Surse: Guvern „de austeritate”. Câte ministere va avea Executivul PSD-PNL-USR-UDMR. Va scădea și numărul secretarilor de stat
Numărul ministerelor în noul Guvern va fi redus la maximum 16, în urma negocierilor membrilor coaliției PSD-PNL-USR-UDMR-minorități. Nu a fost luată încă o decizie finală, iar discuțiile vor continua săptămâna următoare.
În urma discuțiilor de miercuri de la Guvern, liderii partidelor proeuropene au stabilit că noul Executiv va avea maximum 16 ministere, arată surse citate de ȘtirilePROTV.
Discuțiile pentru formarea noului guvern au vizat și alegerea unui candidat unic la alegerile prezidențiale.
În privința cabinetului, politicienii au stabilit să reducă numărul ministerelor la 16, iar despre viitorul candidat la Cotroceni se conturează ideea că acesta nu va fi unul dintre liderii partidelor pro-europene.
Potrivit unor surse politice, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria s-a convenit reducerea numărului de ministere de la 18 la 16, precum și reducerea posturilor de secretari de stat. Este posibil ca Ministerul Familiei să revină sub tutela Ministerului Muncii, Ministerul Energiei să fie comasat cu cel al Economiei, iar Cercetarea să treacă la Educație.
În același timp, în Parlament s-au purtat discuții legate de formarea unei noi majorități și de un program comun de guvernare.
Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct al Guvernului: „Discuțiile de azi au fost constructive și cred că putem avea un numitor comun.”
Deja de marți seară, liderii PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților naționale și-au exprimat angajamentul de a forma o majoritate și un guvern pro-european. În acest sens, aceștia s-au angajat să reformeze statul, să reducă birocrația și cheltuielile publice, să accelereze investițiile și reformele din PNRR.
Singurii care par să ezite sunt reprezentanții USR.
Dominic Fritz, vicepreședinte USR: „Vreau să spun foarte clar că USR va face parte dintr-un guvern care își asumă reforme sau nu va face parte din guvern. Acum echipele au început această muncă de a negocia programul de guvernare, de a vedea dacă avem o viziune comună. Dacă este cazul, ne asumăm această coresponsabilitate pentru guvernarea României.”
Reprezentanții UDMR s-au arătat optimiști cu privire la progresul negocierilor.
Pe tema candidatului unic la prezidențiale, se discută tot mai mult despre evitarea desemnării unui lider actual al partidelor implicate.
Varujan Pambuccian, deputat minorități: „Eu am spus în ședința de ieri că ar fi bine să nu fie nimeni dintre cei care sunt acum la această masă. Și văd că acum în direcția asta merg lucrurile. Eu mi-aș dori un om normal la cap, echilibrat.”
Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: „Va fi foarte greu de armonizat, mai ales din ce vedem în spațiul public. Dorința USR-ului de a merge înainte cu doamna Lasconi nu se subscrie dezideratului comun. Cred că toți liderii partidelor sunt dispuși să meargă pe o variantă comună care să nu o includă.”
Printre numele vehiculate public se află și cel al fostului șef SRI, Eduard Hellvig, revenit recent în PNL. Acesta a precizat însă pe platforma X că nu își dorește nicio funcție și că un candidat nu trebuie neapărat să provină din scena politică.
Acordul de coaliție ar trebui finalizat până pe 20 decembrie, când președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament.
În plus, liderii politici au agreat că numărul secretarilor de stat va fi redus substanțial.
Guvernul actual are în prezent 18 ministere.
Urmează un posibil candidat comun la prezidențiale
Marți seară au avut loc primele negocieri la Palatul Victoria pentru formarea unei coaliții pro-europene. PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale au anunțat că au ajuns la un consens privind un program de guvernare comun.
De asemenea, ar putea avea și un candidat comun la alegerile prezidențiale.
„Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, au transmis formaţiunile participante la consultări într-un comunicat de presă.