YES LA VOT. Mitinguri pentru alegeri libere si corecte in diaspora. Mii de oameni au cantat in cor "Desteapta-te, romane"

×
Codul embed a fost copiat

Nici nu a inceput bine campania electorala ca in mai multe orase din tara au loc mitinguri de protest pentru alegeri libere si corecte. Cele mai multe dintre adunari au fost anuntate si organizate pe retelele de socializare.

Urmariti cele mai noi informatii si analize despre alegerile din acest an din Romania in sectiunea speciala ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, pe platforma YES LA VOT, precum si pe Twitter @StirileProTV.

CITITI in acest articol:

-► Alianta pentru Romania Curata: Mii de romani din tara si strainatate vor iesi in strada pentru "dreptul la vot"

-► FADERE cere demiterea lui Corlatean, formarea unui Comitet de criza sau amanarea turului 2

Citește și
alegeri diaspora
Alegatorii din diaspora pot veni la vot cu declaratiile pe proprie raspundere completate. Aici puteti descarca declaratia
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

-► BEC il contrazice pe Corlatean: Nu exista impedimente legale pentru organizarea de noii sectii in strainatate, competenta este a MAE

-► Titus Corlatean: Conducerea MAE se va deplasa saptamana viitoare in strainatate, pentru turul II

Sibiul a dat tonul, iar sambata seara mii de oameni s-au stans in Timisoara, Iasi, Oradea, Cluj sau Bucuresti, unde au manifestat pentru organizarea de alegeri libere si corecte. Totul dupa ce romanii din diaspora nu au putut sa voteze cu totii in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Manifestatii au avut loc saptamana aceasta si in marile capitale ale Europei, unde romanii din diaspora si-au manifestat nemultumirea pentru felul in care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidentiale.

UPDATE 23:55 Protestul din Capitala, care a inceput in Piata Universitatii si a continuat cu un mars spre sediile Guvernului si MAE, apoi pe Calea Victoriei si prin Centrul Istoric, s-a incheiat dupa cinci ore, manifestantii anuntand ca vor continua protestul duminica, de la ora 17.00, la Universitate.

Protestul a inceput in Piata Universitatii din Capitala, pe trotuarul din fata Teatrului National, unde oamenii s-au adunat de la ora 18.00, in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale.

UPDATE 21:45 Cateva sute de constanteni au participat, sambata seara, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Constantenii s-au adunat incepand cu ora 18.00, in fata Prefecturii Constanta.

Manifestantii au cantat "Desteapta-te romane" si au avut pancare pe care scria "In turul doi vrem sa votam si noi", "Romania e si tara romanilor de afara".

Cei prezenti in fata Prefecturii Constanta au indemnat oamenii sa iasa la vot intr-un numar cat mai mare in turul II al alegerilor prezidentiale.

Acțiunea de la Constanta a durat aproximativ o ora si jumatate si s-a incheiat fara incidente.

UPDATE 21:35 Aproximativ 500 de persoane au participat, sambata seara, la Iasi, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora.

Oamenii au inceput sa se adune in Piata Palatului Culturii din Iasi, incepand cu ora 18.00.

Cei prezenti in piata au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, pe care l-au acuzat ca a blocat accesul romanilor din strainatate la vot si au indemnat iesenii sa iasa masiv la vot in turul II al alegerilor prezidentiale.

Totodata, participantii la miting l-au huiduit pe primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, intrucat edilul social-democrat a refuzat sa aprobe un mars prin centrul orasului.

Manifestarea a durat aproape doua ore si s-a incheiat fara incidente. In zona au fost mobilizate importante forte de ordine.

Organizatorii au anuntat ca un nou protest la Iasi va avea loc vineri.

UPDATE 20:45 O persoana care participa la mitingul de la Timisoara, de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor, a fost ridicata de politisti, dupa ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alti sase participanti au fost amendati, pentru adresare de injurii.

Potrivit jandarmilor, un participant la mitingul de la Timisoara a fost ridicat de oamenii legii, dupa ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist de la o televiziune.

Barbatul respectiv urmeaza sa fie dus la Politie, pentru audieri.

De asemenea, alte sase persoane prezente la miting au fost amendate cu cate 200 de lei, pentru adresare de injurii.

Mitingul de la Timisoara, la care au participat peste o mie de persoane, s-a incheiat la ora 20.00, asa cum era programat.

UPDATE 20:30 Sute de manifestati care au protestat in Piata Universitatii au plecat in mars, sambata, spre Piata Romana, spunand ca vor merge la Ministerul Afacerilor Externe, unii dintre acestia iesind de pe trotuar si blocand o banda de circulatie.

Din Piata Universitatii, unde s-au strans sa protesteze peste 700 de oameni, au plecat majoritatea manifestantilor, in mars, spre Piata Romana. Acestia au mers pe trotuare, insa unii au iesit pe strada si au blocat prima banda de circulatie.

Manifestantii scandeaza "Sectii de votare, peste hotare", "Iesiti la vot", "Iesiti din casa daca va pasa" si spun ca vor sa continue protestul la Ministerul Afacerilor Externe.

Manifestantii au inceput sa vina in Piata Universitatii incepand de la ora 18.00, iar numarul acestora a ajuns, dupa aproximativ doua ore, la peste 700. Oamenii spun ca au iesit in strada pentru a atrage atentia ca in turul al doilea trebuie sa mearga mai multa lume la vot, dar si pentru a-si exprima nemultumirea pentru ca la votul din 2 noiembrie au fost multi romani din diaspora care nu putut vota.

UPDATE 19:50 Numarul persoanelor care participa, sambata seara, la Cluj-Napoca, la o actiune in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale, a depasit 5.000, transmite corespondentul Mediafax.

Initial, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, incepand cu ora 18.00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca.

Ulterior, oamenii au plecat in mars spre Bulevardul Eroilor, pe traseu alaturandu-li-se alte 3.000 de persoane.

UPDATE 19:30 Peste 400 de manifestati s-au strans, sambata seara, in Piata Universitatii din Capitala, in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Manifestantii sunt pe trotuarul din fata Teatrului National, acestia fiind supravegheati de un cordon de jandarmi format la marginea drumului.

Manifestantii canta "Desteapta-te, romane".

Oamenii spun ca au iesit in strada pentru a atrage atentia ca in turul al doilea trebuie sa mearga mai multa lume la vot, dar si pentru a-si exprima nemultimirea pentru ca la votul din 2 noiembrie au fost multi romani din diaspora care nu putut vota.

In pauzele dintre scandari, unii dintre protestatari tin discursuri in care spun de ce este important ca romanii sa voteze in al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

Protestul de la Piata Unviersitatii nu este autorizat, oamenii venind la manifestatie in urma unor mesaje de mobilizare transmise pe retelele de socializare.

UPDATE 19:20 Peste o mie de persoane participa, sambata seara, si la Timisoara, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora, printre manifestanti aflandu-se si un batran de 93 de ani care a spus ca a venit sa manifesteze alaturi de tineri intrucat e impotriva comunistilor care l-au batut in 1958.

Oamenii s-au adunat, sambata seara, in Piata Victoriei din Timisoara, pe platoul din fata Operei. In Piata Victoriei a fost adusa si o cabina de vot.

Printre manifestanti se afla si un barbat in varsta de 93 de ani, Pacus Dumitru, care a spus ca a venit sa manifesteze alaturi de tineri pentru ca e impotriva comunistilor care l-au batut in 1958.

In timpul protestului, oamenii au cantat "Desteapta-te romane".

Mai multe echipaje ale jandarmilorse afla in zona.

UPDATE 19:00 - CLUJ-NAPOCA - Aproximativ 2.000 de oamenii s-au adunat, incepand cu ora 18.00, in Piata Unirii din municipiul Cluj-Napoca.

La actiune au venit si parinti cu copii mici, spunand ca au iesit in strada pentru un viitor mai bun pentru copiii lor. Dupa cateva zeci de minute petrecute in Piata Unirii, protestatarii au plecat in mars spre Bulevardul Eroilor, urmand sa se opreasca in fata sediului Prefecturii Cluj. Ulterior, manifestantii vor reveni in Piata Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Protestarii sunt insotiti pe traseu de echipaje de Politie si Jandarmerie, traficul rutier nefiind intrerupt.

Mitingul este autorizat sa se desfasoare intre orele 18.00-20.00.

ORADEA - Si la Oradea, aproximativ 300 de persoane au participat, sambata, in centrul orasului, pe ploaie, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Oamenii s-au adunat, incepand cu ora 16.00, in Piata Unirii din Oradea, in jurul statuii lui Mihai Viteazu, avand steaguri tricolore si trompete.

Actiunea, care a fost autorizata de comisia de resort a municipalitatii oradene, s-a desfasurat sub supravegherea jandarmilor, incheindu-se dupa aproximativ doua ore fara incidente.

Vineri, la Sibiu, aproximativ 1.000 de persoane au participat la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale si le-au cerut romanilor de pretudindeni sa iasa la vot si "sa isi aleaga viitorul".

_____________________________

Potrivit sursei citate, zeci de mii de persoane si-au anuntat prezenta la aceste manifestari pe paginile create special pe Facebook.

"Pe langa solidarizare, pe diferitele grupuri au aparut si o serie de revendicari. Pe cele din diaspora predomina solicitarile de sectii suplimentare, iar pe cele din tara regasim introducerea votului prin corespondenta, demisia lui Corlatean, cresterea numarului de sectii in diaspora" - se arata in mesajul postat pe site-ul Aliantei.

Cele mai multe proteste sunt anuntate pentru sambata, 8 noiembrie 2014, de la ora 18.00 (fara a fi insa o regula), in mai multe orase ale tarii (Bucuresti, Arad, Sibiu, Cluj, Craiova, Constanta, Brasov, Timisoara, Iasi, Oradea, Focsani), dar si in strainatate (Viena, Londra si Paris). Mai multe detalii aici.

FADERE cere demiterea lui Corlatean, formarea unui Comitet de criza sau amanarea turului 2

Federatia Asociatiilor de Romani din Europa ii cere premierului Victor Ponta destituirea de urgenta a Ministrului Titus Corlatean, pentru votul din diaspora in turul I al prezidentialelor, solicitand si formarea unui Comitet de criza care sa se ocupe de turul 2, sau chiar amanarea acestui tur.

"FADERE, Federatia asociatiilor de romani din Europa, solicita Domnului Prim-Ministru al Romaniei destituirea de urgenta a Ministrului de Externe, Titus Corlatean, care a fost incapabil sa gaseasca o solutie concreta pentru a garantiza votul romanilor din diaspora pentru turul doi. In acelasi context, solicitam formarea unui Comitet de criza care sa se ocupe de organizarea alegerilor in diaspora. Este evident ca Ministerul Afacerilor Externe continua sa fie departe de a gasi solutii viabile prin care sa se garantizeze votul romanilor din diaspora. Daca nu exista timp pentru organizarea celui de-al doilea tur al Alegerilor Prezidentiale in asa fel incat toti romanii din diaspora sa poata vota, propunem Biroului Electoral Central amanarea acestuia pana cand MAE va oferi garantia ca alegerile se vor desfasura in conditii optime", se arata intr-un comunicat de presa.

De asemenea, FADERE afirma ca punerea la dispozitia alegatorilor a Declaratiei pe propria raspundere si amplierea in sectii a numarului cu doar doua sau trei persoane nu va imbunatati deloc situatia din diaspora.

"Duminica, 9 noiembrie, romanii din Madrid, Londra, Paris, Dublin, Berlin, Viena si Bruxelles se vor manifesta in fata Ambasadelor pentru a cere MAE solutii viabile pentru votul in diaspora. Cerem inca o data 1.000 sectii de vot pentru diaspora si dublarea numarului personalului si stampilelor din sectiile de vot deja existente", se mai arata in comunicat.

"Domnul Ministru Titus Colatean continua sa dezinformeze opinia publica afirmand ca nu are suficient timp pentru a primi spatiile din partea adiministratiilor locale din tarile UE unde sa se instaleze noile sectii de votare. Informam pe aceasta cale inca o data dispozitia asociatiilor de a media aprobarile locurilor in care sa se amplazeze sectiile de vot", a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE, citat in comunicat.

Titus Corlatean: Conducerea MAE se va deplasa saptamana viitoare in strainatate, pentru turul II

Ministrul Titus Corlatean a anuntat, vineri, ca intreaga conducere a MAE se va deplasa saptamana viitoare pentru a verifica stadiul organizarii votului, in special in acele locatii unde au existat probleme la turul I al prezidentialelor, si pentru a participa, in ziua votului, la organizare.

"Speram sa ne confirme si BES, daca apar probleme in ziua votului, asa cum s-a intamplat in primul tur, din partea partidelor politice, sa poata fi obtinuta aprobarea imediata pentru completarea sectiilor de votare, din ceea ce ministerul pune la dispozitie", a aratat ministrul. "Avem stabilita o estimare maximala a personalului care ar putea fi pus la dispozitie, din centrala MAE", a mai spus Corlatean.

El a mai anuntat ca se vor pune la dispozitie echipe suplimentare, de sprijin, din partea MAE, pentru ca afara sa fie distribuite formularele pentru declaratia pe proprie raspundere, pentru gestionarea fluxului de votanti si pentru un proces electoral cat mai rapid si corect. "Instructiunile catre sefii de misiune au fost extrem de clare si extrem de ferme. intreaga conducere a MAE se va deplasa saptamana viitoare pentru a verifica care e stadiul organizarii, in special in acele locatii unde au existat probleme, la turul intai, pentru a participa in ziua votului si a ajuta ca procesul electoral sa fie corect", a mai spus Titus Corlatean.

Potrivit lui Titus Corlatean, masurile luate vizeaza fluidizarea procesului de votare in strainatate si asigurarea conditiilor pentru ca romanii care doresc sa isi exprime votul sa o faca, cu respectarea "exigentelor de a descuraja orice tentativa de vot multiplu". Titus Corlatean a tinut sa precizeze ca "operatiunile de votare in strainatate, in ceea ce priveste competentele MAE, au decurs in conditiile si cu respectarea legii".

El a citat din decizia Biroului Electoral pentru Strainatate, adoptata la incheierea primului tur de scrutin, potrivit careia, "in ciuda dificultatilor ivite, procedul electoral la sectiile de votare din strainatate s-a finalizat cu respectarea dispozitiilor legale” si ”procesul de votare a fost unul corect, dincolo de orice suspiciuni de frauda electorala".

Potrivit ministrului de Externe, prioritatea pentru turul II de scrutin este ca, respectand legea, sa poata fi asigurat si garantat dreptul de vot pentru toti cetatenii romani care vor dori sa voteze pe 16 noiembrie. Corlatean a prezentat masurile luate pentru fluidizarea operatiunilor de votare in strainatate referitoare la simplificarea procedurilor care vizeaza declaratia pe proprie raspundere pe care o semneaza si o asuma cetateanul care voteaza.

Ambele propuneri, cumulative, se refera la afisarea pe site-ul BEC si MAE si descarcarea de catre cetatateni, din timp, a acestui formular tipizat care sa poata fi completat inainte de ziua votului si care poate semnat si datat in sectia de votare, in fata biroului sectiei de votare, dar si distribuirea formularului in timpul zilei votului, in perimetrul sectiei de votare. Titus Corlatean a mai prezentat cateva masuri "cu caracter logistic" si anume marirea numarului de cabine de vot, de stampile, completarea birourilor sectiilor de votare spre maximum, la sapte. "Ceea ce noi, logistic, am decis si vom pune in aplicare este marirea spre maximum, la sapte, a cabinelor de vot si a stampilelor. Instructiunile sunt clare sa se mearga spre maximum, ori de cate ori este necesar si este posibil si ca spatiu", a mai spus Corlatean.

Intrebat care sunt costurile Ministerului pentru deplasarea celor din cadrul institutiei in strainatate pentru supravegherea turului II de scrutin, Titus Corlatean a precizat ca perioada deplasarii va fi sambata si duminica, cu intoarcerea in ziua de luni.

"Suntem in procesul de organizare interna, dar am asigurarea prim-ministrului ca orice suma necesara va fi pusa la dispozitie, de la bugetul Guvernului, pentru sustinerea logistica a zilei a doua de scrutin. Va asigur ca organizarea noastra interna va garanta buna functionare, in continuare, a institutiei, prin gestionarea dosarelor curente. Nu se va ajunge la situatia de a pune sub semnul intrebarii functionarea institutiei. (..) Facem acum baza de date a diplomatilor care ar putea sa plece in strainatate, dar subliniez faptul ca nu este cazul nici in Africa, nici in Asia, nici in marea parte a spatiilor din America de nord, si va fi exclusiv in baza deciziei BEC", a mai spus Corlatean.

Despre situatia creata la primul tur de scrutin, la votul in strainatate, Titus Corlatean a afirmat ca a fost vorba despre "un cumul de factori". "Nu vreau sa aduc ofensa pregatirii niciunei persoane individuale, dar au fost persoane, desemnate in sectiile de votare, de catre partidele politice care mai greu s-au proceput sa completze, mai putin bine pregatiti au fost si au incetinit, pentru ca acolo au fost doua documente, atat declaratia pe proprie raspundere, dar si acel tabel, cu CNP, cu foarte multe date cu caracter personal", a afirmat Corlatean.

BEC il contrazice pe Corlatean: Nu exista impedimente legale pentru organizarea de noii sectii in strainatate, competenta este a MAE

Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se spune intr-un comunicat citat de Mediafax, in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii. BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal" referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate", asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

BEC reaminteste ca in exercitarea dreptului la vot, "alegatorii pot utiliza si formularul declaratiei pe proprie raspundere, descarcat de pe site-urile BEC si MAE, care poate fi completat in afara sectiei de votare, "cu indeplinirea conditiei privind datarea si semnarea acestei declaratii numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate".

Articol recomandat de sport.ro
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Citește și...
YES LA VOT, Simona Halep.
YES LA VOT, Simona Halep. "Cum sa castigi daca nu te prezinti la meci? Eu zic sa mergem la vot"

Jucatoarea de tenis Simona Halep, locul 3 mondial, a indemnat romanii sa mearga la vot in turul doi al alegerilor prezidentiale, precizand ca ea va face acest lucru dintr-un sentiment de responsabilitate fata de tara.

Alegatorii din diaspora pot veni la vot cu declaratiile pe proprie raspundere completate. Aici puteti descarca declaratia
Alegatorii din diaspora pot veni la vot cu declaratiile pe proprie raspundere completate. Aici puteti descarca declaratia

Alegatorii vor putea veni la turul 2 al alegerilor prezeidentiale cu declaratia pe proprie raspundere printata si completata. Puteti descarca declaratia la finalul acestui articol.

Schimbare majora in fruntea Armatei: Klaus Iohannis a numit un nou sef al Statului Major. Cine este Nicolae Ciuca
Schimbare majora in fruntea Armatei: Klaus Iohannis a numit un nou sef al Statului Major. Cine este Nicolae Ciuca

Schimbare majora in fruntea Armatei: Klaus Iohannis a numit un nou sef al Statului Major. Cine este Nicolae Ciuca

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.