Iohannis: "O voi întreba vineri pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă"

Ultimul update: Joi 26 Aprilie 2018 20:40
Data publicarii: Joi 26 Aprilie 2018 19:51
Categorie: Politic

Preşedintele a comentat, la Bacău, modul în care premierul şi liderul PSD s-au implicat în poolitica externă, atribut al şefului statului potrivit Constituţiei.

La finalul vizitei de la Bacău, preşedintele a făcut declaraţii în faţa presei. „Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală fără să sufle o vorbă, fără măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine, fiindcă, totuşi, dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt preşedintele Republicii şi eu răspund de politica externă", a declarat Iohannis, referindu-se la întâlnirea pe care o va avea vineri cu prim-ministrul.

El a precizat, referitor la declaraţia anterioară privind vizita în Israel a premierului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, în care spunea că nu ştie „ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evrei”, că nu folosit „noţiuni peiorative”, dar îşi cere scuze dacă cineva se simte jignit. „Să fiu acuzat de antisemitism mi se pare deplasat, caraghios”, a spus şeful statului.

„Şi eu m-am întrebat, când s-a lăudat preşedintele Camerei Deputaţilor la televizor că a rezolvat problema ambasadei, în ce calitate a rezolvat această chestiune şi cum s-a gândit să intre în această dezbatere”, a comentat Iohannis implicarea lui Dragnea în problema mutării ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. „OK, dacă s-a dus acolo şi nu ştim nimic, ce înţelegeri vor putea să facă”.

„Preşedintele Camerei Deputaţilor s-a deplasat în Israel pentru nu ştim ce, se întâlneşte cu nu ştim cine şi nu ştim ce înţelegeri vor face. Dacă ar fi mers în mod transparent, înţelegerile nu ar mai fi secrete”, a spus Iohannis, referitor la prezenţa lui Dragnea.

Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă

Preşedintele a dat de înţeles că nu a primit memorandumul privind mutarea ambasadei de la Palatul Victoria şi că încă nu ştie dacă s-a trimis o propunere de ambasador pentru Israel.

„Eu nu văd nicio problemă cu Israelul. România şi Israel au o relaţie excelentă, eu m-am zbătut pentru această relaţie. Nu avem o problemă bilaterală. Dar politicienii de la noi care doresc să se profileze în politica internă, cum ar fi domnul Dragnea, încearcă să folosească astfel de teme, inoportune pentru a căştiga capital electoral, recunoaştere internaţională. Trebuie să îl întrebaţi pe el ce vrea de fapt, fiindcă e greu de înţeles cum a ajuns să vehiculeze astfel de temă”, a conchis Iohannis.

Referitor la conflictul Guvern-BNR, Iohannis a spus că „există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a da vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei. Eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa, şi nu pentru că eu vreau aşa sau e scris în vreo lege – că, mai nou, legile se schimbă după bunul plac al PSD – ci pentru că e condiţie esenţială pentru a fi membru în UE. BNR nu trebuie să facă politica guvernamentală, dar trebuie să încerce să-şi armonizeze politicile în interesul României. Că la Ministrul Finanţelor nu există dorinţa de mediere, îl priveşte, nu despre el este vorba în propoziţie”.

Preşedintele a comentat şi proiectul de lege privind detenția de weekend și acasă, adoptat miercuri, despre care a spus că se înscrie în categoria "legilor pentru penali". „Unii dintre cei care au votat cu mult entuziasm se gândesc preventiv că mai bine decât să meargă la închisoare să stea acasă. Asta nu înseamnă că măsura trebuie eliminată, dar trebuie foarte clar lămurită şi aplicată când nu există pericol social. Aşa, pauşal, nu mi se pare o măsură bună”.

Loegat de posibile presiuni din partea PSD în contextul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie, preşedintele a spus„Vedem tot mai multe iniţiative din partea PSD care sunt absolut discutabile, şi asta nu spun în semn pozitiv. Mă consider un om tolerant şi doresc să transmit această toleranţă în societate”

Dăncilă s-a întâlnit cu Netanyahu. Premierul israelian a salutat adoptarea memorandumului privind ambasada României

Dăncilă s-a întâlnit cu Netanyahu. Premierul israelian a salutat adoptarea memorandumului privind ambasada României

VIDEO PROTVPLUS.RO

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Cristian Gog - Mentalist

Cristian Gog, castigatorul celui de-al doilea sezon Romanii au talent a revenit pe Marea Scena a Talentului cu un moment unic de mentalism
09:22

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Claudia Stroe - Bubble Show

Claudia Stroe a revenit pe scena Romanii au talent cu un spectacol cu baloane de sapun, plin de culoare si magie
04:09

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Ripperz Crew - Breakdance

S-au invartit de un loc in SEMIFINALA, iar acum vor sa sara pana in FINALA!! Ripeerz Crew, un moment de breakdance care te lasa cu gura cascata
08:33

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Daniel Capitanescu si Donald Niemen - Moment comic cu baloane

Daca inainte ne intrebam ce pot face doi barbati cu un prosop, iata ce pot face cu un balon. Daniel Capitanescu si Donald Niemensi, un moment plin de originalitate si amuzament
05:01

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Nicholas Obedeanu Mihalache - Pian

Micul Chopin de Romania a vrajit audienta de la prima atingere a clapelor
05:54

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Natalia Lukiv si Bogdan Boie - Cha-cha-cha

In pasi de cha-cha, Natalia Lukiv si Bogdan Boie fac din dans o arta. Senzualitate, pasiune si multa dedicatie
07:47

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: The Violin guy - Vioara + show lasere

Ca tot se apropie festivalurile, The Violin Guy iti aduce un show spectaculos care te pregateste de vara
10:12

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Marco Rahme - Calcule mentale

Talentul da mereu cu plus. Calculati voi cate voturi va primi Marco Rahme
10:06

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Lacramioara Busca - Solist vocal

Pentru Lacramioara, muzica este iubirea vietii ei. Vocea sa minunta a mers direct la inima spectatorilor si telespectatorilor.
08:10

ROMANII AU TALENT

A cincea Gala a Talentului: Analogic Mind - Hip-hop

Stie sa transpuna adevarul emotionant prin versuri, iar cuvintele lui au ajuns direct la sufletul spectatorilor si telespectatorilor. Analogic Mind, un moment induiosator
07:02
Codrin Stefanescu

Codrin Ștefănescu: ”Ilie Năstase e mândrie patriotică, nu-i pui cătușe”

Ponta: Dacă ne fac trădători cei din 'Corul Bocitoarelor' de la Belina e foarte bine

PSD Iași îl atacă pe Bănicioiu: ”Niciun moment nu a făcut cinste organizaţiei de la Iaşi”

Ludovic Orban: Eu cred că trebuie stopat acest proces de acordare de zile libere pe bandă rulantă

Încă o lovitură pentru Liviu Dragnea. Nicolae Bănicioiu demisionează din PSD și pleacă la Ponta

Adrian Năstase, despre calitățile unui premier în România: cultură generală, capacitatea de a dialoga

Paul Stănescu

Vicepreşedintele PSD, Paul Stănescu: ”Asistăm la o aşa-zisă 'dezertare' din rândurile organizaţiilor PSD”

Firea susține că nu știe nimic despre racolările lui Ponta din PSD: "Detest trădarea”

Iohannis, despre efectele guvernării PSD: ”Sectorul privat înregistrează o anumită deteriorare a încrederii”

Agitație mare în PSD, din cauza ”trădătorilor” care pleacă în partidul lui Victor Ponta

Ponta: ”Dăncilă, cel mai slab pregătit premier din ultimii 28 de ani”

Klaus Iohannis spune că aşteaptă de la guvernanţi ”răspunsuri mai convingătoare” privind Pilonul II de pensii