Ministrul Finanțelor anunță „militarizarea” ANAF. Inspectorii antifraudă vor fi înarmați
Inspectorii antifraudă vor avea arme. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care consideră că este nevoie de o astfel de măsură în lupta contra evaziunii fiscale.
Oficialul ia în calcul situațiile periculoase în care inspectorii vor trebui să se protejeze. Și alte state au această practică.
Ministrul Finanțelor spune că inspectorii antifraudă ar trebui să aibă o armă pentru a se apăra, dacă este cazul, dar și pentru a-i descuraja pe infractori.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „În momentul în care confiscă anumite bunuri, pentru că ele provin din activități economice ilicite, atunci se pot produce anumite situații neplăcute. Gândiți-vă la situația în care trebuie confiscat un bun și reacția pe care o poate avea proprietarul din perspectiva relației cu inspectorul antifraudă”.
Dotarea cu armament a inspectorilor antifraudă este prevăzută de legislație încă din 2013, însă nu a fost pusă în practică. Măsura va putea fi aplicată odată cu reorganizarea ANAF, prin care se vor înființa structuri teritoriale județene care să se ocupe de astfel situații. Acum, procedura se derulează prin intermediul celor 8 direcții regionale, adică inspectorii se ocupă de mai multe județe.
Specialiștii fiscali spun că altele ar trebui să fie prioritățile ANAF în lupta cu evazioniștii.
Cornel Grama, specialist fiscal: „S-au conectat casele de marcat de 2 ani la serverele ANAF, dar nu se face nicio analiză la nivelul ANAF, am înțeles că softurile pentru analiza vor fi achiziționate în 2026. Degeaba mă duc cu un pistol într-un butic, că n-am făcut nimic. Dacă acești inspectori într-adevăr se vor duce să oprească tirurile care sunt încărcate cu produse de evaziune fiscală, să controleze marea evaziune, atunci se impune o asemenea chestie. Dacă nu se văd și rezultatele degeaba le facem, trebuie să vedem efectiv rezultatele, de ani de zile tot facem, dar evaziunea în loc să scadă, tot crește”.
Evaziunea fiscală din România a atins cote uriașe, fiind estimată la 160 miliarde de lei. În prezent, inspectorii ANAF cer ajutorul Poliției pentru a opri, de pildă, vehicule în trafic sau pentru a descinde în locuri unde au suspiciuni că au loc activități ilicite.
În alte țări, de exemplu, altfel se desfășoară controalele. În Italia există "Guardia di Finanza" - Garda de Finanțe, care funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei și Finanțelor. Echipele poartă uniforme și echipamente speciale, sunt înarmate și au la dispoziție câini antrenați.