Leonard Orban: E practic imposibila ridicarea MCV in aceasta vara

07-05-2012 14:08

Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca este "practic imposibila ridicarea MCV in aceasta vara", desi autoritatile de la Bucuresti spun clar ca vizeaza acest lucru.

"In ceea ce priveste MCV, parerea mea e ca va fi practic aprope imposibil sa se ridice in aceasta vara, desi pozitiile autoritatilor romane sunt foarte clare. Nu e simplu deloc, sunt state membre care s-au pronuntat apasat ca doresc sa continue acest mecanism, recunoscand ca poate ar fi nevoie ca acest mecanism sa fie aplicat si altor state membre, care au poate mai mare nevoie de aplicarea acestui mecanism", a spus Leonard Orban.

De asemenea, el a aratat ca trebuie create conditiile de catre autoritatile romane pentru ridicarea MCV in cursul anului viitor, inainte de aderarea Croatiei la UE.

"Parerea mea este ca, chiar daca nu putem sa-l inlaturam in momentul de fata, trebuie sa cream conditiile cel mai tarziu in cursul anului viitor, inainte de aderarea Croatiei la UE, ca mecanismul sa fie ridicat. Nu cred ca e cazul sa insist, cunoastem cu totii implicatiile unei asemenea mecanism si ce ar insemna existenta unui asemenea mecanism si dupa aderarea Croatiei la UE, o aderare prevazuta pentru iulie 2013", a spus ministrul Afacerilor Europene.

Pe de alta parte, Orban a evidentiat ca raportul Comisiei Europene in cadrul MCV din aceasta vara trebuie sa fie pozitiv pentru a avea o decizie favorabila in privinta Schengen in luna septembrie.

"Chiar daca noi am respins categoric orice fel de alaturare intre MCV si aderarea la Spatiul Schengen, un raport pozitiv pe MCV in vara acestui an este esential pentru obtinerea unei decizii favorabile privind aderarea la Spatiul Schengen. Repet, fara un raport predominant pozitiv privind MCV va fi foarte greu sa avem o decizie favorabila in cursul acestui an", a spus Orban.

El a enumerat mai multe scenarii posibile privind decizia Consiliului European din septembrie referitoare la aderarea la Schengen.

"Acum lucrurile sunt sub semnul intrebarii. Scenariul cel mai prost ar fi sa nu se ia nicio decizie privind aderarea la Spatiul Schengen. Scenariul cel mai bun - sa se ia o decizie care sa cuprinda o aderare integrala in 2012. si scenariul cel mai defavorabil si cel mai favorabil sunt putin probabile. Cel mai probabil scenariu in momentul de fata este o decizie la Consiliul JAI din septembrie care va implica o ridicare a controalelor pe aeroporturi si pe frontierele maritime si ulterior se va avea in vedere o decizie in baza careia sa se stabileasca si momentul cand se vor ridica controalele la frontierele terestre", a estimat Orban.

De asemenea, el a aratat ca o complicare a contextului existent este determinata si de programarea pentru mijlocul lunii septembrie a alegerilor legislative anticipate din Olanda, singura tara care se opune aderarii la Schengen.

"Desigur, ce se intampla in Olanda ne intereseaza in cel mai inalt grad, in conditiile in care Olanda a ramas singurul stat membru care s-a opus unei decizii legate de aderarea la Spatiul Schengen. Aceasta convocare a alegerilor, in luna septembrie in Olanda, cumva mai complica contextul existent. Pe de alta parte, exista dialog cu diferiti reprezentanti olandezi, chiar saptamana in curs si saptamana viitoare sunt planificate asemenea discutii cu reprezentantii olandezi", a evidentiat Orban.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO