Lista miniștrilor, depusă în Parlament. PSD a câștigat cele mai puternice ministere, liberalii sunt furioși pe Cîțu
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a primit luni și echipa de miniștri. Nu a avut vreun cuvânt de spus, pentru că toți oamenii generalului - 20 la număr - au fost aleși de PSD și PNL înainte ca el să fie desemnat.
Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Dan Vîlceanu și Cătălin Predoiu sunt câțiva dintre membrii viitorului cabinet.
Lupta pentru funcții în interiorul celor două partide a fost grea, mai ales la liberali. Lista miniştrilor va fi depusă marți în Parlament.
Social-democrații sunt câştigătorii negocierilor, deşi păreau soluția de compromis. Liderii PSD au primit 9 portofolii, plus Secretariatul General al Guvernului, care îi revine lui Marian Neacșu, cândva un apropiat al lui Liviu Dragnea.
Cea mai mare victorie este Ministerul de Finanțe, unde a fost susținut un economist din afara partidului, Adrian Câciu. Și Transporturile, deși dorite de liberali, au ajuns la PSD. Vor fi conduse de Sorin Grindeanu, fostul premier, cunoscut pentru Ordonanța 13, care a generat ample proteste.
Medicul Alexandru Rafila va conduce Sănătatea, iar Vasile Dîncu, Apărarea. La Ministerul Economiei a fost impus senatorul Marius Humelnicu, iar Lucian Romașcanu va reveni la Cultură.
La Agricultura, Paul Stănescu și-a impus un apropiat, deputatul Adrian Chesnoiu, iar la Muncă a ajuns, din nou, Marius Budăi. De un minister nou înființat, cel al Familiei, se va ocupa Gabriela Firea.
Singura victorie a lui Cîțu a fost în fața colegilor săi
Negocierile lungi purtate de liberali cu social-democrații s-au încheiat în defavoarea lor. Liderii PNL au primit doar opt portofolii, dintre care cinci aveau deja titulari.
La Educație, Justiție și Externe au fost susținuți oamenii pe care i-a dorit Klaus Iohannis, spun surse din partid. La Energie și Ministerul de Interne au rămas aceiași - Virgil Popescu și Lucian Bode.
Unii liberali sunt furioşi că au pierdut cele mai importante portofolii și că, din cele rămase, doar două au fost negociate în partid.
La noul înființat minister al IMM-urilor se va instala Daniel Cadariu, un senator necunoscut din Suceava, susținut puternic de Gheorghe Flutur, șeful filialei și prim-vicepreședinte. Deputatul Florin Roman a primit votul colegilor pentru Digitalizare.
Rămas fără funcția de premier și fără Ministerul de Finanțe, singura victorie a lui Florin Cîțu nu a fost în negocierile cu PSD, ci chiar în faţa colegilor săi. A reușit să-și impună apropiatul din partid, Dan Vîlceanu, la Ministerul Fondurilor Europene.
Într-o ședință furtunoasă, cu greu a fost validată lista de miniștri PNL, aproape jumătate dintre voturi fiind împotriva şi abțineri. Ba chiar unii lideri PNL au preferat să boicoteze ședința și să conteste conducerea partidului de la distanță.
Cîțu: ”Acestea sunt problemele noastre interne”
Raluca Turcan, rămasă fără niciun portofoliu în guvern, i-a cerut demisia lui Florin Cîţu.
”Este puțin spus ca s-a negociat în genunchi. Mandatul lui Florin Cîțu nu a fost decât un șir de minciuni, greșeli și jocuri personale. Florin, ești dispus să joci la poker și banii de pensii!", a transmis Turcan, pe grupul intern al partidului, unde s-a plâns că nu vor mai fi bani pentru pensii şi alocaţii de la sfârşitul săptămânii.
Mai mult, ministrul interimar al Muncii susţine că premierul demis i-a trimis un control de la Finanţe.
Florin Cîțu: ”Acestea sunt problemele noastre interne, nu are sens să discutăm în afară”.
Deși liberalii şi-au dorit Ministerul Dezvoltării, acesta a rămas până la urmă la UDMR, alături de Mediu și Sport.