Judecatorii au decis. Legea privind indemnizatia de crestere a copilului NU este anticonstitutionala

15-06-2011 16:22

Curtea Constitutionala

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis astazi sa respinga seizarea formulata de PSD si PNL, fata de Ordonanta de Urgenta referitoare la concediul si indemnizatia de crestere a copiilor.

Aceasta sesizare a fost inaintata CC de catre grupurile parlamentare ale PSD si PNL din Camera Deputatilor, iar decizia judecatorilor a fost luata cu unanimitate de voturi.

Opozitia a contestat, in 26 mai, Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Potrivit acestei contestatii, legea restrange drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copiilor.

OUG 111 prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizatiei de crestere a copilului a fost publicata in Monitorul Oficial in 10 decembrie 2010 si a intrat in vigoare la inceputul anului 2011, potrivit Mediafax.

Potrivit actului normativ, incepand din ianuarie 2011 mamele pot sa opteze pentru un concediu de crestere a copilului pe o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 lei.

Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni. Acest stimulent nu se acorda mamelor care se intorc la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului sau celor care opteaza pentru concediul de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 de lei.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26