Consultări la Cotroceni. Cîțu și Ciolacu au stat la aceeași masă la discuțiile cu Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

După trei luni de criză politică, PNL și PSD au bătut palma oficial și vor forma un Guvern împreună. Împărțirea ministerelor îi avantajează pe social-democrați: vor prelua 9 portofolii, în timp ce PNL va păstra 8, iar UDMR 3.

CITIȚI în acest articol: 

-► Cronologia evenimentelor de astăzi, luni, 22 noiembrie - LIVE UPDATE
-► Kelemen Hunor: UDMR susţine varianta de premier prin rotaţie - Nicolae Ciucă, apoi un premier PSD
-► Iohannis, la masă cu PSD: ”Este bine că am ajuns în faza aceasta”
-► Este oficial: PSD a votat ca PNL să deţină funcţia de premier la prima rotaţie a Guvernului
-► USR refuză să participe la consultările de la Cotroceni
-► Surse: PSD a votat în unanimitate intrarea la guvernare alături de PNL, cu Ciucă premier
-► Ludovic Orban: ”Alianţa PNL cu PSD - o ruşine”

Liberalii vor da, în schimb, premierul, cel mai probabil în persoana lui Nicolae Ciucă.

După o fotografie de grup, liderii PSD, PNL și UDMR au intrat la consultări împreună.

Citește și
Klaus Iohannis, Florin Citu, Ludovic orban
Orban: „Eu pe Cîţu şi pe Iohannis nu îi mai recunosc. Parcă le-a luat Dumnezeu minţile, au un comportament iraţional”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

 

Înainte de întâlnire, fiecare formațiune a votat în ședințe separate să aibă Guvern comun în care portofoliile au fost împărțite astfel încât liberalii să ia șefia Guvernului, iar PSD 8 portofolii, dintre cele mai importante.

În noul Executiv, PSD va prelua Finanțele, Apărarea, Economia, Transporturile, Agricultura, Sănătatea, Munca, Familia, Cultura și Secretariatul General al Guvernului.

Liberalii s-au ales cu 8 portofolii: Justiția, Fondurile Europene, Digitalizarea, Energia, Externele, Internele, IMM-urile și Educația.

Desigur că această negociere a nemulțumit mulți liberali, iar noi critici s-au manifestat încă de astăzi. Liderii PNL de Bihor și Giurgiu au boicotat ședința, iar șefa PNL Sibiu, fosta ministră a Muncii Raluca Turcan, rămasă acum fără portofoliu, a adresat un mesaj foarte dur conducerii de partid, pe care o aplauda acum două luni la congres!

La consultările de la Palatul Cotroceni a fost invitat și USR, partidul lui Dacian Cioloș. Rămas în afara Guvernului, el a anunțat că boicotează discuțiile.

Cronologia evenimentelor de astăzi, luni, 22 noiembrie - LIVE UPDATE

 
ora 13.10 Kelemen Hunor: UDMR susţine varianta de premier prin rotaţie - Nicolae Ciucă, apoi un premier PSD

UDMR îl susţine premier, pentru un an şi jumătate, pe Nicolae Ciucă, urmând apoi să fie numit la conducerea guvernului un reprezentant al PSD, a anunţat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

"Cu toţii am căzut de acord să mergem pe această variantă de premier prin rotaţie: pentru următorul an şi jumătate să fie Nicolae Ciucă, apoi un premier PSD. Când ai o astfel de majoritate largă în Parlament, dincolo de problemele foarte de actualitate, trebuie să te gândeşti ce faci pe termen lung pentru România, ce reforme vrei să faci. Şi eu am spus că, din punctul nostru de vedere, suntem obligaţi să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituţiei în câteva puncte, dar nu am intrat în detalii, suntem obligaţi să avem proiecte de dezvoltare pe termen lung", a declarat Kelemen Hunor la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres. 

ora 13.00 Klaus Iohannis discută cu delegația AUR

Preşedintele Klaus Iohannis discută la această oră cu delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Delegaţia AUR este condusă de copreşedinţii formaţiunii - George Simion şi Claudiu Târziu.

Cu delegaţia AUR se încheie consultările şefului statului cu partidele şi formaţiunile parlamentare.

ora 12.00 Iohannis, la masă cu PSD: ”Este bine că am ajuns în faza aceasta”

Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

Şeful statului discută cu reprezentanţii PNL - Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă, PSD - Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, UDMR - Kelemen Hunor şi Cseke Attila şi ai minorităţilor naţionale - Varujan Pambuccian.

"Cred că este bine că am ajuns în faza aceasta în care se conturează formarea unui Guvern", a spus şeful statului, în debutul consultărilor.

 ora 11.30 Este oficial: PSD a votat ca PNL să deţină funcţia de premier la prima rotaţie a Guvernului

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat a votat ca PNL să deţină funcţia de premier la prima rotaţie în cadrul Guvernului Guvernului PSD, PNL, UDMR, a anunţat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Radu Oprea.

Propunerea PNL pentru funcţia de premier este Nicolae Ciucă.

Astfel, social-democraţii vor avea 9 ministere în noul executiv şi funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

"S-a votat structura propusă pentru un nou guvern", a spus Oprea într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD după şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului.

Social-democraţii au următoarele ministere:

Ministerul Finanţelor
Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Economiei
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Ministerul Sănătăţii
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale
Ministerul Culturii
Ministerul Tineretului şi Familei

PSD va mai avea o funcţie de ministru, respectiv secretarul general al Guvernului, a precizat Oprea.

 ora 11.00 USR refuză să participe la consultările de la Cotroceni

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunțat într-o conferință de presă că formațiunea pe care o conduce nu va participa la consultările politice de la Cotroceni.

El l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că şi-a abandonat rolul de mediator şi a fost chiar ”naşul” coaliţiei PNL-PSD. 

”USR va conduce opoziţia la acest bloc anti-reformator”, a spus Cioloş, care a mai precizat că parlamentarii USR nu vor vota Guvernul PSD-PNL-UDMR.

 ora 10.45 Surse: PSD a votat în unanimitate intrarea la guvernare alături de PNL, cu Nicolae Ciucă premier în prima ”tură”

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PSD a votat în această dimineață, în unanimitate, intrarea la guvernare alături de PNL.

De asemenea, social-democrații au decis să fie de acord ca PNL să dea primul premier, în persoana lui Nicolae Ciucă.

Tot în unanimitate, PSD a votat și pentru structura viitorului Guvern.

 

ora 10.00 Ludovic Orban: Alianţa PNL cu PSD - o ruşine

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat că alianţa liberalilor cu social-democraţii este "împotriva naturii" şi este o ruşine.

"Colegii care acum se fac că sunt la conducerea partidului, că de fapt la conducerea partidului se execută comenzi venite de la Cotroceni, nici măcar nu cunosc statutul. Şi-au bătut joc inclusiv de instituţia preşedintelui, scoţându-l din negocieri, în condiţiile în care preşedintele partidului trebuie să conducă negocierile. E o ruşine, o alianţă împotriva naturii şi făcută în dispreţul cetăţenilor care ne-au acordat votul, oameni obişnuiţi", a spus Orban, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional care are loc la Vila Lac.

El a vorbit şi despre propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru.

"Ciucă este membru al PNL de un an de zile. După părerea mea, un partid liberal care preţuieşte libertatea, proprietatea privată, drepturile şi libertăţile individuale, democraţia în general, accesul liber la justiţie şi toate celelalte lucruri nu poate susţine un om care toată viaţa a dat ordine sau a executat ordine. Democraţia înseamnă dialog, negociere, armonizare a intereselor publice, foarte mult timp şi energie consumate pentru a convinge oamenii, pentru că în democraţie nu se dau ordine, se adoptă legi, se iau decizii care sunt în conformitate cu voinţa oamenilor", a spus Orban.

Fostul preşedinte al PNL a mai afirmat că prin alianţa cu PSD se pune punct obiectivului privind repararea legilor justiţiei.

ora 09.40 Ciolacu: După consultările de la Cotroceni o să avem o altă şedinţă, unde vorbim despre titularii de ministere

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că după consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis social-democraţii vor avea o altă şedinţă în care se vor decide titularii de la ministere.

Întrebat, înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, dacă se vor stabili şi titularii ministerelor în această şedinţă, Ciolacu a spus, potrivit Agerpres: "Urmează după consultările de la Cotroceni să avem o altă şedinţă unde vorbim despre titularii de ministere".

El a adăugat că este posibil ca luni să fie încheiat protocolul alianţei, iar marţi să fie aleşi noii preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Ciolacu a menţionat că în şedinţa Consiliului Politic Naţional va propune ambele variante, cu premier PSD şi cu premier PNL, va prezenta condiţiile în ambele cazuri şi va prezenta negocierile care au avut loc, iar colegii săi vor decide formula finală.

PNL, PSD și UDMR merg la Cotroceni cu o propunere unică de premier

 

În 4 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va chema partidele la consultări pentru formarea noului Guvern în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară.

"Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern", afirma atunci Klaus Iohannis.

Duminică, după o nouă rundă de negocieri între reprezentanţii PNL - PSD - UDMR şi minorităţi, s-a convenit ca aceste formaţiuni să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere unică de prim-ministru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Marius Manole: Am decis să înapoiez decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Iohannis este un trădător
Marius Manole: Am decis să înapoiez decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Iohannis este un trădător

Actorul Marius Manole a anunțat că va înapoia decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pe care a primit-o în 2016 de la președintele Klaus Iohannis, pe care îl consideră un trădător.

Orban: „Eu pe Cîţu şi pe Iohannis nu îi mai recunosc. Parcă le-a luat Dumnezeu minţile, au un comportament iraţional”
Orban: „Eu pe Cîţu şi pe Iohannis nu îi mai recunosc. Parcă le-a luat Dumnezeu minţile, au un comportament iraţional”

Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Digi24, că el personal nu îi mai recunoaşte pe Florin Cîţu şi pe Klaus Iohanis, care au ”un comportament iraţional”, împotriva oricăror evidenţe.

Iohannis a convocat consultări cu partidele luni, 22 noiembrie, pentru desemnarea unui premier
Iohannis a convocat consultări cu partidele luni, 22 noiembrie, pentru desemnarea unui premier

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, prin Administrația Prezidențială, că a convocat consultări cu partidele parlamentare, luni, 22 noiembrie, în vederea desemnării unui nou premier.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.