Iohannis cere Guvernului ”să vină cu soluții” la recursul compensatoriu: ”Se poate corecta”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni pe două teme: criza din Marea Britanie și legea privind recursul compensatoriu.

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Preşedintele a solicitat Guvernului să facă, în timp scurt, o analiză profundă privind problema recursului compensatoriu şi să vină cu soluţii, subliniind că se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament pentru a se corecta legislaţia.

"Solicit Guvernului României să facă, în timp scurt, o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Repet: solicit Guvernului o analiză profundă şi prezentarea de soluţii. Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiţie. Se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină şi să caute vinovaţi în loc să caute soluţii", a afirmat Iohannis.

Potrivit şefului statului, siguranţa cetăţeanului nu este negociabilă.

Citește și
recidivist
Eliberat mai devreme din închisoare, a lovit din nou. Un singur pumn a fost de ajuns
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

"Foarte mulţi au observat şi s-a discutat foarte mult în diferite emisiuni şi alte medii despre delincvenţi care au fost eliberaţi mai repede decât au avut sentinţa în baza a ceva ce se numeşte recursul compensatoriu, adică au fost eliberaţi mai repede deoarece condiţiile în închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar şi răspicat - siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Aşadar, trebuie să tragem câteva concluzii şi asta rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delincvent eliberat vine peste el", a menţionat Iohannis.

El a arătat că soluţia la această problemă nu o reprezintă căutarea vinovaţilor în alte guvernări şi în alte majorităţi.

"Am observat tot felul de poziţii şi la guvernanţi şi din majoritatea parlamentară, dar şi din opoziţie, care toate seamănă între ele: se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: Nu asta este soluţia. Căutarea vinovaţilor în alte guvernări şi în alte majorităţi nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă. Şi de aceea solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Repet - solicit Guvernului o analiză profundă şi prezentarea de soluţii. Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiţie, se poate intra în procedura foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină şi să caute vinovaţi în loc să caute soluţii. (...) Solicit Guvernului României să vină urgent cu soluţii pentru această chestiune", a mai spus Iohannis.

După un şir de fapte violente care au culminat cu recenta crimă de la Mediaş, opoziţia a cerut abrogarea de urgenţă a legii prin care infractorii pot fi eliberaţi mai devreme în baza aşa-numitului recurs compensatoriu.

Aceasta prevede pentru orice infractor, chiar şi pentru criminali şi violatori, reducerea pedepsei cu 6 zile pentru fiecare 30 petrecute în celule mici sau murdare. Sunt mii de infractori pe străzi - avertizează şi sindicaliştii din penitenciare care spun că, în timp, 70% dintre ei vor ataca din nou şi se vor întoarce după gratii.

Peste 14.000 de infractori au fost eliberaţi din închisori, în urma recursului compensatoriu, iar câteva sute s-au întors deja după gratii. Alţii, care au recidivat, cum e şi în cazul crimei din Mediaş, nu au apucat să fie condamnaţi, aşa că nu apar încă în statistici.

Cu toate acestea, din octombrie 2017, 649 de indivizi eliberaţi au comis o infracţiune şi au ajuns din nou în închisori. Aproape 200 au comis fapte extrem de grave - au avut loc 18 crime, 17 violuri, 148 de tâlhării şi 10 acte de violenţă. Aceştia sunt deja condamnaţi, însă rata de recidivă este mult mai mare în realitate.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri despre criza politică din Marea Britanie. Șeful statului a afirmat că Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, după ce Parlamentul de la Londra a respins marţi cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May.

"Cred că trebuie analizate două aspecte care sunt importante şi pentru UE, dar şi pentru noi, în ţară. În primul rând, Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, trebuie să ştim ce se va întâmpla în Marea Britanie în continuare. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce într-un final la aprobarea acestui acord şi asta ar fi soluţia cea mai bună. Pe de altă parte, UE, formată din cei 27, este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă e posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziţii diferite în UE 27. Şi aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE 27, deci noi, cei care rămânem în Uniune, suntem uniţi. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord, care a fost îndelung negociat şi aprobat de UE 27, nu va fi renegociat", a arătat preşedintele, într-o declaraţie de presă.

El a mai apreciat că decizia Parlamentului britanic este regretabilă.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Aseară, Parlamentul britanic a refuzat acordul care a fost prezentat de Guvern - acord care a fost negociat.

- E important de observat că acest acord a fost negociat, nu impus. Negociat de echipa celor 27, care rămân, și Guvernul Marii Britanii.

- Este un pas procedural și rezultatul e regretabil. Consider, în continuare, că acest acord este unul bun, garantează o retragere ordonată a M.Britanii și păstrarea de relații bune.

- Se pune întrebarea: ce rămâne. Trebuie analizate multe aspecte, importante pentru UE, cât și pentru noi, în țară. 

- În primul rând, Guvernul britanic trebuie să își clarifice poziția.
Pe de altă parte, UE - formată din cei 27 - este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acordului sau dacă sunt poziții diferite în UE 27
Și aici pot să vă spun cu foarte mare claritate că noi suntem uniți: nu există abordări divergente.

- Pe de altă parte, acest acord care a fost îndelung negociat și aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Astfel, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, dar nu e cazul să intrăm în fibrilații, în panică.

- Și nici nu e cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii. Deocamdată, UE 27 a aprobat acordul, iar Guvernul Marii Britanii trebuie să își clarifice poziția.

- UE e pregătită pentru toate variantele, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul președinției Consiliului UE.

- Pe de altă parte, foarte mulți români au rude care muncesc acolo și își pun întrebarea ce se întâmplă cu ei. Dacă rămâne acordul, le vor fi asigurate toate drepturile.

Însă suntem pregătiți pentru negocieri care vor duce și înspre alte scenarii. Nimeni nu trebuie să își facă griji pentru ei: suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții.

 (Despre recursul compensatoriu)

- O a doua chestiune e cea a recursului compensatoriu
Foarte mulți au observat și s-a discutat foarte mult despre delicvenți care au fost eliberați mult mai repede în baza a ceva numit „recurs compensatoriu.”

- Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care e în vigoare. Trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățeanului român nu e negociabilă!

Trebuie să tragem câteva concluzii și să venim cu soluții pentru ca românul de rând să stea liniștit acasă și să nu se sperie că un delicvent vine peste el.

- Am observat că se caută un vinovat pentru această lege. Vă spun clar: nu asta e soluția! De aceea, solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții.

- Aceste soluții trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiție. Se poate intra foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația. Nu e acceptabil ca lumea să caute vinovați, în loc de soluții.

Marți seară, Parlamentul britanic a respins mai mult decât categoric - cu o majoritate de 230 de voturi - singurul plan care există la ora actuală, adică acordul negociat cu UE de guvernul condus de Theresa May.

Uniunea Europeană a transmis că regretă rezultatul votului de marți seară de la Londra și a cerut Guvernului britanic să-și clarifice intențiile.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Dăncilă: Voi lua o decizie pe tema recursului compensatoriu după ce mă întâlnesc cu Toader
Dăncilă: Voi lua o decizie pe tema recursului compensatoriu după ce mă întâlnesc cu Toader

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că miercuri va avea o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema legii privind recursul compensatoriu, pentru a putea lua o decizie pe acest subiect.

Eliberat mai devreme din închisoare, a lovit din nou. Un singur pumn a fost de ajuns
Eliberat mai devreme din închisoare, a lovit din nou. Un singur pumn a fost de ajuns

Un individ de 33 de ani din Pitești, eliberat în baza recursului compensatoriu în octombrie anul trecut, pentru tentativă de omor, a ajuns marți din nou în arest.

Recidivistul din Galați l-a bătut pe bătrânul de 75 de ani cu un box pe mână
Recidivistul din Galați l-a bătut pe bătrânul de 75 de ani cu un box pe mână

Scene revoltătoare, surprinse de camerele de supraveghere într-un bloc din Galați, au stârnit indignare pe rețelele sociale. În înregistrare se vede cum un bătrân este atacat cu brutalitate de un individ, care îl lovește de mai multe ori cu pumnii.

Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional
Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că ministerul nu a fost de acord cu modificările propuse la Legea recursului compensatoriu şi s-a exprimat în sensul că acest act normativ este neconstituţional.

Bărbat jefuit şi bătut în scara blocului de un hoţ eliberat cu recursul compensatoriu
Bărbat jefuit şi bătut în scara blocului de un hoţ eliberat cu recursul compensatoriu

Scene revoltătoare, surprinse de camerele de supraveghere dintr-un bloc din Galați, au stârnit indignare pe rețelele sociale.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.