Dăncilă, despre refuzul lui Iohannis privind noii miniștri: ”Ne gândim să mergem la CCR”

Ultima actualizare: 15-01-2019 22:01
viorica dancila

Viorica Dăncilă consideră că Guvernul ar trebui să sesizeze din nou Curtea Constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că propunerile pentru Ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale vor fi refuzate din nou.

"Eu cred că această împotrivire - să fiu elegantă - a preşedintelui de a face cele două nominalizări nu are doar un impact naţional, are un impact european, pentru că deciziile care se vor lua pe cele două domenii, decizii importante, fac referire la toţi cetăţenii europeni şi nu numai la cetăţenii români. Preşedintele trebuie să înţeleagă că deciziile şi modul în care sunt gestionate aceste dosare, modul în care reuşim să avem consens pe dosarele importante legate de cele două domenii, transporturi şi dezvoltare regională, influenţează viaţa a peste 500 de milioane de cetăţeni. Deci, eu cred că implicaţiile sunt mult mai ample şi sper ca preşedintele să realizeze în ultima clipă şi să accepte aceste două nominalizări. Nu ştiu ce vom face mai departe. Bineînţeles că ne gândim să mergem la Curtea Constituţională, acesta este pasul pe care care trebuie să îl facem. Vom avea o decizie care se va lua în coaliţie. După cum ştiţi, trebuie să avem o decizie politică, pentru că suntem un guvern politic, dar din punctul meu de vedere trebuie să mergem la Curtea Constituţională", a declarat premierul marţi seară, pentru Antena 3, conform Agerpres.

Dăncilă a adăugat că situaţia generată de refuzul lui Iohannis este "greu de explicat", atât românilor, cât şi oficialilor de la Bruxelles, având în vedere că există dosare importante pe agenda europeană care presupun implicarea miniştrilor de resort.

"Cred că aceste lucruri nu dau bine nici la nivel intern, deoarece românii nu înţeleg de ce două nominalizări care nu au niciun fel de probleme nu sunt acceptate de către preşedinte, în condiţiile în care nu sunt probleme de legalitate. Mai puţin înţeleg europenii, colegii din Parlamentul European, pentru că în fiecare stat membru, atunci când s-a deţinut preşedinţia rotativă, a existat consens, sprijin şi efectiv toţi cei de bună-credinţă au încercat să aducă plusvaloare acestei funcţii deosebit de importante la nivel european. Este greu de explicat de ce pentru lupta internă putem pune în pericol decizii şi finalizarea unor proiecte atât de importante nu numai pentru România", a mai afirmat ea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că propunerile Guvernului pentru Ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, Mircea Drăghici şi Olguţa Vasilescu, vor fi refuzate din nou.

"Aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Într-o zi, două vor fi finalizate documentele şi reexpediate la Guvern", a precizat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că motivele refuzului vor fi cunoscute din scrisori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO