Inca un atac la adresa fostului cabinet Ciolos. Ministrul Energiei a cerut verificari privind pregatirea pentru iarna

Ultimul update: Duminica 15 Ianuarie 2017 07:08
Data publicarii: Joi 12 Ianuarie 2017 16:08
Categorie: Politic
Toma Petcu

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca a observat, in ultimul interval de timp, o proasta pregatire a perioadei de iarna realizata de fostul guvern.

El a precizat ca a cerut Corpului de control sa faca verificari in acest sens la complexele energetice Hunedoara si Oltenia, precum si la Ministerul Energiei.

-► Replica fostului ministru al Energiei, Victor Grigorescu

"Am observat in acest timp o proasta pregatire in prealabil a perioadei de iarna de catre fostul guvern. In primul rand, stocurile de carbune la centralele termoelectrice. Aici m-as referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuala 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe varf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durata de functionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem la ora actuala in stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta inseamna o functionare de maxim patru zile", a declarat Petcu, la inceputul sedintei de Guvern, conform Agerpres.

El a precizat ca a solicitat verificari referitoare la modul de pregatire a perioadei de iarna din perspectiva aprovizionarii cu energie.

"Pentru a stabili cum s-a ajuns la situatia de a fi tot timpul la limita stocului de carbune, riscand chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregatire a perioadei de iarna in cele doua complexe si in Ministerul Energiei", a adaugat ministrul.

Potrivit acestuia, in perioada urmatoare vor fi elaborate proceduri "foarte clare si bine stabilite".

"Aceste proceduri, din pacate, nu au fost facute in guvernarea anterioara, punandu-ne acum intr-o situatie limita, pe care doar cu experienta celor din sistem am reusit s-o trecem", a sustinut demnitarul.

In ceea ce priveste stocurile de gaz, el a aratat ca in depozitele Romgaz se afla la ora actuala 1.000.450.000 de metri cubi.

"Consumul mediu orar al Romaniei in aceasta perioada este estimat la 70 milioane de metri cubi, el fiind asigurat in felul urmator: din productia interna 28 milioane metri cubi, depozite - 26 milioane metri cubi, import - 13 milioane metri cubi si 3 milioane de metri cubi vin in afara sistemului national de transport. In aceasta perioada cantitatea de gaz din conducte s-a mentinut in limite normale (...) de 38 milioane metri cubi. Varful de consum orar pe energie electrica a fost atins marti seara in intervalul 18,00 - 19,00, acesta fiind de 9730 MW", a mai spus Toma Petcu.

El a reiterat faptul ca a dispus o serie de masuri pentru functionarea normala a sistemului energetic, cum ar fi asigurarea unor cantitati mai mari de carbune la centrale prin suplimentarea garniturilor de tren care transporta carbunele de la mine pana la centrale, suplimentarea personalului la descarcarea vagoanelor in centrale si trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe productia pe pacura in perioada de varf de consum pe gaze.

Replica fostului ministru, Victor Grigorescu

Stocurile de iarna necesare sistemului energetic exista si au fost notificate noului Guvern inca de la preluarea mandatului, a scris fostul ministrul al Energiei, Victor Grigorescu, pe pagina personala de Facebook dupa ce, joi, actualul ministru de resort, Toma Petcu, a declarat ca fostul Guvern nu s-a preocupat de asigurarea stocurilor pentru iarna.

"Stocurile de iarna necesare sistemului energetic exista si ele au fost notificate inclusiv catre Guvernul Grindeanu, la preluarea mandatului. Este o naivitate sa credem ca aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comanda. Stocuri pentru iarna au inceput sa fie acumulate inca din toamna", spune Grigorescu. "Discutia pe marginea existentei lor este o chestiune politica si nicidecum profesionala. Cine vrea sa le verifice poate sa o faca prin infiintarea unei comisii sau prin verificarea directa a cifrelor. Nu e nevoie de sapte zile ca sa vezi daca ai sau nu stocuri la indemana. Nu avem sincope in alimentarea cu energie sau agent termic, adica stocurile exista si din ele producem energia in varf de sezon rece", a adaugat Grigorescu.

Potrivit acestuia, Dispeceratul Energetic National si Comandamentul de iarna gestioneaza situatia an de an, au acces la aceste date si, daca ar fi existat vreo problema, ea s-ar fi rezolvat de multa vreme. '"Greaua mostenire' e doar o chestiune de discurs politic", a adaugat fostul ministru.
 

Toma Petcu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Fostul ministru Cristian Ghinea, despre ancheta parlamentara:
Fostul ministru Cristian Ghinea, despre ancheta parlamentara: "PSD-ALDE au votat o mascarada. Nu particip la acest circ"
Comisiile de buget-finante ale Senatului si Camerei Deputatilor devin comisii de ancheta. Ciolos si Anca Dragu vor fi audiati
Comisiile de buget-finante ale Senatului si Camerei Deputatilor devin comisii de ancheta. Ciolos si Anca Dragu vor fi audiati
Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o
Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o "gaura" bugetara de 10 miliarde de lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lia Olguta Vasilescu, Liviu Dragnea, Viorica Dancila
Opoziţia depune moţiunea "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României”
Preşedintele Klaus Iohannis participă, azi, la Bruxelles, la Summitul Euro
Alianța Vestului. Ponta: ”Atenuează efectele nocive ale Puterii centrale (analfabetă)”
CCR va discuta pe 19 decembrie conflictul Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis, poză cu Angela Merkel. Ce au discutat cei doi oficiali la Bruxelles
USR: Dragnea încearcă să blocheze iniţiativa ”Fără penali în funcții publice”
Viorica Dancila
Dăncilă: Datele INS şi Eurostat confirmă că economia românească performează
Cseke Attila: UDMR nu susţine ordonanţa pentru modificarea Codurilor penale
Klaus Iohannis a trimis la CCR o nouă sesizare de neconstituționalitate
Iohannis, despre apelul lui Dăncilă: ”Drăguț”. Ce spune de OUG pe Codurile Penale
Ședinţă de Guvern. Mai multe măsuri în domeniul sănătăţii, pe ordinea de zi
Dragnea, contrazis involuntar de Dăncilă. Reacţia premierului când află ce a făcut