Indemnizatia pentru cresterea copilului va scadea doar cu 15%
UPDATE: Informatia a fost confirmata si de presedintele UNPR, Marian Sarbu, dupa sedinta Coalitiei guvernamentale. El a declarat ca indemnizatiile pentru cresterea copilului NU va mai fi redusa cu 25 %, asa cum s-a propus initial, ci cu doar 15 %.
Initial, aceasta veste a fost data de vicepresedintele CSDR, Aurel Cornea. El a relatat discutia avuta marti cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
"Ministrul Vladescu ne-a spus ca setul de masuri de austeritate cuprins in scrisoarea catre FMI va ramane la fel, fiind posibila diminuarea numai cu 15 procente a indemnizatiei pentru cresterea copilului, nu cu 25 cum fusese anuntat initial", a precizat Aurel Cornea.
De altfel, presedintele Traian Basescu a declarat, in 15 mai, ca spera ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie "minim afectata".
Potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in luna martie, la nivelul intregii tari erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizatia pentru cresterea copilului, platile efectuate totalizand 189.883.868 de lei.
Aproximativ 50 de mamici cu bebelusi in carucioare, dar si tatici si bunici s-au adunat, miercuri, in fata sediului Guvernului pentru a cere demnitarilor sa nu reduca alocatia si indemnizatia pentru copii. Proteste similare ale parintilor nemultumiti au avut loc si in Iasi si Brasov.
Organizatorii protestului sustin ca reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului are impact nesemnificativ pentru bugetul de stat, respectiv sub 0,02 la suta din PIB, insa efectul este covarsitor pentru dezvoltarea si viitorul micutilor.