Ioana Petrescu, marea surpriza din cabinetul Ponta 3: "Munca este mult prea fiscalizata. Sustin reducerea CAS cu 5%"

Ioana Petrescu

Ioana Petrescu, propunerea surpriza a lui Victor Ponta pentru ocuparea scaunului de la Ministerul Finantelor in Cabinetul Ponta III, este licentiata in matematica la colegiul american Wellesley si detine un doctorat in economie de la Harvard.

Planurile Ioanei Petrescu

"Munca in Romania este mult prea fiscalizata, ratele sunt mult prea mari. Am fost intotdeauna adepta reducerii CAS cu 5 puncte procentuale. Voi sprijinii cat pot sa fie aplicata de la 1 iulie (...) Sunt mare sustinatoare a acestor doua masuri, reducerea CAS si neimpozitarea profitului reinvestit. Reducerea cu 5 puncte procentuale va avea un efect benefic asupra firmelor si le va stimula sa angajeze cu acte, adica legal. Avem o piata foarte mare a muncii la negru si trebuie redusa", a spus ea.

Petrescu a adaugat ca neimpozitarea profitului reinvestit va aduce o crestere a investitiilor straine directe, pentru ca o mare parte din firmele straine isi iau profiturile si le duc in afara tarii in aceasta perioada.

"Vrem sa stimulăm formarea de capital si investitiile. Comisia Nationala de Prognoza a facut o analiza si a estimat un impact pozitiv de plus 0,5 puncte procentuale la PIB", a continuat ea.

Citește și
crin si ponta suparati
"USL se rupe", cea mai folosita expresie din limba romana, in ultimele luni. Ce a unit si despartit alianta
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"In principiu, voi sustine programul de guvernare, la care am si contribuit putin in 2012, chiar daca eram la Washington. In principiu, trebuie sa continuam acordurile cu institutiile financiare internationale, mai ales in conditiile internationale acutuale, pentru ca trebuie sa demonstram ca avem stabilitate interna", a afirmat Ioana Petrescu in deschiderea audierilor.

La fel ca predecesorul sau, fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu, Petrescu a insistat ca va urmari o mai buna comunicare si o transparenta sporita in actul fiscal si o colaborare mai stransa cu mediul de afaceri.

"As dori ca masurile pe care le luam sa sprijine mediul de afaceri", a spus Petrescu in scurta expunere de la inceputul audierilor.

Portretul Ioanei Petrescu

In varsta de doar 34 de ani, Ioana Petrescu ar urma sa conduca Ministerul Finantelor in cadrul noului Guvern USD - UDMR, dupa ce din septembrie 2013 a ocupat pozitia de consilier de stat in cadrul Cancelariei premierului Victor Ponta, potrivit Ziarul Financiar.

"Am venit in Romania pentru un an pe un post de consilier de stat ca sa il ajut pe premier cu probleme economice, mai ales cu fiscalitatea, relatia cu mediul de afaceri si cu investitiile. Sunt specializata pe finante publice, economia tarilor in curs de dezvoltare si emergente si pe economia de securitate nationala.", a scris Ioana Petrescu pe blogul ei.

In ceea ce priveste educatia in Romania, Ioana Petrescu a absolvit Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti, plecand in Statele Unite in 1999.

In cadrul unei emisiuni ZF Live, Ioana Petrescu s-a declarat surprinsa de nivelul evaziunii fiscale din Romania.

"Nu poti sa ai un stat in care oferi servicii bune contribuabililor atata timp cat nu-ti convingi contribuabilii sa plateasca impozitele, cat nu ai un sistem de colectare care sa fie transparent, sa nu fie corupt, sa fie deasupra oricarei indoieli. Existau probleme mari de coruptie in sistemul Fiscului pe care abia acum incepem sa le rezolvam, abia acum se face o restructurare pentru prima data, abia acum s-a semnat planul cu Banca Mondiala", spunea in urma cu ceva timp Ioana Petrescu.

CV Ioana Petrescu

Septembrie 2013 - prezent: Consilier al premierului Victor Ponta, pe probleme economice
Septembrie 2013 - prezent: Asistent Universitar la Maryland
2008: Doctorat in economie la Universitatea Harvard
2003: Licentiata in matematica, la colegiul american Wellesley

Descarca la finalul articolului CV-ul integral al Ioanei Petrescu

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Antonescu: Constitutional, Ponta nu este obligat sa demisioneze; PNL va vota impotriva investirii
Antonescu: Constitutional, Ponta nu este obligat sa demisioneze; PNL va vota impotriva investirii

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca premierul Victor Ponta nu este constrans de Constitutie sa demisioneze din functie, precizand ca afirmatiile lui Traian Basescu nu se sustin.

"USL se rupe", cea mai folosita expresie din limba romana, in ultimele luni. Ce a unit si despartit alianta

"USL se rupe”: auzim asta incontinuu de aproape un an de zile. Si totusi, Uniunea conceputa de Victor Ponta si Crin Antonescu era gandita sa tina cel putin un deceniu.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.