Mamele care nasc in concediu de maternitate iau inca 600 de lei

19-01-2011 00:00

Ioan Botis

Mamele care se afla in concendiu de crestere a copilului, pentru copiii nascuti dupa 1 ianuarie 2011, vor beneficia, pana la finalului concediului acordat pentru cresterea primului copil, de un stimulent lunar de 600 de lei.

Intr-un comunicat al Guvernului se arata ca, in baza ordonantei aprobate la finele anului trecut, este acordata o suma suplimentara lunara de 600 lei pentru parintele care se afla in concediu de ingrijire a copilului, in situatia in care i se naste un al doilea copil in perioada concediului, anunta Mediafax.

In acelasi timp se arata ca o situatie diferita este pentru parintii care beneficiaza de concediu de crestere a copilului in baza vechii legislatii, respectiv OU 148/2005, si ca, in acest caz, pentru parintii care beneficiaza de indemnizatie si concediu de ingrijire pentru primul copil, nascut pana la 31 decembrie 2010, iar ulterior li se naste un al doilea copil inainte de finalizarea perioadei concediului, dupa 1 ianuarie 2011, indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil.

La finalul perioadei de concediu pentru primul copil, parintele beneficiaza, pentru cel de-al doilea copil, de concediul si indemnizatia lunara in functie de optiunea pe care si-o exprima conform OU 111/2010.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, mamele vor avea posibilitatea sa opteze pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 lei si cu o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 de luni.

Guvernul a decis ca acest cuantum al indemnizatiei pentru cresterea copilului se suplimenteaza cu 600 de lei incepand cu cel de-al doilea copil, in cazul sarcinilor multiple, dar si al nasterilor survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO