Melescanu: SIE nu este o agentie de PR, obiectivul nostru e culegerea de informatii

Teodor Melescanu - Dupa 20 de ani

Directorul SIE, Teodor Melescanu, considera ca momentul care a declansat in vara evolutia negativa a imaginii Romaniei este cel al plangerii transmise Comisiei de la Venetia privind OUG care taia din atributiile CC.

Urmareste emisiunea integral exclusiv pe voyo.ro

Melescanu a facut aceste aprecieri in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de ProTV, raspunzand unei intrebari.

"O parere personala, nu ma ocup de asemenea analize: cred ca momentul care a declansat toata aceasta evolutie negativa a imaginii noastre a fost acela in care Curtea Constitutionala a transmis Comisiei de la Venetia o plangere referitoare la adoptarea unei Ordonante de Urgenta care taia din prerogativele CC. Eu cred ca de aici s-a declansat totul, pentru ca partenerii nostri - nu-i intereseaza, si ei au lupte politice interne, ei inteleg foarte bine ca e competitie politica, ca e batalie, dar considera ca exista anumite principii fundamentale de functionare a unei societati democratice, care trebuie respectate - principiul separatiei puterilor, a echilibrului intre puteri", a spus el.

De asemenea, raspunzand la o intrebare privind unele declaratii facute in august de catre fostul presedinte interimar, Melescanu a aratat ca SIE este un serviciu al carui obiectiv este culegerea de informatii.

Citește și
Teodor Melescanu - Dupa 20 de ani
Melescanu: Pentru moment, nu exista o amenintare privind iminenta unui atentat impotriva Romaniei
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Prevederile legale, in special Legea 1/1998 care reglementeaza functiile Serviciului ne definesc pe noi ca singurul serviciu national care actioneaza in strainatate pentru apararea valorilor fundamentale ale statului roman si sprijinirea prioritatilor Romaniei in materie politica, economica. Din punctul meu de vedere, trebuie inteles ca noi nu suntem o agentie de PR, de promovare, suntem un serviciu de informatii, de spionaj si obiectivul nostru e culegerea de informatii care sa fie prezentate decidentilor politici", a spus Melescanu.

El a amintit ca, in urma unor declaratii sau speculatii care s-au facut in vara, SIE a cerut Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SIE deschiderea unei anchete, exprimand "disponibilitatea totala de a raspunde la orice intrebari".

"Deocamdata nu s-a ajuns, probabil saptamana viitoare vom avea o sedinta a Comisiei de control al SIE", a precizat el.

"Problema cu SIE e extrem de simpla: noi furnizam informatii, sigur ca nu toate sunt placute sau pozitive, obligatia noastra ca serviciu este sa furnizam informatii pe care le-am verificat", a mai spus el.

Intrebat daca SIE i-a transmis in acea perioada presedintelui interimar informatii neplacute, Melescanu a raspuns ca "au fost foarte multe informatii neplacute, inclusiv cele legate de imagine".

"Noi nu ne ocupam de construirea imaginii Romaniei in strainatate, cu atat mai putin de deteriorarea acestei imagini. Nu suntem firma de relatii publice, noi facem spionaj, obtinem informatii, ii informam pe decidenti. Din momentul in care decidentii politici au decis, noi nu avem ce comenta, punem in aplicare ceea ce s-a spus. Daca ni s-ar fi solicitat oficial sa ne implicam intr-o asemenea operatie, puteam sa o facem cu mijloacele de care dispunem, dar acest lucru nu ni s-a solicitat", a continuat el.

Solicitat sa precizeze in ce ar fi putut consta implicarea Serviciului, Melescanu a raspuns: "O analiza care sa ne permita noua sa vedem care sunt principalele cauze".

"Ori principala cauza pentru care eu cred ca nu ni s-a solicitat niciodata e relativ simpla: imaginea se construieste profesional de catre firmele care se ocupa de PR, dar imaginea porneste de la o realitate. Problema noastra principala a fost ca in acea perioada erau batalii politice foarte ascutite in Romania, care ajung instantaneu - asta nu se intelege, noi nu mai traim intr-o lume in care Romania este izolata, traim intr-o lume in care declaratiile care se fac la Bucuresti dimineata ajung in aceeasi dimineata pe mesele tututor decidentilor din alte zone, trebuie sa tinem seama de faptul ca exista cateva mii de functionari romani la nivelul UE, in alte structuri internationale, care informeaza sefii lor zilnic, exista Facebook, Internet, lumea are acces direct la informatii, nu la informatii pe care le transmitem noi sau altii", a sustinut el.

"Pentru mine, cel mai ingrat este ca, pe o parte, sa cer tuturor oamenilor care lucreaza in institutie sa respecte principiul neimplicarii politice, sa nu se implice in niciun fel in bataliiile politice din tara, nu numai direct, dar nici macar prin exprimarea de opinii personale si, pe de alta parte, sa vad ca se reproseaza Serviciului implicarea politica si oamenii pe buna dreptate ma intreaba: domnule director, dvs. ne spuneti sa nu ne implicam in niciun fel, noi respectam asta, dar pe de alta parte toata lumea vine la un moment dat sau altul, cand are nevoie de o anumita tema, vine si ne reproseaza acest lucru. si tocmai de aceea am si solicitat o ancheta, tocmai pentru ca oamenii sa fie foarte clar si increzatori ca orice banuiala care ar putea plana asupra Serviciului va fi rezolvata intr-un cadru institutional, care este cadrul parlamentar", a mai spus el.

Melescanu a mai spus ca SIE, ca serviciu, lucreaza "cu institutii, nu cu oameni". "Din ziua in care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni, tot ce a insemnat informarare pentru presedinte a mers la Cotroceni in continuare, schimbandu-se numele de pe plic", a mai spus el.

El a precizat ca fostul presedinte interimar l-a chemat o singura data la Cotroceni, "intr-o discutie foarte generala", in care a explicat competentele Serviciului.

Melescanu a adaugat ca in perioada suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu nu a avut loc niciun fel de informare a acestuia. in plus, el a sustinut ca nu a avut nicio discutie cu Traian Basescu in perioada suspendarii din functie, nici macar la telefon.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Melescanu: Prioritatea numarul 1 pentru Siria o reprezinta cei aproximativ 15.000 de cetateni romani
Melescanu: Prioritatea numarul 1 pentru Siria o reprezinta cei aproximativ 15.000 de cetateni romani

Directorul SIE, Teodor Melescanu, a declarat ca Omar Hayssam nu reprezinta in acest moment o prioritate a Serviciului in legatura cu Siria, "prioritatea numarul 1" fiind cei aproximativ 15.000 de cetateni romani care traiesc in aceasta tara.

Melescanu: Pentru moment, nu exista o amenintare privind iminenta unui atentat impotriva Romaniei
Melescanu: Pentru moment, nu exista o amenintare privind iminenta unui atentat impotriva Romaniei

Directorul SIE, Teodor Melescanu, a declarat, la ProTV, ca nu exista la ora actuala elemente privind iminenta producerii unui atentat in Romania in perioada urmatoare.

Melescanu:
Melescanu: "Sunt investitori interesati de Oltchim. Daca se poate mai ieftin, de ce nu?"

Directorul SIE, Teodor Melescanu, a declarat vineri ca serviciul a realizat informari pe Oltchim ca urmare o solicitarilor oficiale ale Guvernului, precizand ca in continuare exista investitori strategici interesati.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.