Klaus Iohannis pleacă într-un ”turneu prezidențial” în America Latină. Va vizita Brazilia, Chile și Argentina

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis va pleca într-o serie de vizite oficiale în Brazilia, Chile şi Argentina, în perioada 18 - 26 aprilie 2023.  

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, obiectivul acestor vizite este ”relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial”.

De asemenea, Iohannis va discuta în America Latină despre ”provocările de securitate fără precedent pe care România trebuie să le gestioneze la nivel național și, alături de partenerii săi, la nivel european și euroatlantic”.

Recent, președintele Klaus Iohannis a dat un răspuns sec atunci când a fost întrebat de un jurnalist de ce sunt ținute secret costurile provocate de deplasările sale oficiale, finanțate cu bani publici.

Jurnalist: ”În cazul Administrației Prezidențiale, voiam să vă întreb de ce nu sunt publice cheltuielile privind deplasările efectuate de Administrația Prezidențială”

Citește și
Klaus Iohannis
Cât a cheltuit președintele Iohannis pe deplasările externe din 2022
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Fiindcă așa este legea”. - a răspuns sec, Iohannis, joi, 13 aprilie, aflat la Constanța.

De asemenea, în 15 martie, anul acesta, președintele Klaus Iohannis a ignorat întrebarea unui jurnalist, referitoare la costurile deplasărilor pe care le efectuează în străinătate în calitate oficială de șef de stat.

Klaus Iohannis în Brazilia

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita președintelui României în Brazilia va fi prima la nivel de șef de stat în ultimii 23 de ani.

Obiectivul central al acestei vizite îl reprezintă aprofundarea, diversificarea și dinamizarea relației bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină și Caraibi, aspect care va fi concretizat și prin adoptarea de către cei doi președinți a unei Declarații comune. Documentul conține angajamentul celor două părți de a crește nivelul relațiilor bilaterale prin intermediul unui dialog politic intensificat și al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerț, investiții, industrie, cercetare și inovare științifică, securitate cibernetică, digitalizare, schimbări climatice, agricultură durabilă, educație și cultură.

Având în vedere nivelul schimburilor comerciale, aflat sub potențialul oferit de cele două piețe, vizita va urmări, totodată, promovarea României ca partener economic atractiv, cu accent pe oportunitățile de cooperare și investiții în industrie, energie, agricultură, IT și alte sectoare” - se mai arată în comunicat.

Klaus Iohannis în Chile

Vizita oficială în Republica Chile, cea de-a doua etapă a turneului sud-american, va fi prima vizită de acest nivel în ultimii 10 ani.

”Construită pe premise bilaterale favorabile, vizita are ca obiectiv impulsionarea colaborării politice, a schimburilor economice, consolidarea cooperării sectoriale dintre cele două țări și încurajarea contactelor interumane.

Pe agenda discuțiilor oficiale dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Gabriel Boric se vor afla stadiul și perspectivele intensificării cooperării bilaterale, posibilități de stimulare a proiectelor sectoriale, cu accent pe dezvoltarea schimburilor comerciale și atragerea reciprocă de investiții, pe sectoarele de IT, energie, mediu și agricultură. Situațiile de urgență și reacția la catastrofele generate de schimbările climatice vor figura, de asemenea, pe agendă, urmând a fi semnat un Memorandum de înțelegere între instituțiile responsabile din cele două țări.” - precizează Administrația Prezidențială.

Programul oficial va mai include și vizitarea, împreună cu omologul chilian, a Muzeului Memoriei și al Drepturilor Omului din Santiago de Chile, proiect de un simbolism special pentru statul gazdă.

Președintele României va dona muzeului un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel de Campo, activ la București în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, vor fi donate copii ale documentelor referitoare la refugiații chilieni evacuați de autoritățile române și primiți în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria Chile.

Klaus Iohannis în Argentina

Vizita oficială a președintelui României în Argentina va fi prima vizită la acest nivel în ultimii 30 de ani.

”Obiectiv principal al vizitei îl reprezintă evaluarea stadiului relațiilor bilaterale dintre cele două țări și identificarea în comun a domeniilor unde există perspective de creștere a schimburilor comerciale și de atragere de noi investiții, pentru ambele state. Președintele Klaus Iohannis va afirma disponibilitatea României de a conlucra cu Argentina pentru promovarea obiectivelor comune de politică externă, inclusiv din perspectiva poziționării celor două țări cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acestuia pe multiple planuri.

Discuțiile vor viza, totodată, și nevoia de cooperare multilaterală pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei asupra creșterii economice durabile, provocările și oportunitățile cooperării în diferite formate regionale specifice fiecărei părți, importanța consolidării democratice pe continentul latino-american și a aprofundării parteneriatului bi-regional cu Uniunea Europeană, inclusiv prin semnarea unor noi acorduri economice.” - se arată în comunicat.

În cadrul consultărilor oficiale, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Alberto Fernández vor evalua și posibilitățile concrete de a consolida și de a extinde cooperarea în domenii de importanță majoră pentru cele două state, respectiv economic, comercial, energie, IT&C, securitate cibernetică, agricultură, educație, mediu și promovarea educației privind schimbările climatice, situații de urgență și securitate maritimă.

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Argentina, vor fi semnate documente bilaterale de cooperare în domeniul situațiilor de urgență și în cel al cercetării agricole.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Președintele Klaus Iohannis a ignorat întrebarea despre costurile deplasărilor sale în străinătate
Președintele Klaus Iohannis a ignorat întrebarea despre costurile deplasărilor sale în străinătate

Președintele Klaus Iohannis nu a răspuns la întrebarea unui jurnalist, miercuri, referitoare la costurile deplasărilor pe care le efectuează în străinătate în calitate oficială de șef de stat.  

Cât a cheltuit președintele Iohannis pe deplasările externe din 2022
Cât a cheltuit președintele Iohannis pe deplasările externe din 2022

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, 21 de deplasări externe care însumează cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei.  

Klaus Iohannis a avut anul acesta deplasări externe de peste 7 milioane de lei. Șeful statului nu a aprobat nicio grațiere
Klaus Iohannis a avut anul acesta deplasări externe de peste 7 milioane de lei. Șeful statului nu a aprobat nicio grațiere

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, 16 deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 7 milioane de lei. Tot în acest an, șeful statului nu a aprobat nicio grațiere și a acordat peste 970 de decorații.

Cât au costat deplasările externe ale preşedintelui Klaus Iohannis din 2020
Cât au costat deplasările externe ale preşedintelui Klaus Iohannis din 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, nouă deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 3 milioane de lei.

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.