Mesajul lui Dragnea pentru primarii supărați care acuză că au fost mințiți de Guvern
Supăraţi că ministrul de Finanţe nu i-a ascultat, primarii mai multor oraşe mari din ţară au mers miercuri la Guvern.
Edilii au acuzat că au fost minţiţi, iar după două ore de discuţii au ieşit revoltaţi de la Palatul Victoria. "Noi nu suntem nişte fraieri care nu înţelegem cifrele", a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Toţi au cerut să nu le fie tăiate bugetele locale.
După două zile în care au cerut să nu le fie afectate bugetele oraşelor pe care le conduc, şi nu au obţinut nimic, mai mulţi primari au mers la Guvern. La ieşire, păreau nervoşi.
Robert Negoiță: "Noi nu suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele, legile sau cum circulă banii. Cerem doar să nu ne fie afectate bugetele."
Gheorghe Falcă, primarul oraşului Arad: "Am spus doamnnei prim-ministru "cine a minţit-o, să plece!". Şi să nu uite domnul Teodorovici care ne-a jignit şi astăzi pentru că i-a adus informaţii greşite doamnei, doamna a luat o decizie. Astăzi a cerut până deseară să i se prezinte corect datele."
Gabriela Firea, primarul Bucureştiului: "Am făcut apel la doamna prim-ministru, i-am explicat facturile foarte mari pe care trebuie să le plătim și trebuie să înțeleagă că, deși Capitala pare că are un buget mare, când te raportezi la toate cheltuielile, banii sunt foarte puțini. Așteptăm de la doamna prim-ministru o reacție. Ne-a ascultat pe toți, a notat și sperăm că după ședința de Guvern să ne dea un răspuns privind procentul care va fi alocat administrațiilor locale."
Edilii marilor oraşe i-au cerut încă de ieri ministrului finanţelor ca 60% din încasările din impozitul pe venit să ajungă la bugetele locale şi NU 45%, aşa cum ar fi construit bugetul.
În timp ce primarii revoltaţi se întâlneau cu premierul, şeful PSD Liviu Dragnea, le-a transmis un mesaj pe Facebook.
„WIN-WIN SITUATION” PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, a scris Dragnea pe Facebook.
Primarii spun că ar fi vorba despre cheltuielile cu ajutoarele sociale.
Gheorghe Falcă, primarul Aradului: "Preluaţi toate cheltuielile sociale şi mai mult decât atât - ne-a şi confirmat Guvernul că în 2016 a fost un cost, în 2017 altul şi în 2018 când ei administrau acest sistem social s-a dublat - deci ei ne transferă nouă o ineficiență guvernamentală cu cheltuieli majore."
După întâlnirea cu primarii, premierul Viorica Dăncilă a intrat în şedinţa de Guvern. Nu a spus însă niciun cuvânt despre problema ridicată de edili. Tot miercuri, ministrul Finanţelor trebuia să vină şi cu proiectul de buget pentru anul în curs. Deocamdată, documentul nu a fost prezentat public, deşi Parlamentul a anunţat că va fi dezbătut săptămâna viitoare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!