Macovei cere demisia lui Rus de la Interne, dupa ce a semnalat incalcari ale legii in cazul Nastase

Ioan Rus

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei semnaleaza incalcari ale legii in cazul fostului premier Adrian Nastase, de la "negocierea" unui regim preferential de a ajunge la inchisoare pana la vizitele primite la spital.

Aceasta cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

"Gestul ministrului Administratiei si Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Nastase si de a negocia cu acesta un regim preferential de a ajunge la inchisoare este inacceptabil. Si asa ramane, chiar daca ministrul ar promite public ca va telefona tuturor condamnatilor la pedepse cu inchisoare de azi incolo ca sa-i intrebe cum vor sa fie dusi la penitenciar"
, sustine Monica Macovei, intr-o declaratie remisa, vineri, agentiei MEDIAFAX.

Ea adreseaza o serie de intrebari, sustinand ca raspunsul corect la acestea este demisia ministrului Ioan Rus.

"De ce un ministru al Guvernului Romaniei l-a sunat pe Adrian Nastase sa-i ofere o varianta preferentiala de a merge in arest ca sa-si ispaseasca pedeaspa stabilita in unanimitate de un complet de cinci judecatori de la cea mai inalta instanta de judecata? Pe cati condamnati penali ii suna ministrul de Interne sa-i intrebe cum prefera sa ajunga in arest? Cu geamuri fumurii? Fara catuse? Din garaj sau pe usa din fata?", arata Macovei.

Monica Macovei
mentioneaza o declaratie a ministrului Ioan Rus, conform caruia Adrian Nastase a inceput deja executarea pedepsei de doi ani inchisoare, avand calitatea de detinut.

"Dansul este detinut. In acest moment isi ispaseste prima zi de pedeapsa... Paza o asigura Ministerul de Interne in acest moment", a spus Rus, conform presei.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Prin urmare, fiecare zi petrecuta in Spitalul de Urgenta Floreasca se scade din pedeapsa pe care trebuie, potrivit deciziei judecatorilor, sa o execute in penitenciar", mentioneaza Monica Macovei.

Fostul ministru al Justitiei mentioneaza ca, odata inceputa executarea pedepsei, Adrian Nastase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform carora persoanele private de libertate pot fi vizitate de sot sau de sotie ori de rudele pana la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimtamantul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitata si de alte persoane, cu aprobarea scrisa a directorului locului de detinere. Durata vizitei este de la 30 de minute pana la 2 ore, in functie de numarul solicitarilor de acordare a vizitelor si de spatiile existente.

Persoanele private de libertate pot beneficia in cursul unei zile de o singura vizita. Arestatii preventiv si persoanele condamnate pentru care nu s-a stabilit inca regimul de executare a pedepsei beneficiaza de 4 vizite/luna;

Persoanele private de libertate internate in spitale din afara sistemului penitenciar pot fi vizitate cu aprobarea directorului locului de detinere si cu avizul medicului in a caror supraveghere se afla, in prezenta unui lucrator al sectorului vizita din cadrul penitenciarului.

Macovei adauga ca "ministrul Ioan Rus trebuie sa explice de ce tolereaza incalcarea legii si de ce ii asigura detinutului Nastase un regim privilegiat".

"Cine a aprobat vizitarea lui Adrian Nastase de catre membrii PSD, alti politicieni sau persoane care nu erau rude ale detinutului? Trebuie publicate cererile de vizita si aprobarile. Au fost toate aceste persoane supuse controlului, asa cum prevede legea executarii pedepselor? Au fost mai mult de o vizita pe zi si 4 pe luna? Daca da, de ce s-a incalcat legea si cine va raspunde pentru asta? Cine a stabilit ca, dupa interventia chirurgicala, condamnatul Adrian Nastase nu poate fi incarcerat si tratat in spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorita inclusiv medicului Serban Bradisteanu, fost senator PSD si inculpat si el de DNA?", sunt intrebari pe care le adreseaza Macovei.

Ea arata ca toate vizitele (altele decat cele ale avocatului sau familiei) pe care le primeste detinutul Adrian Nastase fara aprobarea directorului locului de detinere sunt ilegale.
"Singura atitudine corecta, dupa raspunsurile pe care o tara intreaga le asteapta, este demisia ministrului Rus", incheie Monica Macovei.

Cum raspunde PSD la acuzatiile lansate de Monica Macovei

O prima reactie din partea PSD a venit din partea senatoarei social-democrate, Lia Olguta Vasilescu.

„Ioan Rus a procedat corect, a procedat uman. Sunt colegi ai Monicai Macovei din PDL carora le este pur si simplu rusine ca fac parte din acelasi partid cu o persoana lipsita de orice fel umanitate si care nu stie altceva decat sa genereze ura. Cred ca nici macar Traian Basescu nu este capabil de atata rautate. Sunt sigura ca Monica Macovei regreta profund disparitia perioadei in care se semnau mandate in alb, iar oamenii erau ridicati pe sus fara a sti pentru ce, pacatul lor fiind acela de a se exprima impotriva regimului.

Am speranta ca se va gasi macar o voce rationala in PDL care sa ii transmita Monicai Macovei ca este absurda. Astfel de pozitii arata inca o data cat de mult are nevoia Romania de revenire la normalitate. Asta a incercat USL in aceste saptamani de guvernare, dar se pare ca acei politicieni care si-au cladit carierele prin minciuna si instigare la ura nu pot trai intr-un mediu normal si simt nevoia sa il distruga”, a spus Lia Olguta Vasilescu intr-un comunicat de presa.

La randul sau, senatorul PSD Dan Sova a declarat ca pozitia Monica Macovei este "absurda si arata rautate viscerala".

Reactia doamnei Macovei arata pana unde a ajuns politica PDL de instigare la ura. Ceea ce a facut Ioan Rus este uman. Nu a ajutat pe nimeni sa se sustraga de la nimic. inteleg insa ca pozitia Monicai Macovei deriva din dragostea ei netarmuita pentru anchetele de tip stalinist, din vremuri de trista amintire, in care dusmanii „poporului” erau umiliti public inainte sa fie trimisi la canal. Reflexele de procuror comunist nu par sa dispara cu mare usurinta.

Nu am auzit-o pe aceasta aparatoare a dreptatii si legii sa spuna ceva atunci cand presedintele Romaniei sugera, in fata camerelor de luat vederi, ca retinerea lui Puiu Popoviciu nu este justificata, datorita a ceea ce facuse acesta pentru Bucuresti. Fostul ministru al Justitiei are o pozitie rusinoasa si inumana”, a afirmat senatorul PSD.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.  

Premierul Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. Câteodată mă ia și pe mine amețeala
Premierul Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. Câteodată mă ia și pe mine amețeala

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, inclusiv pentru profesori.

Viorel Cataramă revine în PNL. Controversatul om de afaceri din anii `90 a fost exclus din partid acum șase ani
Viorel Cataramă revine în PNL. Controversatul om de afaceri din anii `90 a fost exclus din partid acum șase ani

Omul de afaceri Viorel Cataramă revine în PNL, la aproape şase ani de la excluderea din partid.  

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.