Inca un atac la adresa fostului cabinet Ciolos. Ministrul Energiei a cerut verificari privind pregatirea pentru iarna

Toma Petcu

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca a observat, in ultimul interval de timp, o proasta pregatire a perioadei de iarna realizata de fostul guvern.

El a precizat ca a cerut Corpului de control sa faca verificari in acest sens la complexele energetice Hunedoara si Oltenia, precum si la Ministerul Energiei.

-► Replica fostului ministru al Energiei, Victor Grigorescu

"Am observat in acest timp o proasta pregatire in prealabil a perioadei de iarna de catre fostul guvern. In primul rand, stocurile de carbune la centralele termoelectrice. Aici m-as referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuala 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe varf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durata de functionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem la ora actuala in stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta inseamna o functionare de maxim patru zile", a declarat Petcu, la inceputul sedintei de Guvern, conform Agerpres.

El a precizat ca a solicitat verificari referitoare la modul de pregatire a perioadei de iarna din perspectiva aprovizionarii cu energie.

Citește și
dacian ciolos
Comisiile de buget-finante ale Senatului si Camerei Deputatilor devin comisii de ancheta. Ciolos si Anca Dragu vor fi audiati
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Pentru a stabili cum s-a ajuns la situatia de a fi tot timpul la limita stocului de carbune, riscand chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregatire a perioadei de iarna in cele doua complexe si in Ministerul Energiei", a adaugat ministrul.

Potrivit acestuia, in perioada urmatoare vor fi elaborate proceduri "foarte clare si bine stabilite".

"Aceste proceduri, din pacate, nu au fost facute in guvernarea anterioara, punandu-ne acum intr-o situatie limita, pe care doar cu experienta celor din sistem am reusit s-o trecem", a sustinut demnitarul.

In ceea ce priveste stocurile de gaz, el a aratat ca in depozitele Romgaz se afla la ora actuala 1.000.450.000 de metri cubi.

"Consumul mediu orar al Romaniei in aceasta perioada este estimat la 70 milioane de metri cubi, el fiind asigurat in felul urmator: din productia interna 28 milioane metri cubi, depozite - 26 milioane metri cubi, import - 13 milioane metri cubi si 3 milioane de metri cubi vin in afara sistemului national de transport. In aceasta perioada cantitatea de gaz din conducte s-a mentinut in limite normale (...) de 38 milioane metri cubi. Varful de consum orar pe energie electrica a fost atins marti seara in intervalul 18,00 - 19,00, acesta fiind de 9730 MW", a mai spus Toma Petcu.

El a reiterat faptul ca a dispus o serie de masuri pentru functionarea normala a sistemului energetic, cum ar fi asigurarea unor cantitati mai mari de carbune la centrale prin suplimentarea garniturilor de tren care transporta carbunele de la mine pana la centrale, suplimentarea personalului la descarcarea vagoanelor in centrale si trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe productia pe pacura in perioada de varf de consum pe gaze.

Replica fostului ministru, Victor Grigorescu

Stocurile de iarna necesare sistemului energetic exista si au fost notificate noului Guvern inca de la preluarea mandatului, a scris fostul ministrul al Energiei, Victor Grigorescu, pe pagina personala de Facebook dupa ce, joi, actualul ministru de resort, Toma Petcu, a declarat ca fostul Guvern nu s-a preocupat de asigurarea stocurilor pentru iarna.

"Stocurile de iarna necesare sistemului energetic exista si ele au fost notificate inclusiv catre Guvernul Grindeanu, la preluarea mandatului. Este o naivitate sa credem ca aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comanda. Stocuri pentru iarna au inceput sa fie acumulate inca din toamna", spune Grigorescu. "Discutia pe marginea existentei lor este o chestiune politica si nicidecum profesionala. Cine vrea sa le verifice poate sa o faca prin infiintarea unei comisii sau prin verificarea directa a cifrelor. Nu e nevoie de sapte zile ca sa vezi daca ai sau nu stocuri la indemana. Nu avem sincope in alimentarea cu energie sau agent termic, adica stocurile exista si din ele producem energia in varf de sezon rece", a adaugat Grigorescu.

Potrivit acestuia, Dispeceratul Energetic National si Comandamentul de iarna gestioneaza situatia an de an, au acces la aceste date si, daca ar fi existat vreo problema, ea s-ar fi rezolvat de multa vreme. '"Greaua mostenire' e doar o chestiune de discurs politic", a adaugat fostul ministru.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Fostul ministru Cristian Ghinea, despre ancheta parlamentara:
Fostul ministru Cristian Ghinea, despre ancheta parlamentara: "PSD-ALDE au votat o mascarada. Nu particip la acest circ"

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, deputat USR, spune ca PSD si ALDE au votat "o mascarada numita ancheta parlamentara" si ca el nu are de gand sa participe "la acest circ".

Comisiile de buget-finante ale Senatului si Camerei Deputatilor devin comisii de ancheta. Ciolos si Anca Dragu vor fi audiati
Comisiile de buget-finante ale Senatului si Camerei Deputatilor devin comisii de ancheta. Ciolos si Anca Dragu vor fi audiati

Senatorii si deputatii din comisiile parlamentare de finante vor face o ancheta cu privire la veniturile inregistrate la bugetul statului, anul trecut!

Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o
Liviu Dragnea anunta anchetarea parlamentara a Guvernul Ciolos, pentru o "gaura" bugetara de 10 miliarde de lei

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara, "care sa se pronunte asupra veridicitatii datelor care au stat la baza celor doua rectificari pozitive" ale Guvernului Ciolos, in 2016.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.