. Le place, arată spectaculos, palmierul e așa de vacanță, de concediu, de vară, te duce cu gândul la vacanța de vară”.

”Nu suntem o țară arabă”

O mie de lei costă un palmier. Iar firma care i-a vândut îi înlocuiește gratuit pe cei care se vor usca, deși palmierii rezistă până la -20 de grade, spune Robert Negoiță.

Nu suntem o țară arabă, avem o climă temperată, nu putem să fim bătaia de joc a unui domn care nu mai știe pe ce să cheltuie banii și să irosească”.

”O idee foarte prostă. Noi suntem București, într-adevăr avem o climă temperată spre caldă, dar nu suntem obișnuiți cu așa ceva. Absolut deloc”.

Erau frumoși”.

”Operațiunea palmierul” a continuat cu scandal și după ce au fost încărcați în mașini. Cei de la Administrația Străzilor au dus cei 26 de palmieri în fața primăriei din Sectorul 3. Au vrut să îi lase pe trotuar, însă riscau amendă de la Poliția Locală. În final, palmierii au ajuns într-un depozit.

Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat, luni, că a dat dispoziție Administraţiei Lacuri și Parcuri (ALPAB) să ”extragă” palmierii ”plantați ilegal” în zona Unirii de angajații Primăriei Sector 3, condusă de Robert Negoiță.  

 Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, ”această acțiune se desfășura ilegal, fără aviz de la administratorul drumului (Administrația Străzilor București)”.

”Menționăm că Primăria Sectorului 3 a resistematizat zona fără a avea documente legale.” - a mai precizat administrația condusă de Nicușor Dan.

Deocamdată, nu se știe ce se va întâmpla cu palmierii scoși din pământ.

Nicușor Dan:  Nu se potrivesc deloc, Bucureştiul nu este o ţară exotică

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni că Poliţia locală a venit, sâmbătă, trimisă de el, în centrul Capitalei şi a găsit un cetăţean bulgar care coordona nişte cetăţeni nepalezi care nu aveau niciun act şi care plantau palmieri.

El a arătat că, în opinia sa, aceltia nu se potrivesc deloc, pentru că Bucureştiul nu este o ţară exotică. ”Aici este vorba de sfidare, în momentul în care primarul Municipiului a venit, i-a spus să se oprească şi el continuă, asta e sfidare, nu mai e dialog”, a mai spus primarul.

”Vă invit pe toţi să mergeţi să vedeţi ce mizerie de nedescris este pe străzile din partea dreaptă, începând de la Cocor şi până la Universitate. Aici, noi avem administrarea Primăriei Bucureşti, acest spaţiu aparţine Primăriei Bucureşti şi orice fel de intervenţie trebuie făcută cu avizul Administraţiei Străzilor”, a spus Nicuşor Dan despre palmierii plantaţi în centrul Capitalei, în zona Piaţa Unirii.

Primarul a precizat că ”este al treilea episod”, după ce s-a pus spaţiul verde şi nu au avut semafor în zonă pentru că s-au tăiat cablurile. Al doilea episod a fost când s-au trezit că lucrările făcute de Primăria Capitalei, pentru a stabiliza plăcile din faţa Magazinului Unirii, au fost sparte şi s-au înlocuit cu pasajul pe care îl vedem în tot sectorul 3.

”Acum, ne-am trezit din nou, fără să fim anunţaţi, cu aceşti copăcei. O să îi scoatem şi o să îi ducem domnului Negoiţă”, a arătat primarul Capitalei, precizând că ”suntem un stat de drept şi trebuie să respectăm legea”. Primarul a mai spus că există o hotărâre a Consiliului General care spune că sectoarele pot să intervină pe bulevardele care sunt administrate de Primăria Generală, cu condiţia să ceară voie, în mod logic. Nu au cerut niciodată, mai mult, în momentul în care au spart trotuarul din faţa Magazinului Unirea, au fost amendaţi şi li s-a spus să se oprească”, a mai arătat Nicuşor Dan.

El a menţionat că există un litigiu iniţiat de Administraţia Străzilor, pentru că în zonă erau borduri şi piese care aparţineau Primăriei Municipiului Bucureşti şi care au fost sparte. ”Acum, că spaţiile verzi există, noi nu o să facem ceva împotriva lor. Pe trotuarul din faţa Magazinului Unirii o să intervenim noi şi o să cerem banii pe tot ce au stricat ei şi pe lucrările pe care noi le facem a treia oară (..) iar aici o să luăm copăceii şi o să în ducem”, a menţionat Nicuşor Dan. Primarul Capitalei a mai arătat că suntem la kilometrul 0 al Capitalei şi este nevoie să te consulţi cu specialişti, nu poţi ”să vii de capul tău să pui meri”.

”Spaţiul verde, aşa cum este, mai puţin palmierii, are şanse de a intra în legalitate, făcând toate actele care sunt necesare”, a mai spus el. Primarul a povestit că Poliţia locală a Municipiului a venit, trimisă de el, şi a găsit ”un cetăţean bulgar care coordona nişte cetăţeni nepalezi care nu aveau niciun act şi care plantau aceşti palmieri”. ”În opinia mea, de cetăţean, dar asta este dincolo de legea pe care trebuie să o respectăm cu toţii, nu se potrivesc deloc, Bucureştiul totuşi nu este o ţară exotică”, a mai spus Nicuşor Dan, afirmând că o soluţie de amenjare urbanistică a centrului Capitalei trebuie făcută de specialişti.

Primarul a mai afirmat că a avut o discuţie cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în urmă cu aproximativ un an, în care i-a spus că vrea să pună nişte copaci în piaţa Unirii. ”Avea şi nişte planşe, l-am trimis la Direcţia de Urbanism din Primăria Municipiului, ei tot aşa, verbal, i-am spus cum ar trebui să fie şi toată lumea se aştepta ca Primăria Sectorului 3 să vină cu toate documentele necesare”, a explicat primarul.
”Aici este vorba de sfidare, în momentul în care primarul Municipiului a venit, i-a spus să se oprească şi el continuă, asta e sfidare, nu mai e dialog”, a completat el.

Robert Negoiță răspunde: Este circ ieftin. Bucureştenii nu au apă caldă, nu avem iluminat public, transportul public este vai de el. Nu trebuie şi primarul general să facă ceva?

Primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă a precizat referitor la anunţul primarului Capitalei Nicuşor Dan potrivit căruia vor fi scoşi palmierii de la Piaţa Unirii, deoarece ar fi fost plantaţi ilegal, că este „circ ieftin”, iar primarul general nu face nimic sau acţiunile sale nu se văd, în condiţiile în care bucureştenii nu au apă cald, iluminat public şi transport public corespunzătoare. El a reiterat faptul că acei palmieri sunt aclimatizaţi şi rezistă şi în sezonul rece.

„Este circ ieftin, dar atâta vreme cât bucureştenii nu au apă caldă, Doamne ajută că e căldură şi nu avem nevoie de căldură. Nu avem iluminat pe străzi, transportul public este vai de el de transport public. Nu trebuie şi primarul general să facă ceva? Iată că şi-a găsit ocupaţie – scoate copacii plantaţi de Primăria Sector 3 într-o zonă centrală unde este nevoie de verde, niciodată nu e prea mult verde şi unde noi ne-am ocupat să facem frumos. Eu îi învit lui Nicuşor Dan, ca să nu îi mai zic ticălos, între noi trebuie să fim decenţi, noi nu putem să alunecăm aşa cum face dumnealui într-o zonă de indecenţă, dar îi arăt eu sute de copaci pe care Primăria Sector 3 i-a plantat pe zonele administrate de Primăria generală. Şi ştiţi de ce? Pentru că mi-e jenă. Sunt în Sectorul 3 şi mi-e jenă pentru că Primăria generală nu face nimic. Sau, mă rog, poate că ei fac, dar nu se vede de la mine, nu se vede de la noi. Că aşa se vede – nimic”, a explicat Robert Negoiţă, luni, conform news.ro.

Chestionat dacă acei palmieri platanţi rezistă şi iarna, edilul Sectorului 3 a răspuns: „Asta am spus. Nu. Ei rămân acolo. Dacă nu ar fi rezistat iarnă, atunci i-am fi pus în ghiveci”.

„Pe pasajul dinspre A2, acolo sunt în ghiveci pentru că sunt un alt tip de copaci care nu rezistă iarnă. Cei pe care i-am plantat la Unirii sunt un soi de palmier aclimatizat. Nu trebuie să fie scos”, a conchis Negoiţă.

Palmierii au costat ”până într-o mie de lei bucata”

În cursul zilei de sâmbătă, 13 mai, din dispoziția primarului general, Poliția Locală a sistat acțiunea de plantare a palmierilor în sectorul lui Negoiță.

În urmă cu două zile, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, afirma că ”la Piaţa Unirii vom avea palmieri”, ”aceste plante minunate care ne plac atât de mult şi cu care ne pozăm de fiecare dată când plecăm în afara ţării”.

El susţinea că palmierii sunt aclimatizaţi şi vor rezista şi iarna şi că au costat ”până într-o mie de lei bucata”.

Articol recomandat de sport.ro
Exclus! Varianta de selecționer pe care Răzvan Burleanu o scoate din calcule pentru România
Exclus! Varianta de selecționer pe care Răzvan Burleanu o scoate din calcule pentru România
Citește și...
Primarul Robert Negoiță a pus palmieri în Piața Unirii din București. „Costă până într-o mie de lei bucata” | VIDEO
Primarul Robert Negoiță a pus palmieri în Piața Unirii din București. „Costă până într-o mie de lei bucata” | VIDEO

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a plantat palmieri în Piața Unirii din București și spune că aceasta este „surpriza” pe care ne-o pregătea.

Timișoara nu e mai e „Palmișoara”. Noua administrație a considerat că palmierii nu se potrivesc cu specificul orașului
Timișoara nu e mai e „Palmișoara”. Noua administrație a considerat că palmierii nu se potrivesc cu specificul orașului

Faimoșii palmieri, care odinioară dădeau un aer exotic Timișoarei, sunt din nou subiect de discuție. Noua administrație a considerat că nu se potrivesc cu specificul orașului, și a cerut să fie luați de pe străzi.

Centrul Craiovei, decorat cu palmieri. Ce spun localnicii despre decizia autorităților de a decora orașul cu arbori exotici
Centrul Craiovei, decorat cu palmieri. Ce spun localnicii despre decizia autorităților de a decora orașul cu arbori exotici

După ce Constanța și Timișoara au început acum mulți ani  aventura palmierilor, un alt oraș din România vrea să intre în rândul stațiunilor exotice. 10 palmieri au fost plantaţi în centrul Craiovei.

Recomandări
Ce venituri sunt luate în calcul la „mica recalculare” a pensiilor. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii
Ce venituri sunt luate în calcul la „mica recalculare” a pensiilor. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii

Primele, sporurile, orele suplimentare sau cel de-al 13-lea salariu vor fi luate în considerare la calculul pensiei.  

Cum a devenit Kamala Harris noul sac de box al Rusiei. „Trompetele” lui Putin, atac rasist la adresa vicepreședintelui SUA
Cum a devenit Kamala Harris noul sac de box al Rusiei. „Trompetele” lui Putin, atac rasist la adresa vicepreședintelui SUA

Ieşirea lui Joe Biden din cursa pentru alegerile prezidenţiale a luat prin surprindere inclusiv Moscova. Şi în timp ce Kremlinul mimează indiferenţa, propagandiştii săi îşi desfăşoară întregul arsenal rasist şi sexist la adresa Kamalei Harris.

Un nou azil al groazei a fost găsit în Neamț. 50 de bolnavi erau ținuți nespălați și în condiții mizere | FOTO
Un nou azil al groazei a fost găsit în Neamț. 50 de bolnavi erau ținuți nespălați și în condiții mizere | FOTO

Zeci de oameni, tineri și vârstnici, cu mari probleme de sănătate, au fost găsiți într-un cămin insalubru. Aceștia erau ținuți nespălați, într-un miros insuportabil.