Iohannis l-a invitat pe Joe Biden la "mini summitul NATO" de la Bucuresti. Ce i-a transmis vicepresedintele SUA

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit luni seara, la Casa Alba, cu vicepresedintele Statelor Unite Joe Biden. A fost o intalnire foarte buna care a durat aproximativ o ora a spus presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca vicepresedintele SUA, Joe Biden, si-a exprimat multumirea fata de modul in care merg lucrurile in Romania in privinta combaterii coruptiei.

"Am discutat despre situatia din Romania. Vicepresedintele Biden si-a exprimat multumirea fata de mersul lucrurilor in domeniul combaterii coruptiei, increderea in continuarea acestui demers", a spus seful statului, la Ambasada Romaniei in SUA.

El a spus ca discutiile au vizat si Parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, cei doi oficiali convenind sa se lucreze mai mult si pe partea economica a acestuia.

"In primul rand am discutat despre Parteneriatul strategic. Impreuna am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politica, militara sunt excelente si am convenit sa incercam sa lucram si pe partea economica. Un parteneriat de acest fel trebuie sa aiba partea economica foarte substantiala", a afirmat seful statului.

Citește și
Klaus Iohannis - AGERPRES
Klaus Iohannis se intalneste cu presedintele Chinei, Xi Jinping. Intrevederea are loc la New York
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

El a indicat ca in cadrul intrevederii au fost discutate foarte multe probleme care preocupa atat SUA, cat si Romania.

Iohannis a apreciat ca intalnirea, care a durat mai mult de o ora, a fost foarte calda.

Iohannis a mai spus ca l-a invitat pe oficialul american sa participe la mini summitul NATO de la Bucuresti, care se va desfasura in luna noiembrie. "I-am spus vicepresedintelui Biden ca in noiembrie organizam un mini summit NATO si l-am invitat sa participe (...) la acest mini summit", a spus seful statului, la Ambasada Romaniei in SUA.

Intalnirea dintre cei doi oficiali a avut loc la Casa Alba, iar la intrevedere a participat si noul ambasador al Romaniei in SUA, George Maior.

Seful statului efectueaza o vizita oficiala in SUA cu ocazia summitului ONU.

Tot luni, presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, participa la receptia traditionala oferita de presedintele american Barack Obama, la New York.

Declaratia de presa integrala a presedintelui Romaniei:

"Tocmai s-a terminat intalnirea pe care am avut-o la Casa Alba cu Vicepresedintele Joe Biden. O intalnire foarte buna, foarte calda, o intalnire care a durat mai mult de o ora, in cadrul careia am avut ocazia sa discutam foarte multe probleme care ne preocupa pe toti.

Am avut, evident, in primul rand, discutii despre Parteneriatul Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, impreuna am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politica, partea militara sunt excelente si am convenit sa incercam sa lucram si pe partea economica, un parteneriat de acest fel trebuie sa aiba partea economica foarte substantiala.

In al doilea rand, am discutat despre situatia din Romania, evident. Vicepresedintele Biden si-a exprimat multumirea fata de mersul lucrurilor in domeniul combaterii coruptiei, si-a exprimat increderea in continuarea acestui demers.

Dupa care, am evaluat impreuna unele chestiuni legate de securitate, securitatea in special a Romaniei, sigur, avand in vedere ca suntem plasati intr-o zona cu probleme. Am discutat despre situatia din Ucraina, am discutat insa si despre noua baza de la Deveselu, care va fi data in functiune probabil inca in cursul acestui an. Am concluzionat ca avem o colaborare in acest domeniu foarte buna.

Am discutat evident si despre criza in care ne aflam acum in Europa, despre numarul mare de refugiati care vin in Europa si modul in care vom gestiona aceasta criza. Am discutat despre situatia din Moldova si, in final, i-am spus Vicepresedintelui Biden ca noi organizam la Bucuresti, in noiembrie, un mini-summit NATO si l-am invitat, in masura in care, sigur, ii permite timpul, sa participe la acest mini-summit.

In concluzie o intalnire foarte buna, cu rezultate foarte bune, lucru care, cu siguranta, poate sa ne bucure."

Iohannis, doua discursuri la Adunarea ONU

Duminica, seful statului a sustinut doua discursuri in cadrul Adunarii Generale a ONU: unul pe tema crizei refugiatilor, iar celalalt pe subiectul drepturilor pentru femei. Presedintele s-a intalnit si cu romanii din diaspora, carora le-a promis mai putina coruptie si sistem de vot prin corespondenta pana in 2016.

De asemenea, Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen Iohannis, au depus duminica flori si au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul de la Ground Zero, construit in locul Turnurilor Gemene.

Cei doi au depus trandafiri rosii si flori albe pe inscriptiile cu numele Ana Fosteris si Corina Stan.

"Am fost foarte miscat sa pasesc, la New York, pe locul fostelor Turnuri Gemene, acest spatiu al tragediei americane de la 11 septembrie 2001. Atunci, am fost cu totii martorii unui adevar dureros si ai unei lectii categorice: intoleranta aduce crima si terorismul trebuie combatut in fiecare zi. Lumea noastra nu trebuie sa mai cada prada urii, care rapeste vieti si mutileaza destine.

In toti acesti ani, romanii si-au aratat solidaritatea cu poporul american nu din obligatie, ci din credinta ca libertatea este cea mai importanta valoare a omului si ca ranile unei natiuni pot fi alinate doar prin solidaritate si prin actiune concreta impotriva celor care atenteaza la valorile sale." - a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Memorialul a fost vizitat vineri si de Papa Francisc, care efectueaza o vizita in SUA.

In 2011, la zece ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, pe locul fostelor Turnuri Gemene, americanii au deschis publicului un memorial. Pe locul fundatiilor fostelor turnuri au fost amenajate fantani uriase din piatra neagra in care apa curge continuu in pamant.

Pe parapetul metalic ce inconjoara monumentul sunt gravate numele celor peste 2.600 de victime ale atentatelor.

Presedintele Klaus Iohannis a avut duminica doua discursuri la sediul ONU, dar cel mai important moment al vizitei sale se intampla luni, cand seful statului va zbura catre Washington pentru a se intalni cu numarul doi al administratiei Obama, vicepresedintele Joe Biden.

Inainte de a pleca spre Washington, presedintele a sustinut un discurs in cadrul Reuniunii mondiale a liderilor privind realizarea egalitatii de gen si capacitatea femeilor.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Ca reprezentant al noii generatii de lideri, va rog sa imi permiteti sa exprim inca o data angajamentul tarii mele si al meu personal pentru promovarea egalitatii de gen si a emanciparii femeilor."

Duminica seara, Klaus Iohannis a vorbit si de la tribuna celei de-a 70-a sesiune a Adunarii Generale a ONU. Principala tema: criza refugiatilor.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Ne confruntam cu o criza complexa. Sunt aspecte umanitare, probleme de protectie a granitelor, probleme de integrare si financiare. Daca nu gasim o rezolvare pentru fiecare dintre ele fiecare val nou de emigrare va fi mai mare decat precedentul."

La sediul misiunii noastre la ONU, intalnirea presedintelui Iohannis cu o parte dintre romanii din SUA a fost foarte animata. Dupa intonarea imnului si discursurile oficiale, toti cei prezenti au vrut sa faca poze cu seful statului, si prima doamna. Presedintele a dat autografe pe cartea sa, iar Carmen Iohannis a primit cadouri simbolice

La plecare, liftul in care a urcat presedintele, prima doamna, ambasadorul George Maior si alti cativa invitati nu a mai putut pleca pentru ca era prea incarcat. Abia dupa ce un ofiter SPP a iesit, usile s-au inchis.

Tot la New York, seful statului s-a intalnit cu presedintele Chinei, Xi Jinping, cu care a discutat proiecte in energie, infrastructura si turism.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Presedintele Klaus Iohannis a dat autografe romanilor din SUA, dar a fost si criticat. Ce cadouri a primit Carmen Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a dat autografe romanilor din SUA, dar a fost si criticat. Ce cadouri a primit Carmen Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit sambata cu romanii stabiliti la New York si a dat autografe pe pe cele doua carti ale sale "Primul pas" si "Pas cu pas".

Klaus Iohannis se intalneste cu presedintele Chinei, Xi Jinping. Intrevederea are loc la New York
Klaus Iohannis se intalneste cu presedintele Chinei, Xi Jinping. Intrevederea are loc la New York

Presedintele Klaus Iohannis se intalneste sambata, la New York, cu omologul sau din China, Xi Jinping.

Klaus Iohannis, investitorilor de pe Wall Street:
Klaus Iohannis, investitorilor de pe Wall Street: "Suntem constienti ca sunt probleme, dar facem eforturi sa le remediem"

VIDEO.Presedintele Iohannis a afirmat la o reuniune cu investitori americani ca in Romania persista problemele in ceea ce priveste transparenta sau predictibilitatea fiscala, insa a dat asigurari ca tara noastra face eforturi pentru a le remedia.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.