Marcel Ciolacu vrea o taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din România
Social-democraţii se pregătesc deja de guvernare şi readuc pe tapet o idee mai veche - taxarea companiilor mari.
Motivând că sunt aproximativ 300 de firme care rulează mulţi bani, dar plătesc taxe mici statului român, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că va modifica sistemul fiscal şi va introduce o taxă minimă pentru cifra de afaceri.
Liberalii, partenerii lor de guvernare, nu sunt însă de acord cu modificarea taxelor. Analiştii economici sunt de părere că astfel de măsuri vor accentua creșterea inflației.
PSD a pus pe hârtie un plan de guvernare, pe care ar trebui să îl aplice din mai, atunci când social democrații vor prelua şefia executivului. Primă măsură ar viza companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Acestea plătesc acum un impozit de 16% din profitul realizat. Social-democraţii ar vrea însă că valoarea acestui impozit să nu fie mai mică de 1% din cifra de afaceri.
Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: „Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% pe cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea.”
Politicienii spun că ar fi vorba de peste 300 de companii multinaţionale care plătesc taxe şi în alte ţări. Dar, conform lor, în România nu contribuie suficient la bugetul de stat. Analiştii consideră că momentul ales pentru introducerea unor noi măsuri fiscale este total inoportun.
Andrei Buruiană, analist economic: „Companiile vor transfera taxele în preţuri şi există riscul ca la anumite produse şi servicii preţurile să crească, alimentând inflaţia".
În interiorul PSD se discută şi despre taxarea progresivă a muncii. Social democraţii vor să reducă taxele pentru salarii mici, dar nu au stabilit dacă reducerile se vor aplica pentru angajaţii care primesc 3.000 sau 5.000 de lei lunar. Pentru această măsură ar avea şi susţinerea liberalilor, dar aceştia nu sunt de acord cu impozitarea progresivă a salariilor, o altă idee la care PSD nu a renunţat.
Cel puţin pentru moment, politicienii nu au agreat nici măsura reducerii TVA la produsele alimentare de bază.
Colectarea mai bună a taxelor şi reducerea aparatului bugetar sunt măsuri care ar aduce mai mulţi bani la bugetul de stat şi care au fost asumate constant de politicieni. Niciuna dintre acestea nu a fost respectată. Numărul bugetarilor a crescut în 2022 la 1,2 milioane de persoane, iar golul bugetar a fost de 81 de miliarde de lei.