Iohannis: "O voi întreba vineri pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă"

Ultimul update: Joi 26 Aprilie 2018 20:40
Data publicarii: Joi 26 Aprilie 2018 19:51
Categorie: Politic

Preşedintele a comentat, la Bacău, modul în care premierul şi liderul PSD s-au implicat în poolitica externă, atribut al şefului statului potrivit Constituţiei.

La finalul vizitei de la Bacău, preşedintele a făcut declaraţii în faţa presei. „Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală fără să sufle o vorbă, fără măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine, fiindcă, totuşi, dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt preşedintele Republicii şi eu răspund de politica externă", a declarat Iohannis, referindu-se la întâlnirea pe care o va avea vineri cu prim-ministrul.

El a precizat, referitor la declaraţia anterioară privind vizita în Israel a premierului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, în care spunea că nu ştie „ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evrei”, că nu folosit „noţiuni peiorative”, dar îşi cere scuze dacă cineva se simte jignit. „Să fiu acuzat de antisemitism mi se pare deplasat, caraghios”, a spus şeful statului.

„Şi eu m-am întrebat, când s-a lăudat preşedintele Camerei Deputaţilor la televizor că a rezolvat problema ambasadei, în ce calitate a rezolvat această chestiune şi cum s-a gândit să intre în această dezbatere”, a comentat Iohannis implicarea lui Dragnea în problema mutării ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. „OK, dacă s-a dus acolo şi nu ştim nimic, ce înţelegeri vor putea să facă”.

„Preşedintele Camerei Deputaţilor s-a deplasat în Israel pentru nu ştim ce, se întâlneşte cu nu ştim cine şi nu ştim ce înţelegeri vor face. Dacă ar fi mers în mod transparent, înţelegerile nu ar mai fi secrete”, a spus Iohannis, referitor la prezenţa lui Dragnea.

Preşedintele a dat de înţeles că nu a primit memorandumul privind mutarea ambasadei de la Palatul Victoria şi că încă nu ştie dacă s-a trimis o propunere de ambasador pentru Israel.

„Eu nu văd nicio problemă cu Israelul. România şi Israel au o relaţie excelentă, eu m-am zbătut pentru această relaţie. Nu avem o problemă bilaterală. Dar politicienii de la noi care doresc să se profileze în politica internă, cum ar fi domnul Dragnea, încearcă să folosească astfel de teme, inoportune pentru a căştiga capital electoral, recunoaştere internaţională. Trebuie să îl întrebaţi pe el ce vrea de fapt, fiindcă e greu de înţeles cum a ajuns să vehiculeze astfel de temă”, a conchis Iohannis.

Referitor la conflictul Guvern-BNR, Iohannis a spus că „există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a da vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei. Eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa, şi nu pentru că eu vreau aşa sau e scris în vreo lege – că, mai nou, legile se schimbă după bunul plac al PSD – ci pentru că e condiţie esenţială pentru a fi membru în UE. BNR nu trebuie să facă politica guvernamentală, dar trebuie să încerce să-şi armonizeze politicile în interesul României. Că la Ministrul Finanţelor nu există dorinţa de mediere, îl priveşte, nu despre el este vorba în propoziţie”.

Preşedintele a comentat şi proiectul de lege privind detenția de weekend și acasă, adoptat miercuri, despre care a spus că se înscrie în categoria "legilor pentru penali". „Unii dintre cei care au votat cu mult entuziasm se gândesc preventiv că mai bine decât să meargă la închisoare să stea acasă. Asta nu înseamnă că măsura trebuie eliminată, dar trebuie foarte clar lămurită şi aplicată când nu există pericol social. Aşa, pauşal, nu mi se pare o măsură bună”.

Loegat de posibile presiuni din partea PSD în contextul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie, preşedintele a spus„Vedem tot mai multe iniţiative din partea PSD care sunt absolut discutabile, şi asta nu spun în semn pozitiv. Mă consider un om tolerant şi doresc să transmit această toleranţă în societate”

Dăncilă s-a întâlnit cu Netanyahu. Premierul israelian a salutat adoptarea memorandumului privind ambasada României
Dăncilă s-a întâlnit cu Netanyahu. Premierul israelian a salutat adoptarea memorandumului privind ambasada României
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila si robotul
Viorica Dăncilă a anunţat că îi va invita pe premierii din Kuweit şi Emirate
Primul congres al Pro România, partidul condus de Ponta. Pe cine susţin la preşedinţie
Firea acuză liderii PSD că "pun la cale un plan de sabotare". Ce i-ar fi răspuns Dragnea
Surse: Preşedintele va chema partidele la Cotroceni pentru consultări pe tema legilor justiţiei
Iohannis, la Bruxelles: România va continua să promoveze activ şi responsabil cooperarea Europa-Asia
Reacția lui Tudorel Toader după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia
Liviu Dragnea
O filială PSD cere în continuare demisia lui Dragnea. "Avem nevoie de un lider serios"
Orban: PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă la Parlament. Să spună dacă respectă recomandările Comisiei
Turcan: PNL va demara procesul de revocare din funcţie a Avocatului Poporului
Corina Crețu critică din nou Guvernul: ”Avem miliarde de euro care așteaptă la Bruxelles”
Băsescu: „Doamna” din Voluntari şi „Ţopul” din Teleorman - unul nenoroceşte o ţară, iar altul o capitală
Tăriceanu, despre remaniere: Am discutat cu Dragnea. ALDE nu remaniază pe nimeni