Iohannis, despre pesta porcină: „Situaţia ne-a găsit nepregătiţi în faţa celui mai grav flagel”

klaus iohannis
Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj la deschiderea celei de-a XXIII-a ediţii a Târgului Internaţional INDAGRA, în care subliniază că era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane.

Iohannis și-a exprimat speranţa că aceasta va fi o lecţie învăţată, care va conduce la acţiuni şi decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiţii.

"Cu toţii ne dorim o creştere a performanţelor în agricultură, în zootehnie, în industria alimentară. Fermierii şi întreprinzătorii din sectorul agricol investesc continuu în creşterea competitivităţii şi adaptarea la exigenţele pieţei. Tocmai de aceea, ei aşteaptă o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situaţiilor de urgenţă care ţin de competenţa autorităţilor naţionale. În acest sens, era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv şi necontrolat. În ciuda precedentelor şi a avertismentelor, situaţia ne-a găsit nepregătiţi, încă o dată, în faţa celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani. Sper, pentru viitor, că aceasta va fi o lecţie învăţată, care va conduce la acţiuni şi decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiţii", se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis transmis de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, relatează Agerpres.

În mesaj, şeful statului afirmă că forţa unor evenimente precum INDAGRA demonstrează că este pe deplin justificată încrederea în capacităţile întreprinzătorilor de a valorifica potenţialul imens de care beneficiază România în agricultură.

"Sunt convins că, prin asemenea târguri şi expoziţii, România devine un hub regional important pentru sectorul agricol şi pentru piaţa de profil", arată Iohannis.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

El aminteşte că România va avea responsabilitatea, în perioada următoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune.

"Vă invit, pe toţi cei care cunoaşteţi realităţile din agricultură, să vă implicaţi activ în acest proces. Cu toţii ne dorim o creştere a performanţelor în agricultură, în zootehnie, în industria alimentară. Fermierii şi întreprinzătorii din sectorul agricol investesc continuu în creşterea competitivităţii şi adaptarea la exigenţele pieţei. Tocmai de aceea, ei aşteaptă o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situaţiilor de urgenţă care ţin de competenţa autorităţilor naţionale", spune preşedintele Iohannis.

El subliniază importanţa competitivităţii externe a sectorului agro-alimentar român.

"În ultimii ani, deficitul comercial s-a adâncit tot mai mult, cea mai semnificativă influenţă provenind, ca şi anul trecut, din comerţul cu carne şi produse din carne şi cel cu legume şi fructe. În plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depăşit exporturile pentru toate categoriile. (...) Nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esenţial să şi creăm, să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanţul procesării, pentru noi oportunităţi de piaţă şi exporturi mai valoroase. Doar aşa putem inversa evoluţia actuală, bazată pe importuri mari de produse agroalimentare. Avem nevoie, în acest sens, să promovăm în continuare, în mod inteligent, produsele tradiţionale atestate, care să devină o carte de vizită autentică pentru potenţialul agriculturii noastre", mai spune Iohannis.

Şeful statului consideră că politicile de sprijin pentru agricultură şi pentru dezvoltarea satului românesc trebuie să se bazeze, tot mai mult, pe aportul tinerilor.

"Atragerea tinerilor către agricultură, dar către o agricultură modernă, ghidată de inovaţie şi tehnologie, ar putea fi motorul de creştere al acestui domeniu esenţial", evidenţiază el.

Preşedintele Iohannis încurajează dezbaterile în care fermierii, agricultorii, specialiştii caută să identifice soluţii concrete la provocările şi oportunităţile existente.

"Încurajez formularea de politici alternative care să fie propuse autorităţilor. O schimbare cu adevărat sănătoasă vine din interiorul agriculturii, de la oamenii dedicaţi acesteia, nu neapărat din afara ei. Agricultorii sunt oameni de nădejde, oameni hotărâţi şi harnici, care pun suflet în munca lor. Vă felicit pentru consecvenţa şi determinarea eforturilor dumneavoastră!", conchide el.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor de la Colectiv
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor de la Colectiv

În urmă cu 3 ani, pe 30 octombrie, incendiul de la Colectiv a marcat pe viaţă sute de tineri, care nu îşi doreau altceva decât să asculte muzică şi să se bucure de ea alături de prieteni.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.