Părinții află în 10 septembrie condițiile în care copiii încep școala pe timp de pandemie

×
Codul embed a fost copiat

Avem ghiduri, avem repere, există măsuri și... facem filmări. Pe scurt, așa au sunat mesajele miniștrilor Educației și Sănătății, cărora premierul Ludovic Orban le-a cerut să facă lumină asupra începutului de an școlar.

Ministrul Nelu Tătaru a precizat că sunt 3 scenarii care se vor aplica:

-► scenariul verde: școala se desfășoară în condiții normale

-► scenariul galben: cursurile școlare se desfășoară în sistem mixt, acasă (pe internet) și la școală

-► scenariul roșu: accesul în școală este restricționat total

Citește și
Monica Anisie
Monica Anisie: Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Deocamdată nu știm ce scenariu se va aplica pentru fiecare școală din România. Consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor transmite pe 10 septembrie scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

"Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face publică şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.181 de unităţi administrativ-teritoriale, fiecare din aceste unităţi va primi evaluare, în funcţie de care se va face deschiderea anului şcolar, în funcţie de scenarii pentru fiecare unitate şcolară în parte. Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte ", a declarat Nelu Tătaru, potrivit Agerpres, într-o conferinţă de presă referitoare la începerea noului an şcolar.

El a adăugat că primordială pentru ca şcoală să înceapă în cel mai dorit scenariu, scenariu 1, ”verde”, este distanţarea.

"Existenţa acestei distanţări de 1 metru sau folosirea unor separatoare este o condiţie pentru aplicarea primului scenariu. La fel, condiţiile în care există circuite în şcoli, pentru a putea asigura circuitul de la intrarea în curte până la intrarea în şcoală, diferenţierea orarelor la clasele primare, pentru a putea gestiona orele de pauză, precum şi ieşirea copiilor în curtea interioară, grupurile sociale. Dacă urmărind evoluţia în timp şi evoluţia în comunitatea europeană, vedem că sunt luate măsuri similare, pe care le propunem noi astăzi", a spus Tătaru.

Ministrul a subliniat că autorităţile îşi doresc şi consideră că multe şcoli pot desfăşura activitatea în condiţiile scenariului 1, dar, a adăugat el, rămâne la latitudinea conducerii fiecărei unităţi şcolare.

"Regulile impuse în condiţiile unei pandemii le vom respecta, în funcţie de fiecare scenariu în parte. Vrem şi considerăm că cele mai multe şcoli pot desfăşura o activitate într-un scenariu 1, ceea ce este de dorit, dar rămâne la latitudinea şi libertatea adaptării celor trei scenarii la fiecare unitate şcolară în parte", a mai spus Tătaru.

Părinţii nu vor mai completa declaraţie pe proprie răspundere pentru a trimite copilul la şcoală

 

Părinţii nu vor mai fi nevoiţi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere pentru a trimite copilul la şcoală, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

"Nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea, sau nu, după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, cu existenţa unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existenţa unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Fiecare din aceşti copii va fi însoţit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui, o urgenţă imediată fiind cea care va solicita o anunţare la 112 şi mers către o unitate spitalicească", a explicat Tătaru într-o conferinţă de presă despre începerea noului an şcolar.

El a precizat, în context, că preşcolarii nu vor purta mască.

"Copiii de la grădiniţe, până la 5 ani, nu vor purta mască", a spus Tătaru.

Site online cu informații despre noul an școlar

 

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că au fost elaborate ghidurile metodologice pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ.

Potrivit ministrului, au fost elaborate astfel de ghiduri pe fiecare nivel - preşcolar, primar, gimnazial, liceal.

"Aşa cum am promis, în această perioadă am elaborat ghidurile metodologice, ghiduri pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ. Aceste ghiduri sunt organizate pe fiecare nivel: avem ghiduri pentru educaţie timpurie, ghiduri pentru învăţământ preşcolar, dar şi pentru primar, gimnazial, liceal, vocaţional, învăţământ profesional şi tehnic şi, nu în ultimul rând, pentru învăţământul special", a spus Anisie, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, în cadrul Ministerului Educaţiei au fost realizate "reperele metodologice" pentru începutul de an şcolar.

"Aceste repere metodologice vin în sprijinul cadrelor didactice. Astfel, profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce priveşte modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor şi ceea ce elevul a reţinut în perioada în care învăţământul s-a mutat în spaţiul online", a mai susţinut Anisie.

Ministrul a spus că au fost elaborate toate metodologiile pentru examenele naţionale organizate în anul şcolar 2020-2021.

"Nu în ultimul rând s-a realizat şi noul Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în acest nou regulament veţi regăsi ceea ce am promis încă de la începutul mandatului meu, şi anume veţi regăsi debirocratizarea activităţii didactice. Mai mult decât atât, sunt prevăzute măsuri în aşa fel încât activitatea cadrului didactic să se concentreze asupra elevului şi nu asupra realizării hârtiilor. Prin urmare, comisia de tăiat hârtii realizată la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a propus reducerea acestui număr de hârtii şi iată că se şi realizează", a mai arătat ministrul Educaţiei.

Monica Anisie a spus că au fost realizate filmări pentru proiectul pe care Ministerul Educaţiei îl are în parteneriat cu Televiziunea Română - "Teleşcoala".

"Pentru că am primit din partea părinţilor, din partea elevilor, dar şi pentru că profesorii au solicitat să continuăm cu elaborarea testelor de antrenament, vă anunţ că am decis să continuăm şi să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susţin examenele naţionale", a mai spus Anisie.

Ea a anunţat deschiderea, începând de marţi, a unui portal de informare, intitulat educatiacontinua.edu.ro, unde toţi cei interesaţi vor găsi informaţiile necesare privitoare la anul şcolar.

"Întrucât în spaţiul public sunt atâtea întrebări la care se aşteaptă răspunsuri şi ştiu şi înţeleg toate aceste întrebări ale părinţilor, ale elevilor, uneori chiar şi ale profesorilor, am decis să deschid o linie de tel verde la Ministerul Educaţiei, o linie care va fi dedicată răspunsurilor adresate de către părinţi şi elevi", a mai declarat Anisie.

Sinteza declarațiilor ministrului Educației Moica Anisie:

- Am elaborat ghiduri metodologice, orgnizate pe fiecare nivel. Ghiduri pentru educație timpurie, pentru învățământ preșcolar, universitar sau special.

- Aceste repere metodologice vin în sprijinul cadrelor didactive. profesorii vor putea reduce decalajele privind modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Pot face o analiză referitore la ceea ce aveau în planificarea calendaristică înainte de suspendarea cursurilor.

- Comisia de tăiat hârtii de la Ministerul Educației a propus reducerea acestui număr de hârtii și iată că se realizează.

- Au fost realizate filmări pentru proiectul pe care Ministerul îl are cu Televiziunea Română. Este vorba despre Tele Școala, lecții pentru clasele a 8- și a 12-a.

- Am decis să continuăm să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale.

- Vom deschide un portal de informare dedicat părinților educațiacontinua.edu.ro unde toți cei interesați vor găsi informațiile necesare pentru acest an școlar care începe astăzi.

- Am decis să deschid o linie Tel verde la Ministerul Educației, dedicată răspunsurilor adresate de către părinți și elevi, iar pentru directorii de unități de învățământ care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie Tel Verde.

- Toți își doresc să revină la școală în condiții de siguranță. Educația trebuie să continue în orice condiții. Urez tuturor un an școlar cu rezultate.

Sinteza declarațiilor ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:

- Sunt aceleași precauții: distanțarea, masca de protecție.

- Pe 7 septembrie, Insitutul Național de Sănătate Publică va face evaluarea fiecărei unități teritoriale, în funcție de care se va face deschiderea anului școlar. Pe 10 septembrie, Consiliul de Administrație vor prezent DSP-urilor si Inspectoratelor Școlare scenariul pe care s-au hotărât să înceapă anul școlar. 

- Scenariul 1 este distanțarea. La fel, condițiile în care există circuite în școli, de la intrarea în curte până la intrarea în școală. Dacă urmărim evoluția în timp, vedem că se propun măsuri similare celor propuse astăzi. Nu va mai exista acea declarație pe proprie răspundere a părinților.

- Copiii de la grădințe nu vor purta mască. 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Școala începe în Europa sub amenințarea pandemiei. ”Să nu ne păcălim singuri, nu vom putea să fim mereu atenți”
Școala începe în Europa sub amenințarea pandemiei. ”Să nu ne păcălim singuri, nu vom putea să fim mereu atenți”

Într-o lume dată peste cap din cauza pandemiei, rar s-a pomenit ca elevii să fie nerăbdători să-şi ia rămas bun de la vacanţa de vară și să se întoarcă la școală.

Monica Anisie: Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere
Monica Anisie: Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere

Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere atunci când îi vor trimite pe copii la școală, așa cum este prevăzut în normele pentru începerea anului școlar, a delcarat ministrul Educației, Monica Anisie, conform StiriEdu.ro.

Confuzie în școli. Profesorii și elevii nu știu clar cum se vor desfășura cursurile
Confuzie în școli. Profesorii și elevii nu știu clar cum se vor desfășura cursurile

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor educației și sănătății să definitiveze ordinul pentru deschiderea școlilor și să îl facă public până marți.

Țara unde părinții riscă pedepse cu închisoarea dacă nu-și lasă copiii la școală de teama coronavirusului
Țara unde părinții riscă pedepse cu închisoarea dacă nu-și lasă copiii la școală de teama coronavirusului

Elevii și studenții din Spania au revenit la școală, luni, după șase luni de la debutul pandemiei de coronavirus, însă mulți părinți au declarat că nu-și vor trimite copiii la școală de teamă că ar putea contracta virusul.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.