La prima şedinţă off-line, parlamentarii nu au respectat distanţarea socială şi au vorbit la ureche
După o lună de ședințe prin telefon ori pe WhatsApp, Parlamentul și-a deschis joi porțile pentru reporteri și câțiva aleși.
Împreună cu majoritatea colegilor rămași acasă, parlamentarii au votat mai multe inițiative legislative care modifică ordonanțele date de Guvern, inclusiv cea care amână plata ratelor. În varianta adoptată joi de Parlament, atât cei cu restanțe, cât și firmele ale căror venituri au scăzut cu doar 15 %, pot să ceară amânarea ratelor. Deputații PNL au spus că modificarea este una populistă și o vor atacă la Curtea Constituțională.
După cinci săptămâni, timp în care accesul în Parlament a fost restricționat pentru jurnaliști și pentru cei mai mulți dintre parlamentari, am ajuns la momentul de a primi din nou acceptul să asistăm la activitatea deputaților, în plen. Desigur, cu măsuri de protecție speciale, aprobate de DSP. Trebuie să purtăm mănuși și mască.
Fiecărui reporter i-a fost luată temperatura la intrarea în Parlament.
De la punctul de acces până la sala de plen am urcat pe un traseu prestabilit, marcat diferit față de cel de coborâre. Suntem obligați să păstrăm o distanță de cel puțin 1,5 metri față de ceilalți reporteri.
Regula nu a fost respectată de unii deputați, care în ciuda pandemiei, nu au renunțat la obiceiul de a-și vorbi la ureche în sala plenului.
Doar o parte dintre deputați au putut fi prezenți la ședință de plen. Restul au votat de acasă, printr-un sistem nou, pe tablete.
Parlamentarii au modificat ordonanța de urgență dată de Guvern pentru amânarea plății ratelor. Legea extinde măsurile și pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei sanitare, nu cu 25% așa cum prevăzuse Guvernul.
Alfred Simonis, lider deputați PSD: „Se elimină dobânda la dobândă pentru toate tipurile de credit. Posibilitatea ca și restanțierii să beneficieze de amânarea creditelor, posibilitatea amânării ratelor, cu până la 18 luni, pentru producătorii agricoli, ale căror culturi au fost compromise anul acesta, din cauza secetei."
Deputații PNL nu au fost de acord modificările.
Florin Roman, deputat PNL: „Am zis de la început că tot ce este populist o să atacăm la CCR, deci atacăm și această lege."
Deputații au votat și ca urmașii cadrelor medicale răpuse în lupta cu COVID-19 să primească o pensie lunară în valoare de 75% din ultimul salariu al decedatului. Aceeași lege acordă personalului medical care participă la acțiuni împotriva Covid - 19, un spor salarial de 30% pe perioada stării de urgență și vreme de trei luni după încetarea acesteia.
Deși nu toți deputații prezenți au purtat măști, la Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede distribuirea a 30 de măști pentru fiecare cetățean român care se află pe teritoriul României, până pe 15 mai. Proiectul urmează să fie dezbătut.