Liviu Dragnea cere amenzi de pana la 60.000 de lei pentru "defaimare sociala". Legea va fi dezbatuta de Camera Deputatilor

Ultima actualizare: 10-10-2015 17:03

Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, vrea amenzi usturatoare pentru cei care "defaimeaza social" o persoana sau un grup de oameni.

A scris si o lege in acest sens, care a fost si adoptata miercuri, de senatori. Initiatorul doreste sa fie incriminata inclusiv defaimarea pe criteriul apartenentei la un partid politic. Opozitia s-a opus ideii si a sustinut ca acest document poate deveni o arma in timpul campaniilor electorale.

Liviu Dragnea explica in legea adoptata de Senat ca "defaimarea sociala" reprezinta fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei la un anumit grup social.

"Defaimarea sociala - fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei la un anumit grup social"
- este definitia propusa de legea lui Liviu Dragnea.

Iar prin grup social, initiatorul intelege inclusiv un partid politic. Tocmai acest lucru i-a facut pe reprezentantii opozitiei sa protesteze: "Prin grup social se intelege orice categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, APARTENENTA POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA."

Emil Pascan, viceliderul senatorilor PNL
: "Daca era atat de simplu, stimati colegi, n-am mai fi avut razboaie, n-ar mai fi fost fascismul, i-ar fi iubit fascistii pe evrei. Romanii au fost totdeauna un popor tolerant, nu au avut nevoie de legi care sa le impuna coercitiv toleranta."

Liberalii considera ca demersul liderului PSD este inutil, cata vreme sunt in vigoare legea anti-discriminare si codul penal. Pe de alta parte, opozitia sustine ca legea ar putea fi folosita in bataliile politice viitoare. Concret, cine va ataca un partid sau un politician pentru apartenenta sa, risca, nu gluma.

Liviu Dragnea vrea ca amenda sa mearga pana la 60 de mii de lei. Dupa cum era de asteptat, PSD-istii au votat fara ezitare legea scrisa de liderul lor.

Ecaterina Andronescu, senator PSD: "Am devenit o societate din ce in ce mai putin toleranta, din ce in ce mai agresiva."

Cristian Dumitrescu, senator PSD: "In opinia mea este un proiect de lege care onoareaza Senatul romaniei si il sustin."

Initiatorul, in schimb, refuza sa spuna care sunt motivele pentru care vrea o lege anti-defaimare.

Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD: "O sa fac o conferinta de presa in care sa explic foarte bine aceasta lege. Am si eu o singura rugaminte, poate exagerata: am spus ca voi face o conferinta de presa. Este mult prea importanta legea."

Proiectul de lege va trece acum la Camera Deputatilor, unde urmeaza sa fie dezbatut si votat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO