Negocieri pentru un Guvern. Cele două lucruri pe care PNL și USR-PLUS le vor pentru ei

Ultima actualizare: 10-12-2020 20:00

Ca o căsătorie aranjată, în care mirii se străduiesc să se placă - așa arată, deocamdată, coaliția care ar urma să numească Guvernul. Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au așezat la masa discuțiilor.

Președintele Klaus Iohannis a fost cel care i-a chemat la o vila de protocol din Capitală, și tot el a condus discuția.

Le-a transmis că trebuie să se înțeleagă și să formeze cât mai repede cabinetul, de preferat, până la Crăciun. Separat, în sediile de partid, a început împărțirea ministerelor. Fiecare vrea să primească posturile cu influență sau cu bani.

În fața lui Klaus Iohannis, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au spus, toți, de la început, că îl susțin pe liberalul Florin Cîțu pentru funcția de premier. Discuția a durat 40 de minute, iar șeful statului le-a transmis că trebuie să își împartă portofolii, să negocieze programul de guvernare și funcțiile din Parlament. Le-a spus clar că trebuie să se înțeleagă.

Ludovic Orban, președintele PNL: "Va exista un acord care să arate existența unei majorități parlamentare. Nu a existat niciun fel de discuții legată de repartizare de portofolii, în niciun fel".

Aceste discuții există însă în interiorul partidelor. Conform recomandării primite de la Cotroceni, viitorul cabinet ar trebui să fie suplu, cu cel mult 18 portofolii ce trebuie împărțite în funcție de voturile obținute la alegerile de duminică. Până aici, este consens.

Ludovic Orban, președinte PNL: "Un Guvern în care să nu înființăm ministere pentru portofolii, care să aibă un număr cât mai redus de ministere, 16,17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase și mai ales, capacitatea efectivă de a pune în practică programul de guvernare".

Conform calculelor, din coaliția de guvernare cele mai multe ministere le revin liberalilor. PNL va avea 134 de deputați și cel mult 10 ministere. USR va avea 80 de aleși și, ar urmă să primească 5 sau 6 portofolii, iar UDMR, cu 30 de deputați și senatori - două ministere.

Discuțiile nu se anunță deloc ușoare. Rămas fără titular, ministerul de finanțe de exemplu este râvnit și de USR, care vrea să-l propună acolo pe deputatul Claudiu Năsui, iar liberalii ar vrea să îl păstreze pentru deputatul Bogdan Huțucă.

Dan Barna, președinte USR: "Justiție sau finanțe? Trebuie să fie unul dintre ministerele mari".

La întâlnirea de la Cotroceni, Ludovic Orban s-ar fi arătat deschis la orice discuție. Dar surse din interiorul partidului sau susțin că liberalii nu vor să cedeze ministerul Dezvoltării, păstrat pentru Raluca Turcan, Transporturile, unde ar putea să rămână Lucian Bode, și ministerul Apărării, la care ar continua Nicolae Ciucă.

De la Educație ar urma să plece Monica Anisie, iar portofoliul ar putea reveni USR PLUS. În calcul este luat Ștefan Pălărie, viitor senator.

Și la Ministerul Sănătății ar putea veni un lider USR PLUS, iar locul lui Nelu Tătaru ar putea fi ocupat de Vlad Voiculescu.

Și șefia Camerei Deputaților este subiect de negociere. După ce a demisionat din fruntea Guvernului, Ludovic Orban le-a transmis colegilor că își dorește o poziție în stat din care să își consolideze funcția de președinte PNL.

Colegii săi au fost de acord să îl susțină pentru a conduce Camera Deputaților, doar că și Dan Barna ar viza acest post.

UDMR, în schimb, intră la negocieri și cere Cultura, Mediul și Sănătatea.

Kelemen Hunor, președinte UDMR: "În trecut am avut Mediu, Cultură, Sănătate, dar acest lucru nu înseamnă că în viitor vom merge doar stând pe cele întâmplate în trecut”.

Echipele de negociere trebuie să se pună de acord și asupra programului de guvernare. Șeful statului le-ar fi recomandat că documentul final să cuprindă doar puncte agreate de toată lumea.

Atât liberalii, cât și cei de la USR PLUS, au promis în campania electorală că vor reveni la alegerea primarilor în două tururi, că pensiile speciale pentru parlamentari și pentru primari vor fi eliminate și că se va dubla numărul de parlamentari din partea diasporei. Desființarea secției speciale de investigare a magistraților, dar și digitalizarea instituțiilor publice, sunt pe agenda comună.

Liderii UDMR au evitat să facă referire la măsuri concrete și au vorbit, mai degrabă, de elaborarea bugetului pentru 2021 și despre protecția drepturilor minorităților naționale.

Cele trei partide trebuie să se pună de acord până pe 21 decembrie, când deputații și senatorii aleși duminică trebuie să depună jurământul. Abia după această procedura pot fi audiați și votați membrii noului cabinet.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO