Mircea Diaconu si-a dat demisia din Senat

05-12-2012 12:11

Conform biroului de presa al Senatului, citat de Mediafax, Mircea Diaconu si-a dat demisia, miercuri, din aceasta Camera a Parlamentului.

"Va informam ca in cursul zilei de 4 decembrie 2012 domnul Mircea Diaconu, senator in circumscriptia electorala numarul 3 din judetul Arges, colegiul uninominal numarul 1, si-a inaintat demisia la cabinetul Presedintelui Senatului Romaniei", se arata in comunicatul Directiei de presa a Senatului.

Mircea Diaconu a declarat ca gestul sau de a-si da demisia din Senat a venit pentru a rezolva blocajul de la nivelul acestui for in cazul revocarii mandatului sau, dar a admis faptul ca aceasta problema "va ramane tot ca in tren" pana la o noua sedinta de plen.

Diaconu a argumentat ironic decizia de a demisiona prin faptul ca Romania ar fi avut nevoie de acest lucru pentru a intra in spatiul Schengen.

"Ca sa intram in Schengen, pentru ca institutii importante din stat au afirmat prin vocea sefilor lor ca nu se intra in Schengen din cauza mea, si acum am rezolvat problema", a afirmat ironic Mircea Diaconu.

Ulterior, Diaconu a justificat gestul sau prin faptul ca la nivelul Senatului se ajunsese la un blocaj si o "incurcatura procedurala". 

"Ca sa se poata iesi din blocaj, pentru ca neexistand proceduri - e un caz fara precedent, legislatia se bate cap in cap si institutiile s-au blocat pur si simplu - ca sa se iasa procedural din incurcatura, din blocajul acesta, mi-am oferit demisia catre presedintele Senatului, ceea ce iarasi este neprocedural, pentru ca demisia se ofera plenului. Dar nemaiexistand procedura si plenul nemaiintrunindu-se, mi-am oferit-o presedintelui Senatului, ca sa se poata iesi din blocaj", a explicat Diaconu.

In momentul in care lui Diaconu i s-a spus ca oricum demisia sa va trebui anuntata in plenul Senatului pentru a putea fi publicata in Monitorul Oficial, el a replicat ca acest lucru demonstreaza ca "totul e de un absurd kafkian absolut".

"Mai mult decat atat nu am putut face, mai departe va ramane tot ca in tren. Poate totusi cu ocazia asta se face ordine putin in legislatie, in proceduri, in bune sau rele intentii si in principii, poate se umbla totusi un pic pe la texte", a mai spus Diaconu. El a sustinut ca initiativa demisiei i-a apartinut in totalitate.

 Marti, Biroul Permanent al Senatului a hotarat convocarea unei sedinte de plen pentru a se lua act de decizia Curtii Constitutionale cu privire la incetarea calitatii de senator a lui Mircea Diaconu si pentru a se declara vacant postul de senator.

Senatul a luat act, marti, de incetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, in lipsa cvorumului de lucru, la sedinta participand aproximativ douazeci de parlamentari.

La inceputul sedintei, presedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curtii Constitutionale, referitoare la sesizarea formulata de presedintele CSM privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senat, pe de alta parte.

"Suntem astazi in fata formalitatii de a inchide acest conflict printr-o hotarare a Senatului", a precizat Antonescu.

Dupa dezbateri, presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a mai supus la vot proiectul de Hotarare a acestei Camere.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat, marti, ca, in lipsa cvorumului la sedinta de plen a Senatului, nu s-a putut declara vacant mandatul senatorului Mircea Diaconu, fapt pentru care acest lucru nu poate fi publicat in Monitorul Oficial si, in consecinta, "nu exista".

El a sustinut ca, potrivit hotararii ICCJ din data de 19 iunie, mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a incetat, dar plenul Senatului nu a reusit sa declare mandatul vacant, conform Regulamentului Senatului. La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Intergritate, Horia Georgescu, a declarat ca nu se poate vorbi de revocarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu pana nu se publica in Monitorul Oficial o hotarare a Senatului in acest sens.

In schimb, presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat, marti, ca decizia privind incetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial, iar plenul Senatului nu ar fi avut nevoie de cvorum pentru a lua act de acest lucru.

Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

In 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26