Scandal între primari și Guvern: ”Noi nu suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele”

Ultima actualizare: 30-01-2019 17:08

Scandal imens între primari și cabinetul Dăncilă! Reuniți în Capitală, mai mulți edili din toată țara s-au strâns la Guvern și au cerut premierului să-i primească de urgență.

După două ore de discuții, aceștia au ieșit mai supărați decât au intrat:

”Noi nu suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele și nu înțelegem legile și cam cum circulă banii. Nu cerem decât să nu ne fie afectate bugetele, ca pondere în buget, în bugetul național, referitor la anul 2017, când oricum era foarte mic, pentru că în 2010 au mai fost tăiate o dată bugetele locale. Ca să știm despre ce discutăm ...” - a spus Robert Negoiță.

Primarii au acuzat Executivul că a tăiat din sumele strânse de primarii și că a lăsat administrația locală în imposibilitatea de a funcționa. Legea Bugetului de stat ar trebui adoptată în această săptămână.

Miercuri, edilii au așteptat până la ora 12.00 un răspuns din partea ministerului Finanțelor să afle dacă Guvernul este sau nu de acord cu propunera ca 60 % din banii strânși din impozitul pe venit să ajungă la bugetele locale.

Ministerul Finanțelor nu a dat niciun răspuns, astfel că primarii au vrut să discute această problemă direct cu premierul Viorica Dăncilă, înainte ca proiectul legii bugetului de stat pe 2019 să fie publicat. Despre acest document se cunosc foarte puține lucruri până acum.

Primarii au mai acuzat faptul că nu au fost consultați atunci când s-a discutat acest buget și că astfel au aflat pe surse că, de fapt, Guvernul ar urma să le acorde o cotă mult mai mică, de 45 % din impozitul pe venit către bugetele locale.

Primarii de municipii spun au aflat abia recent că la București li se pregătește o lovitură. Prin proiectul bugetului de stat, primăriile ar urmă să primească doar 45% din banii strânși din impozitul pe venit, și NU cel puțin 60%, cât au cerut ca să-și finanțeze investițiile, susțin edilii.

Gheorghe Falcă, primar Arad: Este regretabil că un guvern care îşi asumă în faţa primarilor că până la ora 12,00 vor primi un punct de vedere, iar astăzi la ora 12,00 un guvern nu poate să transmită un punct de vedere. Ne confirmă faptul că a fost adevărat ce am spus noi - bugetul de stat trebuia să se închidă pe administraţia locală. Presiunea noastră face ca dânşii să îşi recalculeze cifrele şi se confirmă că se doreşte să se ia din banii cetăţenilor pentru a se realiza bugetul de stat. Facem apel la primarii din România să ne coordonăm activitatea, pentru că din acest moment lupta este pentru fiecare oraş şi pentru fiecare ban al cetăţenilor din această ţară

Robert Negoiță, primarul sectorului 3:Cota minimă ca să nu pierdem bani, raportat la 2017, este de 66%”

Și anul trecut, primarii au cerut să primească 60% din banii din impozite, după ce au constatat că bugetele vor scădea pentru că impozitul pe venit s-a redus de la 16% la 10%. De la Guvern, însă, li s-a promis că vor primi ”compensații”.

Emil Boc, primar Cluj Napoca:Anul trecut am pierdut 28 de milioane euro din bugetul local. Sunt probleme legate de trafic, de locuinţe sociale, probleme legate de parcări, dacă ne sunt luaţi banii cu ce o să putem face aceste obiective pe care oamenii le aşteaptă?”

Primarii au recunoscut însă că o mare parte din fonduri se duc cu cheltuielile pe salarii, care au crescut anul trecut. Iar de anul acesta, primăriile vor plăti și indemnizația de hrană pentru funcționari.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: ”Dacă se taie din bani, să ni se taie și din atribuții, să ni le ia Guvernul pe toate! Speranța mea e că bugetul să nu fie electoral.”

Ministrul Finanțelor promite că totul va fi mai bine în acest an, fără să dea alte detalii. Eugen Teodorovici a recunoscut doar că îl preocupă o problema concretă... ca înalții demnitari să aibă propriul avion.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: ”Sunt colegi miniștri de Finanțe, care vin la întâlnirile pe care le avem la Bruxelles sau în alte zone cu aeronavele personale. Nu spun că trebuie să aibă ministrul de Finanțe, dar mi se pare normal și de bun-simț, să luăm un avion pentru demnitari.''

Deocamdată, nu se știe dacă vor fi bani pentru achiziționarea unui astfel de avion.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO