Dialogul de la Cotroceni care nu s-a vazut in direct. Ce au discutat Teodor Melescanu si Victor Ponta, dupa investire

×
Codul embed a fost copiat

Teodor Melescanu a fost investit, luni, in fruntea Ministerului de Externe, dupa ce, anterior, Titus Corlatean si-a anuntat demisia, din cauza problemelor la vot din diaspora, din primul tur al alegerilor prezidentiale.

Dupa investire, Teodor Melescanu si Victor Ponta au avut un scurt dialog.

"Ei, am zis si eu o prostie, ca daca eram atunci ministru nu se intampla", a spus Melescanu, vis-a-vis de afirmatia lui Basescu.

"Ei lasa, aici e locul prostiilor", i-a raspuns Victor Ponta.

UPDATE 17:30 "Demisia lui Corlatean a intervenit prea tarziu, trebuia sa-si asume esecul din noaptea de doi. Nici pe dumneavoastra nu v-as fi numit, avand in vedere ultimul an din mandatul SIE. Dar o fac datorita urgentei, mai ales ca am ramas cu o declaratie a dumneavoastra in minte: ca nu s-ar fi intamplat ce s-a intamplat cu votul din diaspora, daca ati fi fost dumneavoastra ministrul de Externe", a spus Basescu, inainte de depunerea juramantului.

Citește și
Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu cere demiterea ministrului de Externe Titus Corlatean dupa declaratiile privind votul in diaspora
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Teodor Melescanu a depus juramantul, la Palatul Cotroceni, si a fost investit in functia de ministru de Externe.

UPDATE 16:00 "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni, 10 noiembrie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, si se constata incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului.

De asemenea, domnul presedinte Traian Basescu a semnat luni, 10 noiembrie a.c., Decretul prin care se numeste domnul Teodor-Viorel Melescanu in functia de ministru al Afacerilor Externe", se arata intr-un comunicat publicat pe presidency.ro.

UPDATE 14:00 Intr-o declaratie sustinuta la Palatul Victoria, seful Guvernului a aratat ca primul tur al alegerilor prezidentiale a fost organizat ireprosabil pe teritoriul Romaniei, iar problemele sesizate in sectiile de vot din strainatate, unde unii cetateni romani nu au putut vota, au fost generate din cauza "programului si a procedurilor care dureaza extrem de mult", dar a asigurat ca masurile dispuse de Biroul Electoral Central si de Ministerul Afacerilor Externe de reducere a timpului aferent procedurilor administrative si crestere a capacitatii logistice din sectiile de vot din strainatate vor fi sprijinite financiar de catre Guvern, in baza unei hotarari care urmeaza sa fie aprobata marti, pentru ca aceste probleme sa fie evitate in turul II.

Ponta si-a continuat declaratia afirmand insa ca exista si o latura politica, care deturneaza sensul campaniei electorale si al alegerilor, si a facut referire la "presiuni inadmisibile si inacceptabile facute de catre presedintele Traian Basescu si candidatul Klaus Iohannis care solicita institutiilor statului sa incalce legea in scopul evident ca, duminica, sa poata fi contestat rezultatul votului".

Daca propunerea de numire la conducerea MAE va fi acceptata de presedinte, Melescanu va organiza "conform dispozitiilor legale si ale BEC" al doilea tur al alegerilor in strainatate, a aratat premierul. "In acest fel, dreptul fundamental la vot al fiecarui cetatean roman va fi respectat, dar cu respectarea legii si a institutiilor publice care vor rezista, pana in 16 si dupa aceea, presiunilor ilegale si ilegitime facute de cel care, pe 16 seara, va fi fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu", a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca i-a transmis presedintelui Traian Basescu nominalizarea lui Teodor Melescanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe.

Melescanu a demisionat, in septembrie, de la conducerea Serviciului de Informatii Externe pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidentiale, unde a obtinut 1.374 voturi (0,85%). Ulterior, Melescanu si-a anuntat sustinerea pentru Ponta in turul al doilea al prezidentialelor, iar Ponta a declarat ca, daca va castiga alegerile, va fi in echipa sa de la Cotroceni, in calitate de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- Toti cetatenii romani care doresc sa isi exercite votul..sa poata vota. Masurile dispuse de BEC si MAE privind cresterea timpului pentru procedurile administrative vor fi sprijinite de mine in sedinta de Guvern.

- Astazi, intreaba echipa de la ministerul de Externe ne-a prezentat un punct de vedere lgal al masurilor care pot fi luate. Dupa cum stiti, ministrul de Externe si-a depus demisia, pentru a nu afecta procesul de votare. Am acceptat demisia si am propus ca Teodor Melescanu sa ocupe aceasta functie.

Titus Corlatean a demisionat de la sefia MAE

Ministrul Titus Corlatean a precizat ca l-a informat pe premierul Victor Ponta ca a decis sa-si depuna mandatul de ministru, mentionand ca MAE isi mentine pozitia ca nu exista baze legale pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate la turul 2.

Corlatean a spus ca in noaptea de vineri spre sambata, la 23.58, s-a primit la MAE pe fax un comunicat BEC in care se preciza ca nu exista niciun impediment legal pentru organizarea de noi sectii de votare. El a precizat ca in hotararea anterioara a BEC, act cu forta juridica, nu exista precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forta juridica.

Titus Corlatean a mai spus ca nu accepta ca MAE sa fie implicat in jocul electoral al "domnilor Basescu si Iohannis" si isi depune mandatul din functia de ministru al Afacerilor de Externe.

De asemenea, a sustinut ca nu poate accepta sa ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidentiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a infiintarii de noi sectii de votare in strainatate.

CITITI SI: YES LA VOT. Sute de romani din Londra si Dublin, in strada pentru suplimentarea numarului de sectii in diaspora

Ministrul Titus Corlatean

Sinteza declaratiilor lui Titus Corlatean:

- Stiti foarte bine, declaratia pe propria raspundere care a cauzat probleme in primul tur este deja disponibila. Stiti foarte bine ca am anuntat cresterea numarului de stampile, iar aceste masuri vor fluidiza procesul de votare. Intotdeauna MAE a facut si va face tot ce este legal pentru procesul de votare in strainatate. Dupa hotarera BEC de saptamana trecuta, de marti, am fost si noi si opinia publica informata de aparitia unui al doilea comunicat.

- Va prezint concluziile acestei evaluari. Institutia MAE isi menine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala de suplimentare a sectiilor de votare in strainatate.

- Ca ministru, am obligatia sa asigur, impreuna cu echipa MAE, respectarea legalitatii, dar si prezervarea imaginii si prestigiului institutiei MAE. In consecinta, l-am informat cu putina vreme in urma pe primul-ministru si va informez si pe dumneavostra ca am decis sa imi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe.

- Nu pot sa accept si nu accept sa incalc legea si legalitatea, nu pot accepta ca institutia MAE sa fie fortata, obligata sa incalce legea si legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Basescu si Iohannis si nu pot accepta sa ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidentiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a infiintarii de noi sectii de votare in strainatate.

Saptamana trecuta, in Bucuresti si in mai multe orase ale tarii au avut manifestatii de protest fata de modul in care a fost organizat votul in diaspora la primul tur al prezidentialelor, manifestatiile avand si un caracter antiguvernamental.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a cerut, de doua ori, demiterea lui Corlatean.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
YES LA VOT. Mitinguri pentru alegeri libere si corecte in diaspora. Mii de oameni au cantat in cor
YES LA VOT. Mitinguri pentru alegeri libere si corecte in diaspora. Mii de oameni au cantat in cor "Desteapta-te, romane"

Nici nu a inceput bine campania electorala ca in mai multe orase din tara au loc mitinguri de protest pentru alegeri libere si corecte. Cele mai multe dintre adunari au fost anuntate si organizate pe retelele de socializare.

Presedintele Traian Basescu cere demiterea ministrului de Externe Titus Corlatean dupa declaratiile privind votul in diaspora
Presedintele Traian Basescu cere demiterea ministrului de Externe Titus Corlatean dupa declaratiile privind votul in diaspora

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, ca urmare a dezinformarii lansate de ministru in spatiul public, dupa care este ilegala organizarea de noi sectii de votare in strainatate.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Presedintele cere demisia ministrului de Externe si a celui pentru Romanii de Pretutindeni
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Presedintele cere demisia ministrului de Externe si a celui pentru Romanii de Pretutindeni

Presedintia a anuntat printr-un comunicat de presa ca seful statului cere demisia a doi minsitri in urma deficientelor de la sectiile de votare de peste hotare

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.