Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 63. Astăzi, invitatul lui Cristian Leonte a fost Thierry Wolton - jurnalist, scriitor și eseist specializat în spațiul rusesc.    

Autor al trilogiei “O istorie mondială a comunismului”, Wolton este o voce limpede și argumentată în mijlocul valului de informații și imagini aduse de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 

 

Este KGB la putere acum în Rusia?

Jurnalistul francez, care este și profesor la École Supérieure de Commerce din Paris, este de părere că armata rusă este moştenitoarea în ziua de azi a Armatei Roşii.

”Pot spune că armata rusă e moştenitoarea în ziua de azi a Armatei Roşii. Întrebarea e dacă şi Putin e moştenitorul lui Stalin. Da şi nu. Nu, pentru că, oficial, comunismul nu mai există. Sistemul politic nu e acelaşi. Nu mai există partidul unic. Încă există un slab suflu democratic, pentru că încă există site-uri pe internet şi câteva jurnale care mai au un dram de libertate, din ce în ce mai puţină, ştiu. De când a început războiul, aproape deloc.

Vă asigur că Rusia lui Putin nu a atins nivelul terorii instalate de NKVD, strămoşul KGB-ului. Nu e acelaşi lucru.” - spune Thierry.

”Ca orice dictator, Putin e prost informat”

 

Jurnalistul francez subliniază faptul că există foarte multe elemente în Kremlin care aduc aminte de perioada sovietică, în care conducătorii sunt ... rupți de popor.

Nu în ultimul rând, ca orice dictator, Putin este prost informat.

”Comportamentul politic al lui Putin reflectă şi el, incontestabil, moştenirea sovietică. Simpla lui izolare... Înainte, conducătorii sovietici erau foarte izolaţi de popor. E şi cazul lui Vladimir Putin. Conducătorii sovietici se reuneau într-un Birou Politic, înlocuit de Comitetul Central. Azi, acestea nu mai există, dar a apărut un fel de consiliu care reuneşte oligarhi, siloviki, militari, şi aşa mai departe. Şi ei sunt rupţi de popor.

În al doilea rând, ca orice dictator, Putin e prost informat. Şi conducătorii sovietici erau prost informaţi. Pentru că, într-un sistem dictatorial sau totalitar, anturajul nu îi spune conducătorului adevărul. Se tem să nu o ia pe spinare, cum se zice. Dacă spui adevărul, eşti exclus. La începutul războiului, după cum bine ştiţi, unii au fost daţi afară din acest consiliu. Aşadar, e dezinformat, în anumite privinţe. Poate nu dezinformat, dar e prost informat.” - mai spune profesorul Thierry Wolton, specialist în spațiul rusesc.

El mai spune că este convins de faptul că Putin chiar crede că Ucraina trebuie ”denazificată”.

”Sunt absolut convins că el crede că Ucraina trebuie denazificată. E prizonierul ideologiei, al unei irealităţi ideologice pe care sunt convins că o crede. Nu e doar argumentul propagandei. E prizonierul acestei logici.” - mai spune jurnalistul.

Cine este de vină pentru izbucnirea acestui război?”Vina Occidentului e mai mare”

 

Cât despre identificarea unui responsabil pentru faptul că am ajuns să trăim un război cu mii și mii de victime, profesorul Wolton este de părere că Occidentul poartă o mare parte din vină.

Vina Occidentului e mai mare, după părerea mea, decât a ruşilor. La urma urmei, ruşii trăiseră 70 de ani sub comunism şi nu aveau capacitatea sau voinţa să schimbe lucrurile. Dar occidentalii aveau capacitatea. Nu s-au implicat, după căderea comunismului, în '91. După cum ştiţi, Uniunea Sovietică a cunoscut haosul, dar şi o mare libertate.

Trebuie să recunoaştem că, între 1991 şi 1995, Rusia a cunoscut o libertate fără precedent în istoria ei. Lumea râde de Elţîn azi, dar el a fost garantul acestei libertăţi. Dacă mai există un dram de libertate în Rusia lui Putin, e meritul lui Elţîn. Dar nu asta e problema, ci faptul că nimeni n-a zis nimic, când Putin a ajuns la putere. Nimeni n-a amintit de trecutul lui şi de ce a reprezentat KGB-ul. Cred că asta a fost o greşeală gravă, pentru că l-au primit pe dl Putin ca pe un conducător normal.” - a mai spus jurnalistul în podcastul emisiunii ”România, te iubesc!”. 

Toate podcast-urile ”România, știi bine!” pot fi ascultate și descărcate gratuit de pe romaniastiibine.podbean.com